ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Πώς θα επιλεγεί ο νέος CEO του ΤΧΣ, η ιστορική εβδομάδα της Mytilineos και η Revolut

Η αναζήτηση διαδόχου του Μ. Τσούρντα με ανοικτή διαδικασία, η πρωτοπορία της Mytilineos στη βιώσιμη ανάπτυξη, η ψηφιακή τράπεζα της Revolut και ο «πονοκέφαλος» της Επ. Κεφαλαιαγοράς με την MLS.
  • Με μια λαμπρή εκδήλωση για την παρουσίαση των Βασικών Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Αρχών, καθώς και Διακυβέρνησης (ESG) σφραγίζεται σήμερα μια ιστορική εβδομάδα για την Mytilineos. Με το mega deal που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη για την εξαγορά 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,48 GW, πετυχαίνει τη δραστική αλλαγή του DNA της εταιρείας σε… βαθύ πράσινο βάζοντας τα θεμέλια για την μετάβαση στη νέα εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Mytilineos στοχεύει σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος το 2030 και σε μηδενισμό του το 2050, στόχος καθόλου εύκολος, δεδομένου ότι βασικό σκέλος των δραστηριοτήτων της είναι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, μια από τις μεγαλύτερες μεταλλουργίες της χώρας.
  • Έτσι, σε περίπου 5 χρόνια από την εκκίνηση του μεγάλου εταιρικού μετασχηματισμού με την συγχώνευση δια απορροφήσεως το 2017 της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Protergia, ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος πετυχαίνει όχι μόνο τον μετασχηματισμό της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης σε έναν οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά σε έναν οργανισμό που βρίσκεται στην πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Με ανοιχτή διεθνή διαδικασία ακούγεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την παραίτηση του Μάρτιν Τσούρντα. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η διαδικασία αλλαγής του CEO θα γίνει με τον νέο νόμο του ΤΧΣ (ο οποίος ακόμα μαγειρεύεται) ή θα «τρέξει» με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Και ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται και... παλεύει εδώ και 4 - 5 χρόνια, ίσως και παραπάνω (έχει χαθεί ο λογαριασμός), για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες η Revolut Bank ανακοίνωσε την πλήρη λειτουργία της στην ελληνική αγορά ενεργοποιώντας την τραπεζική άδεια που διαθέτει. «Οι χρήστες στην Ελλάδα μπορούν ήδη να αναβαθμίσουν τον λογαριασμό τους σε Revolut Bank εντός της εφαρμογής, σε μια διαδικασία που παίρνει μόλις λίγα λεπτά» μας πληροφορεί η Revolut.
  • Για να το θέσουμε αλλιώς υπάρχει και αυτό που λέγεται εξέλιξη και η οποία δεν υπολογίζει ούτε δεινόσαυρους, ούτε πρίγκιπες, ούτε ασχολείται με τις ηρωικές μάχες του να μείνουν όλα ώς έχουν γιατί βολεύει κάποιους.
  • Μετά την ΕΛΒΟ το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ, ένα μικρό διαμάντι που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τις διαχειριστικές αστοχίες του ελληνικού Δημοσίου. Με την είσοδο ενός ισχυρού εταίρου, η ΕΑΒ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο αεροπορικό εργοστάσιο της Μεσογείου.
  • Σχεδόν βέβαιο θεωρούν στην αγορά ότι η MLS Πληροφορική θα χάσει και το «ραντεβού» του Φεβρουαρίου, που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2019. Αν συμβεί αυτό, μικρή σημασία θα έχουν οι δικαιολογίες που θα επικαλεστεί η διοίκηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η φαρσοκωμωδία (για τους εξωτερικούς παρατηρητές, γιατί οι μικρομέτοχοι και οι ομολογιούχοι μάλλον δεν το βλέπουν έτσι) δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. Στην περίπτωση της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη, με βάση «φρέσκια» διάταξη νόμου, και όρισε νέα διοίκηση, όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Ίσως έρχεται η ώρα να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την MLS.

 

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υπογραφές Εθνικής – EVO, η ανησυχία στις τράπεζες και η νέα αποεπένδυση Κόκκαλη

O καταιγισμός μηνυμάτων στις τράπεζες απο ανήσυχους αναλυτές - μετόχους, οι απουσίες από τη σύσκεψη στην ΤτΕ, η νέα ρευστοποίηση συμμετοχής του Σ. Κόκκαλη, το ιστορικό υψηλό της Mytilineos και οι τιμές των καυσίμων που ανεβαίνουν σαν πύραυλος και πέφτουν σαν φτερό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη των τραπεζών, το «γλέντι» στην Ίο, η μετοχή της ΕΤΕ και η Mytilineos

Η δύσκολη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα εύκολα κέρδη των τραπεζών, οι επενδύσεις στην Ίο με πρόστιμα για αυθαιρεσίες, η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής με φόντο το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας και η αναντιστοιχία αποτελεσμάτων και τιμής μετοχής για τη Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απρόσμενα συγχαρητήρια στις τράπεζες και οι προβληματισμοί για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Πώς Eurobank και Εθνική κέρδισαν τις καρδιές των αναλυτών, τι προβληματίζει τον Τζoν Πόλσον και τη γαλλική SUEZ στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και πώς «άλλαξαν πίστα» οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη Mytilineos.
Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέφτουν» οι υπογραφές ΕΤΕ- EVO, οι insiders της EpsilonNet και η αλουμίνα

Οι διόλου ενθαρρυντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η συμφωνία των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Εθνικής και EVO Payments, οι πωλήσεις μετοχών στελεχών της Epsilon Net και το ράλι της αλουμίνας.