ΓΔ: 905.02 0.33% Τζίρος: 87.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:06:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Πώς θα επιλεγεί ο νέος CEO του ΤΧΣ, η ιστορική εβδομάδα της Mytilineos και η Revolut

Η αναζήτηση διαδόχου του Μ. Τσούρντα με ανοικτή διαδικασία, η πρωτοπορία της Mytilineos στη βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή τράπεζα της Revolut και ο «πονοκέφαλος» της Επ. Κεφαλαιαγοράς με την MLS.
  • Με μια λαμπρή εκδήλωση για την παρουσίαση των Βασικών Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Αρχών, καθώς και Διακυβέρνησης (ESG) σφραγίζεται σήμερα μια ιστορική εβδομάδα για την Mytilineos. Με το mega deal που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη για την εξαγορά 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,48 GW, πετυχαίνει τη δραστική αλλαγή του DNA της εταιρείας σε… βαθύ πράσινο βάζοντας τα θεμέλια για την μετάβαση στη νέα εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Mytilineos στοχεύει σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος το 2030 και σε μηδενισμό του το 2050, στόχος καθόλου εύκολος, δεδομένου ότι βασικό σκέλος των δραστηριοτήτων της είναι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, μια από τις μεγαλύτερες μεταλλουργίες της χώρας.
  • Έτσι, σε περίπου 5 χρόνια από την εκκίνηση του μεγάλου εταιρικού μετασχηματισμού με την συγχώνευση δια απορροφήσεως το 2017 της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Protergia, ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος πετυχαίνει όχι μόνο τον μετασχηματισμό της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης σε έναν οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά σε έναν οργανισμό που βρίσκεται στην πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Με ανοιχτή διεθνή διαδικασία ακούγεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τσούρντα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η διαδικασία αλλαγής του CEO θα γίνει με τον νέο νόμο του ΤΧΣ (ο οποίος ακόμα μαγειρεύεται) ή θα «τρέξει» με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Και ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται και... παλεύει εδώ και 4 - 5 χρόνια, ίσως και παραπάνω (έχει χαθεί ο λογαριασμός), για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες η Revolut Bank ανακοίνωσε την πλήρη λειτουργία της στην ελληνική αγορά ενεργοποιώντας την τραπεζική άδεια που διαθέτει. «Οι χρήστες στην Ελλάδα μπορούν ήδη να αναβαθμίσουν τον λογαριασμό τους σε Revolut Bank εντός της εφαρμογής, σε μια διαδικασία που παίρνει μόλις λίγα λεπτά» μας πληροφορεί η Revolut.
  • Για να το θέσουμε αλλιώς υπάρχει και αυτό που λέγεται εξέλιξη και η οποία δεν υπολογίζει ούτε δεινόσαυρους, ούτε πρίγκιπες, ούτε ασχολείται με τις ηρωικές μάχες του να μείνουν όλα ώς έχουν γιατί βολεύει κάποιους.
  • Μετά την ΕΛΒΟ το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ, ένα μικρό διαμάντι που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τις διαχειριστικές αστοχίες του ελληνικού Δημοσίου. Με την είσοδο ενός ισχυρού εταίρου, η ΕΑΒ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο αεροπορικό εργοστάσιο της Μεσογείου.
  • Σχεδόν βέβαιο θεωρούν στην αγορά ότι η MLS Πληροφορική θα χάσει και το «ραντεβού» του Φεβρουαρίου, που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2019. Αν συμβεί αυτό, μικρή σημασία θα έχουν οι δικαιολογίες που θα επικαλεστεί η διοίκηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η φαρσοκωμωδία (για τους εξωτερικούς παρατηρητές, γιατί οι μικρομέτοχοι και οι ομολογιούχοι μάλλον δεν το βλέπουν έτσι) δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. Στην περίπτωση της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη, με βάση «φρέσκια» διάταξη νόμου, και όρισε νέα διοίκηση, όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Ίσως έρχεται η ώρα να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την MLS.

 

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.