ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
 • «Δύσκολη» ήταν η χθεσινή συνάντηση τραπεζών - θεσμών. Όμως η δυσκολία δεν ήταν ούτε εξαιτίας των θεμάτων, ούτε των σκληρών διαπραγματεύσεων, ούτε των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών. Η δυσκολία οφείλεται στη διάχυτη υποτονικότητα και την ανία των συζητήσεων. Η εποχή των μνημονίων και του micromanagement έχει περάσει στην ιστορία και, επιπλέον, εμείς έχουμε βαρεθεί αυτούς και αυτοί έχουν βαρεθεί εμάς. Ήρθε και η πανδημία που δημιούργησε ειδικές και έκτακτες συνθήκες για τα πάντα, οπότε τι συζήτηση να κάνεις και τι στρατηγική να χαράξεις.
 • Άλλωστε η χημεία και κατανόηση που χαρακτήριζε τις δυο πλευρές στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχει χαθεί. Για χρόνια οι τράπεζες κρύβονταν πίσω από τους θεσμούς, προκειμένου να μπορέσουν να αποκρούσουν κυβερνητικές ρυθμίσεις που θεωρούσαν ότι δημιουργούν νέους κινδύνους στους ισολογισμούς. Αυτό πια δεν συμβαίνει: ούτε οι θεσμοί έχουν πολλή διάθεση να επιμείνουν για πολιτικές, ούτε η κυβέρνηση τους ακούει, καθώς πια δεν βρίσκεται σε τόσο αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν. 
 • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νέου πτωχευτικού, που ενώ οι τράπεζες προσπάθησαν να προκαλέσουν την αντίδραση των θεσμών, ελπίζοντας σε αλλαγές και βελτιώσεις του νόμου, οι θεσμοί σφύριζαν αδιάφορα.   
 • Το ανέλπιστα υψηλό τίμημα που δόθηκε για τη Ναυτεμπορική προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Ωστόσο η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν για τη Eurobank, τη δανείστρια τράπεζα της εταιρείας, που δεν πίστευε στα μάτια της. Για ένα δάνειο που φαινόταν χαμένο, τελικά η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ναυτεμπορικής έφερε τόσα πολλά εκατομμύρια, που η τράπεζα σχεδόν κατάφερε να πάρει πίσω τα χρήματά της. Μάλιστα, αν δεν είχε αλλάξει, σχετικά πρόσφατα, ο νόμος που μετέβαλε την προτεραιότητα των πιστωτών στην διανομή του εκπλειστηριάσματος, τότε το αποτέλεσμα για την Eurobank θα ήταν ακόμα καλύτερο.
 • Από μια πλευρά, η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα γενικής… εκποίησης στο Χρηματιστήριο, με 92 πτωτικές μετοχές στο ταμπλό και μόνο τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποφεύγουν το αρνητικό κλείσιμο. Όμως, αυτό που επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς και έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά τα αρνητικά στατιστικά είναι ότι ο τζίρος της συνεδρίασης παρέμεινε μέτριος, στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι επενδυτές μπορεί να ήταν έτοιμοι να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη, αλλά γενικές πωλήσεις μεγάλης κλίμακας δεν είδαμε, ούτε έκανε την εμφάνισή του ο γνωστός από το παρελθόν πανικός, καθώς επικρατεί η γενική αντίληψη ότι μετά από μια φυσιολογική διόρθωση το χρηματιστηριακό ράλι θα συνεχιστεί. 
 • Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, που έπαιζε σε δική της κατηγορία στη χθεσινή συνεδρίαση, τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε η μετοχή της Ελλάκτωρ, χάνοντας 6,11%. Ακόμη πιο ανησυχητικό, ίσως, είναι το γεγονός ότι ξεπέρασαν το 4% οι χθεσινές απώλειες του ευρωομολόγου του ομίλου, το οποίο λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου διαπραγματευόταν σχεδόν στο 95, ενώ χθες «προσγειώθηκε» στο 85,43, στον απόηχο της υποβάθμισης από την S&P στην κατηγορία CCC+, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της Άκτωρ και του κινδύνου να μην εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου από τους μετόχους στην κρίσιμη γενική συνέλευση της Πέμπτης.
 • Από την πλευρά των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, παραδόξως χθες υπήρξε… ησυχία: δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωσή ή non paper με κατηγορίες προς το αντίπαλο «στρατόπεδο». Το ερώτημα των 120 εκατ. ευρώ, βέβαια, παραμένει αναπάντητο: θα βρεθεί, άραγε, μια μαγική λύση για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου;
 • Έχει κάνει αρκετά λάθη στα παιχνίδια short στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Lansdowne και η στήλη τα έχει αναδείξει στο παρελθόν. Φαίνεται ότι το λονδρέζικο fund την έχει πατήσει με άλλη μια στρατηγική short που εφάρμοσε, αυτή την φορά στη μετοχή της Cairo Mezz, της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει εκδώσει τα mezzanine ομόλογα της τιτλοποίησης Cairo, που έγινε από τη Eurobank.
 • Η Lansdowne έχει ενημερώσει την Επ. Κεφαλαιαγοράς στις 7 Οκτωβρίου 2020, λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή της μετοχής προς διαπραγμάτευση, ότι άνοιξε μια θέση short που αντιστοιχεί στο 0,77% του συνόλου των μετοχών. Θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε ακραία διακύμανση στην αρχή, καθώς μπήκε με τιμή 0,19 ευρώ και υποχώρησε ως τα 0,06 ευρώ. Στις 7 Οκτωβρίου, βρισκόταν στα 0,086 ευρώ.
 • Όμως, για κακή τύχη της Lansdowne, η μετοχή κέρδισε έδαφος τους επόμενους μήνες και έφθασε ως τα 0,138 ευρώ στις 6 Απριλίου, ενώ χθες έκλεισε στα 0,124 ευρώ. Η Lansdowne διατηρεί τη θέση της, η οποία φαίνεται ότι προς το παρόν την «βάζει μέσα» αρκετά. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες… του σορταρίσματος.
 • Ένα από τα πιο… ζουμερά φιλέτα για εταιρείες πληροφορικής στο χώρο του Δημοσίου φαίνεται πως είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη λειτουργία του πληροφοριακού του συστήματος και τα ποσά που δίνονται κάθε χρόνο μόνο αμελητέα δεν είναι. Την τριετία 2017-2019, ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε συνολικά περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ για αυτό το outsourcing υπηρεσιών πληροφορικής και ήδη πολλές φωνές ακούγονται στο εσωτερικό του Οργανισμού, που λένε ότι, με τέτοια ποσά που δαπανώνται για αμοιβές τρίτων, περισσότερο συμφέρει να στήσει και να λειτουργήσει μόνος του ο ΕΟΠΥΥ το πληροφοριακό του σύστημα. Λογικό ακούγεται, αλλά δεν σημαίνει ότι στο θαυμαστό κόσμο των δημόσιων οργανισμών αυτό που ακούγεται λογικό μπορεί και να εφαρμοστεί κιόλας.
 • Διαβάζοντας και ακούγοντας τόσες φορές τις τελευταίες ημέρες ότι η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, στην περιβόητη πια συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Τουρκίας στην Άγκυρα, έγινε σε συνεννόηση με την πρωθυπουργό, εύλογα δημιουργούνται αμφιβολίες αν πράγματι η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διδακτορικό Πατέλη στην φλυαρία, ο MSCI και το «ήχος και θέαμα» των ΕΛΠΕ

Η υπερβολική έκθεση του Αλέξη Πατέλη στη δημοσιότητα, τα στοιχήματα της αγοράς στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα αργά αντανακλαστικά των ΕΛΠΕ και ο καταιγισμός συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.