ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η γκρίνια για το ΤΧΣ, η μήνυση των Κινέζων για την Folli και το on-off των Jumbo

Η δυσφορία στον τραπεζικό κλάδο για τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΤΧΣ, η μήνυση από την Fosun κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τα ατελείωτα μπρος - πίσω του Απ. Βακάκη.
  • Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Οι τρεις αυτές λέξεις αποτυπώνουν την καθημερινότητα των σχέσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των τραπεζών. Τα παράπονα των τραπεζών είναι ατελείωτα, θεωρώντας υπερβολικές τις απαιτήσεις και τα αιτήματα του ΤΧΣ το οποίο συμπεριφέρεται ως σούπερ απαιτητικός μέτοχος. Σημειώνεται ότι πλέον στην Eurobank κατέχει μόλις το 1,4%, στην Alpha Bank 10,69% , στην Εθνική το 40,3% και στην Πειραιώς το 61,3%.
  • Το βασικό επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι βρίσκονται υπό την ασφυκτική εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος και πολλές φορές οι απαιτήσεις του ΤΧΣ θυμίζουν περισσότερο καψόνι.
  • Ουδέτεροι παρατηρητές φαίνεται ότι παρακολουθούν την κόντρα με κάποια συμπάθεια προς τις τράπεζες αναγνωρίζοντας ότι οι υπερεξουσίες που είχαν δοθεί στο ΤΧΣ το 2015 δεν έχουν πλέον νόημα και το μόνο που προσφέρουν είναι περισσότερη γραφειοκρατία σε έναν ασφυκτικά εποπτευόμενο κλάδο.  
  • Με αυτά και με άλλα έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για το ρόλο του ΤΧΣ, και η επιθυμία του να συμμετέχει στην αύξηση της Πειραιώς ως απλός μέτοχος, μάλλον διευκολύνει τη συζήτηση. 
  • Μήνυση κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου ακούγεται ότι κατέθεσε η Fosun. Κανονικά η μήνυση θα πρέπει να είναι διπλή, δεδομένου ότι οι Κινέζοι που κατείχαν το 11,4% της Folli Follie είχαν την αφέλεια να προχωρήσουν στην αγορά ενός επιπλέον 5% των μετοχών της εγχώριας εταιρείας, μετά την καταγγελία για το λογιστικό σκάνδαλο, προφανώς γιατί πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της τότε διοίκηση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα η αφέλεια των Κινέζων παρέσυρε και αρκετούς εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν μετοχές της Folli στο διάστημα που διαπραγματεύονταν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ποντάροντας στο ότι για να αγοράζουν οι Κινέζοι κάτι θα ξέρουν…
  • Φυσικά δεν ήξεραν τίποτα. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 η Fosun ήπιε το πικρό ποτήρι προχωρώντας στην πλήρη διαγραφή της αξίας της συμμετοχής της στην Folli Follie, καταπίνοντας μια ζημιά ύψους 141 εκατ. ευρώ.
  • Συμπτώματα σύγχυσης που σίγουρα δεν ταιριάζουν σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανεμπορίου της χώρας εμφανίζει η Jumbo, με τον Απόστολο Βακάκη να παίρνει αποφάσεις για το άνοιγμα ή το κλείσιμο καταστημάτων, θυμίζοντας περισσότερο παιδάκι που παίζει με το διακόπτη του φωτιστικού, παρά σοβαρό διαχειριστή μιας μεγάλης εμπορικής αλυσίδας.
  • Όπως εξηγείται σε χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo, αρχικά υπήρχε η πρόθεση να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα σε «κόκκινες» περιοχές (Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα), αλλά στη συνέχεια, «λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα των πελατών μας και το συμφέρον των εργαζομένων της Jumbo και της εθνικής οικονομίας», η αρχική απόφαση αναθεωρήθηκε και έγινε προσπάθεια να λειτουργήσουν τα καταστήματα με τις δύο νομοθετημένες γι’ αυτή την περίοδο μεθόδους. Θα λειτουργήσουν τελικά; Όχι! Γιατί εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν τα Jumbo να λειτουργήσουν με click away και click inside! Αυτά τα αλλοπρόσαλλα, που μάλλον δεν αρμόζουν σε ανακοίνωση σοβαρού επιχειρηματικού ομίλου, είναι ενδιαφέρον ότι συνοδεύονται από μια ενθουσιώδη δήλωση πίστης στην κυβέρνηση, «την οποία παγίως στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Καλή προσπάθεια, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτές οι όψιμες δηλώσεις «πάγιας και ανεπιφύλακτης στήριξης» θα πείσουν πολλούς στην κυβέρνηση.
  • Ένα κατάλοιπο του «κουρέματος» του χρέους (PSI) του 2012 ήταν και η μη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις κοινοπρακτικές εκδόσεις του Δημοσίου -στα σχήματα των lead managers συμμετείχαν για αρκετά χρόνια μόνο ξένες τράπεζες. Αυτό τον άτυπο αποκλεισμό έσπασε η Eurobank, με τη συμμετοχή της στο σχήμα των τραπεζών που «έτρεξαν» την εξαιρετικά επιτυχημένη, πρόσφατη έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, όπου η απόδοση έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (0.807%), ενώ ρεκόρ σημειώθηκε και στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση, καθώς η ζήτηση τίτλων έφτασε τα 31 δισ. ευρώ. Είναι σίγουρα ένας καλός οιωνός η μεγάλη επιτυχία αυτής της έκδοσης, όχι μόνο για το δανεισμό του Δημοσίου, αλλά και για τη μελλοντική συμμετοχή ελληνικών τραπεζών στις κοινοπρακτικές εκδόσεις.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρατική βενζίνη στο μονοθέσιο του Βακάκη και το περίεργο ομόλογο των ΕΛΠΕ

Πώς τα προγράμματα στήριξης επέτρεψαν στην Jumbo να βγει από το 2020 με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, το μυστήριο με το ομόλογο με συμμετοχή στα κέρδη που θέλουν να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ, η συμφωνία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και τα ρεκόρ των Mytilineos και ΟΤΕ.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κ. Κεραμέως, το AstraZeneca, το μήνυμα Στουρνάρα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Η ανησυχία των τραπεζών για το επικοινωνιακό κρεσέντο για Γέφυρα ΙΙ, γιατί ο διοικητής της ΤτΕ δείχνει αυξήσεις κεφαλαίου, η σιωπή της υπουργού Παιδείας για το AstraZeneca και η μετάθεση των ιδιωτικοποιήσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.