Φώτο: Shutterstock

Το πεταμένο 1,5 δισ. της ΔΕΗ και η κόπωση της Ελλάκτωρ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Η αγορά δεν φαίνεται να απασχολείται ιδιαίτερα για την ανατροπή στο Project Cairo και τη μεγάλη τιτλοποίηση των 7,4 δισ. ευρώ, αλλά και την πώληση έως του 80% της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, συναλλαγή που τελικά καταλήγει στην Fortress – doBank. Η μετοχή της Eurobank χθες σημείωσε μικρή άνοδο στα 0,9095 και βρέθηκε μια ανάσα από τα υψηλά 52 εβδομάδων (0,9120 ευρώ).
  • Επισήμως η «μάχη» δεν έχει τελειώσει και χθες η τράπεζα δήλωσε προς τις χρηματιστηριακές αρχές ότι «οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και καλύπτονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας, η Eurobank θα προβεί σε ανακοινώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία κατά την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, στην πραγματικότητα Fortress και Pimco έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις της τράπεζας και την επιλογή της πρώτης.
  • Σε πλήρη αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση για την Πτολεμαΐδα 5, τη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί η ΔΕΗ για την δημιουργία καινούργιας λιγνιτικής μονάδας. Η κυβέρνηση τονίζει διαρκώς ότι η απολιγνιτοποίηση είναι οριστική απόφαση, από την άλλη οι εργασίες για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας συνεχίζονται κανονικά. Και πώς να διακοπούν δηλαδή, όταν ήδη έχουν ξοδευτεί πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η μονάδα αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2021 δηλαδή, λίγα μόλις χρόνια πριν τον τερματισμό λειτουργίας όλων των λιγνιτικών ομάδων της χώρας, το 2028.
  • Για τη νέα μονάδα θα ξοδευτούν συνολικά 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως λύσεις για το πώς μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί λιγνίτη. Στα σχέδια που έχουν εξεταστεί είναι η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου. Καλό ακούγεται, μόνο που δεν γίνεται. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει με φυσικό αέριο η Πτολεμαΐδα 5 είναι να γίνει νέα επένδυση με νέα μηχανήματα φυσικού αερίου. Δεν μιλάμε για μετατροπή αλλά ουσιαστικά για νέα μονάδα, με νέα μηχανήματα φυσικού αερίου, μια επένδυση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Δεν βαριέσαι, λεφτά (για πέταμα...) υπάρχουν.
  • Εμφανής η  κόπωση της Ελλάκτωρ, με απώλειες άνω του 20% για τη μετοχή το τελευταίο τρίμηνο. Η αγορά θέλει περισσότερα και απτά αποτελέσματα, που θα πιστοποιούν την ανάκαμψη της εταιρίας, αποτελέσματα που δεν είναι καθόλου εύκολο να έρθουν.
  • Συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών Ελλάδας – Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί απόψε, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, o Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.