ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Εμποριο, Καταστηματα, Μαγαζια
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Η έκτακτη συνεδρίαση του MSCI, ο κίνδυνος για το ΧΑ και η επανάσταση των εμπόρων

Η αντίστροφή μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς, τα θετικά νέα της Attica Bank, ο κίνδυνος μιας διεθνούς διόρθωσης των τιμών των μετοχών, ο τρίτος μέτοχος στην ΓΕΚ Τέρνα και η έκτακτη... αναθεώρηση του MSCI.
 • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1940, 348 γερμανικά βομβαρδιστικά διέσχισαν την Μάγχη, ημέρα που θα έμενε στην ιστορία ως Μαύρο Σάββατο, για να βομβαρδίσουν το Λονδίνο. Ακολούθησαν 9 μήνες βομβαρδισμών. Περισσότερες από 80.000 βόμβες έπεσαν στο Λονδίνο και περίπου 1.000.000 κτίρια έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Ο Χίτλερ υπολόγιζε ότι ο ο τρόμος που θα δημιουργούσαν οι βομβαρδισμοί στους πολίτες θα προκαλούσε πολιτικό χάος στην Αγγλία.
 • Το πραγματικό αποτέλεσμα των βομβαρδισμών ήταν πολύ έξω από τους υπολογισμούς του Χίτλερ: οι Άγγλοι πείσμωσαν, υπέμειναν τους βομβαρδισμούς και τις καταστροφές με στωικότητα και αντέδρασαν με το χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ. Οι μαγαζάτορες έβαζαν μπροστά στις κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους πινακίδες που έγραφαν: «Πιο ανοιχτό από όσο συνήθως», ενώ ένας ιδιοκτήτης πάμπ ακλόνητος διαφήμιζε: «Δεν έχουμε τζάμια πια, αλλά έχουμε εξαιρετικά ποτά. Μπείτε και δοκιμάστε τα».
 • Με λίγα λόγια ακόμα και στις χειρότερες καταστάσεις, στις χειρότερες καταστροφές η ζωή συνεχίζεται. Η παραπάνω ιστορία, τηρουμένων των αναλογιών (ασφαλώς η τραγωδία του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν συγκρίνεται με τις δικές μας περιπέτειες), μου ήρθε στο μυαλό με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα των καταστημάτων και δραστηριοτήτων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή καθώς και των σχολείων, με την κυβέρνηση χθες να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες και τις απειλές της πανδημίας.
 • Η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αποτύχει, όπως βλέπουμε καθημερινά, εδώ και μήνες, από την εξέλιξη των κρουσμάτων, αποτυχία που την ανάγκασε να χαλαρώσει τους περιορισμούς, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της πανδημίας σήμερα είναι πολύ χειρότερη από τον περασμένο Ιανουάριο που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί. 
 • Όπου και να κυκλοφορήσει κανείς στην Αθήνα αυτές τις τελευταίες ημέρες βλέπει την ίδια εικόνα: καταστήματα να καθαρίζονται και βιτρίνες να ετοιμάζονται, με τους εμπόρους να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επανάσταση αν δεν έχουμε σύντομα το άνοιγμα της αγοράς.Και το click away που ανακοινώθηκε χθες είναι το πρώτο, μεγάλο βήμα.
 • Στροφή σε «πραγματικά» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ακίνητα, συστήνει η Bank of America υποστηρίζοντας ότι τη δεκαετία του 2020 θα τερματιστεί το πολυετές bull market στις μετοχές, που έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο S&P 500, για παράδειγμα, ήταν στις 1.500 μονάδες λίγο πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, το φθινόπωρο του 2007, υποχώρησε στα επίπεδα των 700 μονάδων στις αρχές του 2009, και από τότε δεν κουράστηκε να ανεβαίνει, φλερτάροντας σήμερα με τα επίπεδα των 4.000 μονάδων.
 • Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν τα πράγματα με την οπτική της BofA και είναι πολύ αισιόδοξοι για τις μετοχές λόγω της μεγάλης ρευστότητας και της αναπτυξιακής έκρηξης που αναμένεται να ακολουθήσει μετά την πανδημία.
 • Όμως κάποια στιγμή θα δούμε σοβαρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Και εδώ παραμονεύει ένας κίνδυνος για το ΧΑ: το ζωντάνεμα της εγχώριας αγοράς που ελπίζουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια να συμπέσει με μια διόρθωση των αποτιμήσεων των μετοχών διεθνώς, κόβοντας τα φτερά μας. Βλέπετε όταν οι άλλοι έτρεχαν από ρεκόρ σε ρεκόρ την προηγούμενη δεκαετία εμείς βαρούσαμε ταμπούρλα (τρομάρα μας...) για να χορεύουν οι αγορές...
 • Στην αποσύνδεσή της από την κρατική βοήθεια προχώρησε η Attica Bank, στηριζόμενη στην δραστική βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, παύει να κάνει χρήση των διατάξεων του Ν.3723/2008 περί «Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης», δηλαδή του νόμου Αλογοσκούφη, αλλά και των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ. Το όφελος για την τράπεζα είναι  3,5 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν θα πληρώνει πια στο Δημόσιο αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία που εξασφαλίζει για την υλοπόιηση του επιχειρησιακού σχεδίου της διοίκησης, που στοχεύει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. 
 • Συνεχίζεται το «ψάξιμο» της αγοράς για τις μετοχικές αλλαγές στην ΓΕΚ Τέρνα μετά την άρον άρον αποχώρηση των Ολλανδών. Δίνουν και παίρνουν τα ονόματα για το ποιός μπορεί να είναι ο τρίτος νέος μέτοχος της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι απαραιτήτως ένας. Η μετοχή της εταιρίας, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των μετοχικών αλλαγών, ξεπέρασε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης τα 10 ευρώ, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ οι μετοχές των Ολλανδών αλλάζουν χέρια στα 11,20 ευρώ, το χρηματιστηριακό ταμπλό παρακολουθεί ακόμα από απόσταση.
 • Επιβεβαίωσαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2020 από τον ΟΠΑΠ πόσο δύσκολη ήταν η χρονιά με την πανδημία και το lockdown, το οποίο κοστίζει 110 -120 εκατ. ευρώ τον μήνα σε χαμένα έσοδα και 45 - 50 εκατ. ευρώ σε χαμένα EBITDA. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 77%, στα 16,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα οφέλη από την αποτίμηση της Kaizen Group (Stoiximan), που ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ. Πάντως, ακόμη και σε τέτοιες, δύσκολες συνθήκες, ο ΟΠΑΠ δεν αφήνει τους μετόχους του χωρίς μέρισμα: θα διανείμει 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
 • Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο: την έκτακτη αναθεώρηση του MSCI. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, o MSCI θα προχωρήσει εντός του Απριλίου σε έκτακτη αναθεώρηση του MSCI Greece με την προσθήκη τριών νέων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο δείκτη.
 • Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του MSCI ήταν προγραμματισμένη για τον προσεχή Μάιο (με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου), ωστόσο, οι τεχνοκράτες του MSCI αποφάσισαν την πραγματοποίηση αυτής της έκτακτης αναθεώρησης για μια σειρά λόγων: α) τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών στο ΧΑ, που το τελευταίο εξάμηνο ξεπερνά το +42%, β) τις εξελίξεις στις τράπεζες με την ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της αύξησης κεφαλαίου, γ) την σημαντική ενίσχυση των αποτιμήσεων των εισηγμένων και δ) την προοπτική δυναμικού ριμπάουντ στην οικονομία με την ανάκαμψη του τουρισμού και την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η έκτακτη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου με άμεση ισχύ των αλλαγών.
 • Καλό μήνα να έχουμε!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα οικονομικά της μετακόμισης, τα μαθηματικά της Lamda και η σιγή της Περιφέρειας

Πόσα εξοικονομεί η Τρ. Πειραιώς με τη μετακόμιση στο Ελληνικό, οι προβλέψεις Αθανασίου για τριπλάσια αξία της Lamda, γιατί έμειναν κενές διοικητικές θέσεις στην Τρ. Αττικής και οι καθυστερήσεις στην επιδότηση επιχειρήσεων.