ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τα οικονομικά της μετακόμισης, τα μαθηματικά της Lamda και η σιγή της Περιφέρειας

Πόσα εξοικονομεί η Τρ. Πειραιώς με τη μετακόμιση στο Ελληνικό, οι προβλέψεις Αθανασίου για τριπλάσια αξία της Lamda, γιατί έμειναν κενές διοικητικές θέσεις στην Τρ. Αττικής και οι καθυστερήσεις στην επιδότηση επιχειρήσεων.

Σε περίπου 145 εκατ. ευρώ εκτιμούν το deal της Τράπεζας Πειραιώς με την Lamda Develpment για την απόκτηση από την τράπεζα γραφειακών χώρων στο νέο, υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Στα νέα γραφεία, συνολικού εμβαδού 40.000 τμ θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες διοίκησης που διατηρεί η Τρ. Πειραιώς πολλές από τις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα κτίρια στην Αθήνα. Με την μετεγκατάσταση των κεντρικών υπηρεσιών της η τράπεζα θα πετύχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, περίπου 10 εκατ. σε ετήσια βάση.

-- Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπληρωμή του τιμήματος θα ξεκινήσει με τη μετεγκατάσταση της τράπεζας στα νέα γραφεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2025 ή 2026, αν όλα πάνε καλά, ενώ υπάρχει μεγάλη περίοδος αποπληρωμής. Η δε περίοδος απόσβασης υπολογίζεται σε 40 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη την υπογραφή σχετικού Μνημονιού (MoU) το οποίο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά των γραφειακών χώρων.

-- Αν επιβεβαιωθούν, έστω και κατά προσέγγιση, οι προβλέψεις που έκανε χθες ο Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας σε επενδυτές, τότε η μετοχή της Lamda Development είναι σήμερα ακραία υποτιμημένη. Όπως είπε ο CEO της εταιρείας, στην πρώτη φάση του έργου στο Ελληνικό η εσωτερική αξία (Net Asset Value - NAV) της εταιρείας θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περισσότερο από 25% ετησίως, για να φτάσει, το 2025, στα 3 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή, σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, πρέπει να πούμε ότι στη δεκαετία 2009 - 2019 η εσωτερική αξία υπερδιπλασιάστηκε (από 500 εκατ. σε 1,15 δισ. ευρώ). Συνοψίζουμε: σε δέκα χρονιά υπερδιπλασιάστηκε, σε πέντε χρόνια προβλέπεται ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Πρόκειται για ένα άλμα που είναι δύσκολο να συλλάβει ο κοινός νους και μένει στους διαχειριστές κεφαλαίων που άκουσαν χθες την ενθουσιώδη παρουσίαση του κ. Αθανασίου να αποφασίσουν αν είναι too good to be true. Πάντως, η εικόνα της μετοχής ως τώρα δεν δείχνει ότι η αγορά έχει πιστέψει πως υπάρχουν τέτοιες εντυπωσιακές προοπτικές ανάπτυξης.

-- Δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή αναδόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, παρά την προσπάθεια της τράπεζας οι αλλαγές να περάσουν κάτω από τα ραντάρ. Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του Ιωάννη Τσακιράκη, βασικού στελέχους της τράπεζας, τόσο από μέλος του Δ.Σ. όσο και από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Όπως λέγεται, η παραίτηση Τσακιράκη εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών που θα φέρει η έλευση του νέου επενδυτή. Παράλληλα, κενές έμειναν ακόμα δυο θέσεις στο Δ.Σ., οι οποίες επίσης προορίζονται για τον επενδυτή.

-- Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19». Ενώ έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες οι επιχειρήσεις που δικαιούνται τη μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά στους δικαιούχους.

-- Εκτός αν το σχέδιο του κ. Πατούλη, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κάποιο απώτερο σχέδιο ο περιφερειάρχης, είναι να προκαλέσει μια έκρηξη κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες του 2021 δεδομένου ότι το πρόγραμμα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δαπανήσουν το σύνολο της χρηματοδότησης που θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους.

-- Ψηφίστηκε χθες από την Βουλή η 18μηνη παράταση του «προγράμματος Ηρακλής» και η τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν επικριτικά για την ελλιπή, όπως σημείωσαν, προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο, αυτοί που έκλεψαν την παράσταση, δίνοντας μια κωμική διάσταση στο θέμα, ήταν οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25. Ο εισηγητής του κόμματος, Κρίτων Αρσένης και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Κλέων Γρηγοριάδης υποστήριξαν, χωρίς να υπερβάλλουν καθόλου, ότι «είναι ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που ρίχνει στον Καιάδα τους εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους δανειολήπτες» και δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη διαδικασία ψηφοφορίας, για να μην το νομιμοποιήσουν! Και όπως είναι γνωστό χωρίς την παρουσία του Κρίτωνα και του Κλέωνα κανένας νόμος δεν είναι νόμιμος...

-- Η στήλη σας αποχαιρετά για καλοκαιρινές διακοπές. Πολλές ευχές για ένα καλό καλοκαίρι και ραντεβού τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.