ΓΔ: 898.58 0.38% Τζίρος: 21.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gianna Aggelopoulou
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Η προσωπική υπόθεση της Γιάννας, το ιερό μπλακάουτ και τα διοικητικά της Εθνικής

Το «πρόσω ολοταχώς» για «Ηρακλή ΙΙ», η αναθέρμανση της φημολογίας για τα διοικητικά της Εθνικής, γιατί εντυπωσιάζει επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 1821και τα κωμικοτραγικά με το μπλακάουτ στην Πελοπόννησο.
 • Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον των τραπεζών για νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένο είναι ότι το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων -το σχέδιο «Ηρακλής»- δούλεψε, δεδομένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση του σχεδίου (Ηρακλής ΙΙ) και δεδομένη θεωρείται η έγκριση του σχεδίου από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οπότε δεν υπήρξαν και πολλές συζητήσεις στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής των τραπεζών. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των πλευρών να προχωρήσει γρήγορα η επέκταση του σχεδίου, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν και τον Ηρακλή ΙΙ.
 • Βέβαια υπάρχει και μια πτυχή που δεν είναι καθόλου δεδομένη: αν η επέκταση του «Ηρακλή» θα είναι αρκετή για την οριστική αντιμετώπιση του καρκινώματος των «κόκκινων» δανείων.
 • Όσοι παρακολουθούν κάπως πιο στενά τα τραπεζικά δεν θα νιώσουν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη με την αναζωπύρωση της φημολογίας ότι κάτι τρέχει με τα διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας. Η συζήτηση περί διοικητικών αλλαγών, έρχεται και φεύγει εδώ και πολύ καιρό, με διάφορες αφορμές (σύγκρουση με ΤΧΣ, εκλογές, μετακινήσεις στελεχών κ.α.) και αγγίζει διάφορα πρόσωπα, από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι μέλη του Δ.Σ. Και τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις και προβληματισμός, ωστόσο μεταξύ θεωρίας και πράξεως βασιλεύει το χάος.
 • Αναμφίβολα πρόκειται για μια επιστολή που προκαλεί αμέσως μεγάλη εντύπωση, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα. Ο λόγος για την ευχαριστήρια επιστολή που λαμβάνουν όλοι όσοι αγοράζουν κάποιο από τα συλλεκτικά νομίσματα της Επιτροπής Ελλάδα 1821, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου,
 • Αυτό που αιχμαλωτίζει το βλέμμα στην επιστολή είναι η ασυμμετρία που δημιουργεί το μέγεθος της υπογραφής της προέδρου, σε σχέση με την κλασική γραμματοσειρά της επιστολής.
 • Με την επιστολή η κ. Αγγελοπούλου ευχαριστεί όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση των δράσεων της Επιτροπής. «Θα ήθελα ειλικρινά να σας ευχαριστήσω προσωπικά!», τονίζει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Επιτροπής, μεταδίδοντας την αίσθηση ότι η κ. Αγγελοπούλου μετατρέπει (και) την ιστορική επέτειο του έθνους σε μια προσωπική της υπόθεση.
 • Όπως είναι γνωστό το βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου προκάλεσε μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι η Πελοπόννησος δεν θα καταλάβαινε τίποτα από όλη την περιπέτεια της περασμένης Κυριακής αν ήταν σε λειτουργία ο αποκαλούμενος Δυτικός Διάδρομος, με τον οποίο η Πελοπόννησος θα συνδεθεί με την υπερυψηλή τάση.
 • Ωστόσο ο Δυτικός Διάδρομος δεν λέει να τελειώσει, με την τελευταία εμπλοκή να έχει προκληθεί από κάποιες μοναχές (πέντε, λέει το ρεπορτάζ), της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, οι οποίες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του έργου του ΑΔΜΗΕ επικαλούμενες, μεταξύ άλλων, «οπτική όχληση».
 • Στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής παύσης των εργασιών στον Δυτικό Διάδρομο Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση του έργου θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων απέρριψε την αίτηση, καθηλώνοντας το έργο μέχρι να ανακληθούν τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στα δικαστήρια λόγω της πανδημίας!
 • Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω ήταν θέλημα Θεού, ωστόσο κάπως έτσι καταφέραμε το μπλακ άουτ στα τιμημένα χώματα της Πελοποννήσου.
 • Μάλλον λίγο υπερβολική η χθεσινή αντίδραση του ΧΑ εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Παρά τους νέους περιορισμούς, η κατάσταση παραμένει πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους περιορισμούς του περασμένου Μαρτίου. Επιπλέον με την κίνησή της η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει τα χειρότερα και, αν είμαστε λίγο τυχεροί, θα προλάβει την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, εξέλιξη που θα είχε πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες επιπτώσεις.
 • Αν ακούσει κάποιος για καταχρηστικές πρακτικές ή για χειραγώγηση στο Χρηματιστήριο, αμέσως το μυαλό του θα πάει σε αδικήματα που τιμωρούνται ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, όταν υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος. Kάτι αντίστοιχο ισχύει στο δίκαιο για τον ανταγωνισμό, όπου η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά αδικήματα. Στον κόσμο, όμως, του ενεργειακού χρηματιστηρίου που έχει τον ελαφρώς δυσνόητο για τον μέσο πολίτη τίτλο «Αγορά Εξισορρόπησης», ισχύουν άλλοι κανόνες. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε μια απόφαση 23 σελίδων με προσωρινά μέτρα θεραπείας στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν σε αυτή την αγορά, όπου συμμετέχουν ελάχιστοι και μεγάλοι παίκτες (οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας, με πρώτη και κυρίαρχη τη ΔΕΗ). Στρεβλώσεων, οι οποίες εκτίναξαν στα τέλη του 2020 στα ύψη τις τιμές, με αποτέλεσμα να «φουσκώνει» συνολικά η τιμή του ρεύματος. Όποιος βρει υπομονή να διαβάσει τη «στριφνή» απόφαση, θα εκπλαγεί από τις ουκ ολίγες, διάσπαρτες σε όλο το κείμενο, αναφορές σε πιθανές καταχρηστικές πρακτικές, χειραγώγηση της αγοράς και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Όλα αυτά δεν αποτελούν και την καλύτερη διαφήμιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού target model, που υποτίθεται ότι έγινε πριν λίγους μήνες για να εκσυγχρονιστεί η αγορά ενέργειας και, τελικά, να φέρουν οι δυνάμεις της αγοράς χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Ας ελπίσουμε η ΡΑΕ να καταφέρει να βρει άκρη για να ξεπερασθούν γρήγορα τα προβλήματα.
 • Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός για το ποια δημόσια υπηρεσία θα φτάσει πρώτη στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για να εξασφαλίσει επιδοτήσεις εκατομμυρίων, βέβαιη νικήτρια θα ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ήδη, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 242 υπαλλήλων με τριετή θητεία, οι οποίοι θα συνδράμουν το μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής αναβάθμισης της υπηρεσίας, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ «προχώ» η ΑΑΔΕ, που θα έλεγαν και οι πιτσιρικάδες.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.