ΓΔ: 895.77 0.06% Τζίρος: 4.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Πώς θα επιλεγεί ο νέος CEO του ΤΧΣ, η ιστορική εβδομάδα της Mytilineos και η Revolut

Η αναζήτηση διαδόχου του Μ. Τσούρντα με ανοικτή διαδικασία, η πρωτοπορία της Mytilineos στη βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή τράπεζα της Revolut και ο «πονοκέφαλος» της Επ. Κεφαλαιαγοράς με την MLS.
  • Με μια λαμπρή εκδήλωση για την παρουσίαση των Βασικών Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Αρχών, καθώς και Διακυβέρνησης (ESG) σφραγίζεται σήμερα μια ιστορική εβδομάδα για την Mytilineos. Με το mega deal που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη για την εξαγορά 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,48 GW, πετυχαίνει τη δραστική αλλαγή του DNA της εταιρείας σε… βαθύ πράσινο βάζοντας τα θεμέλια για την μετάβαση στη νέα εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Mytilineos στοχεύει σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος το 2030 και σε μηδενισμό του το 2050, στόχος καθόλου εύκολος, δεδομένου ότι βασικό σκέλος των δραστηριοτήτων της είναι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, μια από τις μεγαλύτερες μεταλλουργίες της χώρας.
  • Έτσι, σε περίπου 5 χρόνια από την εκκίνηση του μεγάλου εταιρικού μετασχηματισμού με την συγχώνευση δια απορροφήσεως το 2017 της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Protergia, ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος πετυχαίνει όχι μόνο τον μετασχηματισμό της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης σε έναν οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά σε έναν οργανισμό που βρίσκεται στην πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Με ανοιχτή διεθνή διαδικασία ακούγεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τσούρντα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η διαδικασία αλλαγής του CEO θα γίνει με τον νέο νόμο του ΤΧΣ (ο οποίος ακόμα μαγειρεύεται) ή θα «τρέξει» με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Και ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται και... παλεύει εδώ και 4 - 5 χρόνια, ίσως και παραπάνω (έχει χαθεί ο λογαριασμός), για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες η Revolut Bank ανακοίνωσε την πλήρη λειτουργία της στην ελληνική αγορά ενεργοποιώντας την τραπεζική άδεια που διαθέτει. «Οι χρήστες στην Ελλάδα μπορούν ήδη να αναβαθμίσουν τον λογαριασμό τους σε Revolut Bank εντός της εφαρμογής, σε μια διαδικασία που παίρνει μόλις λίγα λεπτά» μας πληροφορεί η Revolut.
  • Για να το θέσουμε αλλιώς υπάρχει και αυτό που λέγεται εξέλιξη και η οποία δεν υπολογίζει ούτε δεινόσαυρους, ούτε πρίγκιπες, ούτε ασχολείται με τις ηρωικές μάχες του να μείνουν όλα ώς έχουν γιατί βολεύει κάποιους.
  • Μετά την ΕΛΒΟ το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ, ένα μικρό διαμάντι που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τις διαχειριστικές αστοχίες του ελληνικού Δημοσίου. Με την είσοδο ενός ισχυρού εταίρου, η ΕΑΒ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο αεροπορικό εργοστάσιο της Μεσογείου.
  • Σχεδόν βέβαιο θεωρούν στην αγορά ότι η MLS Πληροφορική θα χάσει και το «ραντεβού» του Φεβρουαρίου, που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2019. Αν συμβεί αυτό, μικρή σημασία θα έχουν οι δικαιολογίες που θα επικαλεστεί η διοίκηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η φαρσοκωμωδία (για τους εξωτερικούς παρατηρητές, γιατί οι μικρομέτοχοι και οι ομολογιούχοι μάλλον δεν το βλέπουν έτσι) δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. Στην περίπτωση της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη, με βάση «φρέσκια» διάταξη νόμου, και όρισε νέα διοίκηση, όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Ίσως έρχεται η ώρα να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την MLS.

 

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.