ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 123.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ, το ομόλογο της ΔΕΗ και τα δύσκολα για τους Ολλανδούς

Πώς σταματούν ένα μεγάλο ενεργειακό έργο πέντε μοναχές και ένα Πρωτοδικείο, το «στοίχημα» στο πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, οι «πονοκέφαλοι» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ και η εξήγηση του «θαύματος» της ΕΛΣΤΑΤ.
  • «Αν υπήρχε το Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την εποχή του Περικλή, θα είχε εμποδίσει την ανέγερση του Παρθενώνα». Αυτό είχε αναφέρει μεταξύ σοβαρού και αστείου, πριν πολλά χρόνια σε εκδήλωση, κάποιος αρχιτέκτονας στον Μιχαήλ Δεκλερής, τότε επικεφαλής του Πέμπτου Τμήματος, θέλοντας να αναδείξει υπερβολές σε πολλές αποφάσεις που μπλόκαραν επενδύσεις.
  • Την εύθυμη αυτή ιστορία μας θυμίζουν οι νέες περιπέτειες του ΑΔΜΗΕ με τις μοναχές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του αποκαλούμενου Δυτικού Διαδρόμου, έργο που θα συνδέσει την Πελοπόννησο  με την Ηπειρωτική χώρα με Υπερυψηλή Τάση (400 kV). Αν και η αδειοδότηση του έργου έχει κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αποφάσισε υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων μπλοκάροντας την ολοκλήρωση του έργου.
  • Όπως σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα, η απόφαση του Πρωτοδικείου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα καθώς υιοθετεί το σύνολο των επιχειρημάτων των μοναχών, ακόμα και ότι το έργο προκαλεί κινδύνους για την υγεία, επιχειρήματα που δεν έχουν το παραμικρό επιστημονικό έρεισμα.
  • Σημειώνεται ότι αν το έργο είχε ολοκληρωθεί δεν θα είχε συμβεί το πρόσφατο black out στην Πελοπόννησο, αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, το οποίο δεν συγκινήθηκε ούτε από το γεγονός ότι η αδειοδότηση του έργου έχει κριθεί από το ΣτΕ.
  • Το έργο του ΑΔΜΗΕ θα καθυστερήσει τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, αλλά αυτό –ο χρόνος που περνά και χάνεται- ελάχιστα μας απασχολεί στην Ελλάδα.
  • Δεν θα είναι και τόσο περίπατος για τους Ολλανδούς η υπόθεση Ελλάκτωρ. Το νέο σχήμα έχει να διαχειριστεί την χαοτική καθημερινότητα στον όμιλο με τα πολλά προβλήματα και ανοιχτά θέματα και επιπλέον την συνεχιζόμενη κόντρα με τους εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκη – Δ. Μπάκο, που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας, και οι οποίοι όχι μόνο δεν καταθέτουν τα όπλα αλλά ενισχύουν το οπλοστάσιό τους.
  • Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι η προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος που έχει η Reggeborgh για την απόκτηση των μετοχών του Λ. Μπόμπολα (κατέχει περίπου το 12,5%) και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν θα ασκηθεί. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μετατεθεί για αργότερα το χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Ολλανδοί δεν φαίνεται να επιθυμούν να αποκτήσουν τις μετοχές και να πλησιάσουν το όριο που θα τους υποχρεώσει σε δημόσια πρόταση. Αυτά βέβαια αφορούν τους Ολλανδούς, ενώ για τις άλλες μεταβλητές της εξίσωσης θα δούμε το επόμενο διάστημα ποια στάση θα τηρήσουν. 
  • Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν χθες θεσμικοί επενδυτές τις παρουσιάσεις του νέου ομολόγου της ΔΕΗ, που έχει ένα χαρακτηριστικό μοναδικό ως τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά: είναι το πρώτο όπου η απόδοση συνδέεται με την επίτευξη στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από την πλευρά του εκδότη. Η ΔΕΗ, λοιπόν, βάζει με τους επενδυτές ένα στοίχημα: αν δεν καταφέρει ως τον Δεκέμβριο του 2022 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σε σχέση με το επίπεδο του 2019, θα πληρώσει στους επενδυτές μια προσαύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%). Πέρα από αυτό το στοιχείο, πάντως, το ομόλογο είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν για τους επενδυτές, καθώς εντάσσεται στην κατηγορία των ομολόγων υψηλής απόδοσης (high yield), σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων. Ο κίνδυνος στην πραγματικότητα δεν είναι μεγάλος, αφού και η ΔΕΗ βελτιώνει θεαματικά την οικονομική της κατάσταση και η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι, ακόμη και αν κάτι πάει στραβά, δεν θα αφήσει την εταιρεία στην τύχη της. Τα αποτελέσματα του βιβλίου προσφορών αναμένονται την Πέμπτη και οι προβλέψεις μιλούν για εύκολη υπερκάλυψη των 500 εκατ. ευρώ που ζητάει η ΔΕΗ.
  • Υπάρχουν, ως γνωστόν, τα ψέματα, τα τερατώδη ψέματα και οι στατιστικές. Κάνουμε αυτή την εισαγωγή για να επανέλθουμε στο χθεσινό μας σχόλιο για το μικρό θαύμα που σημειώθηκε στα στατιστικά για το ΑΕΠ: όπως έγραψε στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το δ’ τρίμηνο «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%».
  • Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια στατιστική ιδιοτροπία. Όπως μας εξήγησαν από την ΕΛΣΤΑΤ αυτή η αύξηση κατά 31,8% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προκύπτει «μετά την εποχική διόρθωση, στην οποία έχει απαλειφθεί ο παράγοντας της εποχικότητας  (δηλαδή τουρισμός κ.τ.λ.)».
  • Με αυτή την εποχική διόρθωση, που δεν αποτελεί εφεύρεση της ΕΛΣΤΑΤ (απλώς εφαρμόζει τους κανόνες) οδηγούμαστε σε απεικονίσεις της πραγματικότητας που είναι μάλλον… εκτός πραγματικότητας. Αν ανατρέξει κανείς στα «κανονικά» στοιχεία (χωρίς την εποχική διόρθωση), θα δει ότι αυτό που εμφανίζεται ως αύξηση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 31,8% είναι μια… μείωση κατά 10,5%, αφού καταγράφεται πτώση από 15,407 σε 13,795 δισ. ευρώ.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Μαξίμου, η υψοφοβία των 1.000 μον. και οι αγριάδες στην Attica Bank

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν την πολιτική ένταση, οι ρευστοποιήσεις στις 1.000 μονάδες, η «προσγείωση» της Ελλάκτωρ και οι διακυμάνσεις της Attica που ζαλίζουν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Περιμένοντας το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, τα ασημικά της AVAX και ο Π. Χαϊκάλης

Οι χωρίς αρχιτεκτονική ταυτότητα νέοι σταθμοί του μετρό, η νέα καριέρα στην αστρολογία του πρώην υπουργού - ηθοποιού Π. Χαϊκάλη, το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ, η άνευρη κατάκτηση των 900 μονάδων και οι πωλήσεις ασημικών από την AVAX.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δύσκολη ημέρα του Γ. Στάσση, οι συζητήσεις για τα Bazaar και το IPO της Dimand

Η πτώση της μετοχής και το ειδικό ρίσκο που βαραίνει τη ΔΕΗ, το εμπόδιο στις συζητήσεις Μασούτη - Βερούκα, η υποχώρηση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε ΓΔ 490 μονάδων και η αισιοδοξία για το πρώτο IPO μετά από 8 χρόνια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Wolt - efood και ΚΟΚ, τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ, ο… Ρουβάς και η ΓΕΚ Τέρνα και το ΔΝΤ

Τα ανεξέλεγκτα μηχανάκια delivery που έχουν καταλάβει το κέντρο, η εκδήλωση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock για το καζίνο, η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Ελλάδας – Αίγυπτου και η ηλεκτρική που ακολουθεί, το πατατράκ με τη μετοχή της ΔΕΗ και η θετική έκθεση του ΔΝΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο υπουργός… φωνάρα, το σοκ από ΕΚΤ, η διάσταση υπ. Εργασίας - τραπεζών και η ΔΕΗ

Οι εντυπωσιακές ερμηνευτικές δυνατότητες του υπ. Ναυτιλίας στο πάρτι της ΕΤΕ, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, πώς η Μοτορ Όιλ πέτυχε αυτό που οι εφοπλιστές προσπαθούσαν χρόνια, η ένταση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η υποψία short στη ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρωθυπουργικό… φάουλ στη ΔΕΗ, η κατάρρευση της Coca Cola HBC, ο ΑΔΜΗΕ και η Ρωσία

Η πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την προαναγγελία «καθόλου ή οριακών κερδών» από τον Κ. Μητσοτάκη, η «βουτιά» 35% για την Coca Cola HBC, η επικράτηση των κυβερνητικών θέσεων για τον ΑΔΜΗΕ και τα σενάρια για το χρέος της Ρωσίας.