ΓΔ: 1011.45 0.74% Τζίρος: 29.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το Greek dream Καράμπελα, η ESG πρωτιά της Mytilineos και η «χρυσή» 12άδα Μεγάλου

Τα μεγαλεπίβολα σχέδια και το «πολιτικό» βιογραφικό του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, οι βαθμολογίες της Mytilineos από τον οίκο ISS και οι πρωτιές της Τράπεζας Πειραιώς.
 • Μεγαλεία για τον Ιωάννη Καράμπελα, διευθύνοντα συμβούλου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που σε συνέντευξή του στην Καθημερινή παρουσίασε τις μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια της ΑΔΜΗΕ (της οποίας η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ελέγχει το 51%).
 • Διαβάζοντας το βιογραφικό του κ. Καράμπελα, μπορούμε να πούμε ότι ζει το Greek dream πετυχαίνοντας να φτάσει στην διοικητική πυραμίδα μιας εταιρίας με στρατηγική σημασία και ρόλο στην εγχώρια οικονομία. Μεταφέρουμε το βιογραφικό του, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Ο κ. Ιωάννης Καράμπελας είναι οικονομολόγος και κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση και το Μάρκετινγκ από Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου και μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Οικονομικά και την Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του SDA BOCCONI του Μιλάνου. Από το 1998 έως το 2000 διετέλεσε Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων Επενδύσεων στην Εναλλακτική Χρηματιστηριακή, ενώ από το 2000 έως το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΔΑΚΑΡ ΑΕΒΕ. Από το 2012 έως το 2015 εξελέγη Βουλευτής Βοιωτίας, ενώ από το 2015 έως και σήμερα είναι μέλος ΔΣ σε Εμπορική και Τεχνική ανώνυμη εταιρεία. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά και διαθέτει γνώσεις της γερμανικής γλώσσας».
 • Στην ερώτηση τι μέτρησε περισσότερο στην επιλογή του κ. Καράμπελα για την διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: η εμπειρία στη ΔΑΚΑΡ, η εμπειρία στην… Εναλλακτική Χρηματιστηριακή ή η εμπειρία ως πρώην βουλευτής – στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η απάντηση φυσικά είναι αυτονόητη.
 • Και πολύ καλά κάνει ο κ. Καράμπελας και απολαμβάνει το Greek dream που ζει, ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ένα μικρό πρόβλημα με την ελληνική εκδοχή της επιτυχίας: τα πολλές χιλιάδες νέα παιδιά που τα βλέπουν αυτά και μετά κλείνουν τα μάτια εδώ και τα ανοίγουν ξανά στο Λονδίνο, τη Λευκωσία, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και οπουδήποτε αλλού ακολουθείται ένας στοιχειώδης επαγγελματισμός.
 • Διότι και Καράμπελας και ανάσχεση του brain drain είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθούν.
 • Η Mytilineos λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολόγηση, από την Institutional Shareholder Services (ISS), μεταξύ των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης για την εταιρική διακυβέρνηση (Governance). Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, η Mytilineos έλαβε βαθμολογία 2 για το Governance ενώ ακολουθούν με βαθμό 3 η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Για την αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης η Mytilineos εργάζεται εντατικά εδώ και πολλά χρόνια, έργο που αποδίδει και αναγνωρίζεται.
 • Ακόμα πιο σημαντική ωστόσο, είναι η βελτίωση του score της εταιρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, όπου έλαβε βαθμό 2, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εισηγμένων (με πρώτη της Τρ. Πειραιώς με βαθμολογία 1), δεδομένου ότι στις δραστηριότητες της Mytilineos περιλαμβάνονται βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες και παραγωγή ενέργειας που επιδρούν σημαντικά στο περιβάλλον. Τέλος, την υψηλότερη βαθμολογία (πάλι μαζι με την Πειραιώς), με 1, αποσπά και στον τομέα Social.  
 • Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της βαθμολογία της ISS είναι από το 1 έως το 10, όπου το 1 είναι το άριστο και το 10 η χαμηλότερη αξιολόγηση.
 • Όχι μία, όχι δύο αλλά δώδεκα ήταν οι πρωτιές της Τράπεζας Πειραιώς, τις οποίες παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε μεγάλο αριθμό στελεχών της τράπεζας στο πλαίσιο του πρώτου Progress Meeting του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας με τον κωδικό ΑCT, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα».
 • Οι δώδεκα πρωτιές της Τρ. Πειραιώς που παρουσίασε ο κ. Μεγάλου ήταν: η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017, η πρόσφατη έκδοση ΑΤ1 που είναι η πρώτη στην Ελλάδα, η έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019 η πρώτη μετά από μια δεκαετία, η πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer -τον Όμιλο Intrum, η πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (Amoeba), η συνθετική τιτλοποίηση, η έκδοση ομολόγου ESG, η δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG, η σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG, η υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Υπογραφή Αρχών UNEP FI) και η ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της τράπεζας.
 • Μένει να δούμε αν στο επόμενο Progress Meeting θα παρουσιαστεί η 13η πρωτιά ή θα περάσουμε κατευθείαν στη 14η για να αποφευχθεί το… γρουσούζικο 13. Η στήλη πάντως δεν έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι ο κ. Μεγάλου είναι προληπτικός άνθρωπος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική μετοχή που «δίπλωσε», ο ΜΥΤΙΛ, ο Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα

Πώς η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 0,70 στο 1,80 ευρώ, τι είπε ο πρωθυπουργός για το investment grade, η τρελή πορεία της Attica Bank, ο διαγωνισμός για έναν της ΕΑΒ και το πάρτι ανομίας στη συγκέντρωση Θεοδωρικάκου.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νέα εξαγορά (;) της Πειραιώς, το βήμα σημειωτόν της Attica, οι ξένες αγορές και το ΧΑ

Οι πληροφορίες για νέο «χτύπημα» από την Πειραιώς στον χώρο του asset management, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Attica Bank, η κίνηση του χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές ρεύμα και η έξοδος της TotalEnergies από την Κρήτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.