ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
Φωτο: Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΧΑΕ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.

Μπορεί η εκλογολογία καλά να κρατεί με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και πολλούς αναλυτές να επιμένουν περί κυβερνητικού σχεδιασμού για πρόωρες εκλογές με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι, ωστόσο, συνομιλητές του Πρωθυπουργού μεταφέρουν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί 100% αυτό που είπε στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία» και ακριβώς επειδή το πιστεύει το διατύπωσε με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη. Υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τακτικισμούς στο θέμα των εκλογών και δεν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Άλλωστε ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η οικονομία εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο ισχυρής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ανάπτυξη που θα διαχυθεί στην κοινωνία.

-- Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023 θα περιορίσει τη δημοσιονομική ευελιξία που απολαμβάνουμε τώρα άρα οι πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή το 2022 είναι πολύ πιθανές. Η επιστροφή σε πλεονάσματα το  2023 είναι δεδομένη αλλά και αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν βέβαιο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει, προς μια πιο ελαστική κατεύθυνση, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλλουν στη διατήρηση, και επιτάχυνση, των ρυθμών ανάπτυξης. Οπότε τα πλεονάσματα του 2023 δεν θα μεταβάλλουν δραστικά την εικόνα.

– Αρκετός θόρυβος γίνεται τελευταία για το Χρηματιστήριο, την ΕΧΑΕ και τον επικεφαλής Σωκράτη Λαζαρίδη και το ενδεχόμενο διοικητικών αλλαγών. Υπάρχουν δυο βασικές θεωρίες: Η πρώτη θέλει την κυβέρνηση να επιθυμεί την αντικατάσταση του κ. Λαζαρίδη. Η δεύτερη θεωρία είναι λίγο πιο πρωτόγονη - παραπέμπει στην Ιφιγένεια. Πολύ συνοπτικά η θεωρία της Ιφιγένειας υποστηρίζει ότι η στασιμότητα του ΧΑ θα ξεπεραστεί στη στιγμή και ισχυρός άνεμος αισιοδοξίας θα απελευθερωθεί και θα οδηγήσει άμεσα το Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες αρκεί να έχουμε μια θυσία: του κ. Λαζαρίδη.

-- Σε ότι αφορά τα περί κυβερνητικών προθέσεων για αλλαγές στην ΕΧΑΕ μάλλον είναι δύσκολο να έχουμε σχετική παρέμβαση, καθώς το Δημόσιο δεν κατέχει μετοχές της ΕΧΑΕ και δεν διαθέτει ούτε μια θέση στο Δ.Σ. Η ΕΧΑΕ είναι μία πλήρως ιδιωτική εταιρία και ελέγχεται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές εξηγεί ανώτατη κυβερνητική πηγή. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν αρκετά περίεργο σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο να υπήρχε τέτοιου τύπου κυβερνητική πρωτοβουλία σε μια εισηγμένη ανεξάρτητη εταιρία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία εξωθεσμική παρέμβαση (θυμίζουμε πρόχειρα τι λέγονταν για αλλαγές στις τράπεζες…), αλλά αντίθετα δουλεύει συστηματικά για την ενίσχυση των θεσμικών κανόνων και διαδικασιών, της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας. Παρενθετικά σημειώνουμε ότι για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης η διοίκηση της ΕΧΑΕ πραγματοποιεί συστηματική δουλειά εδώ και χρόνια.  

-- Για τη θεωρία της Ιφιγένειας η στήλη δεν έχει άποψη. Δεν αποκλείεται, αν γίνει η θυσία Λαζαρίδη η αγορά να εκτιναχθεί στις 1.000 μονάδες οπότε μετά μάλλον θα πρέπει να πάμε και σε νέα θυσία με στόχο τις 1.500 μονάδες κ.ο.κ.

-- Δυστυχώς βέβαια, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Η εγχώρια αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων και περιορισμών. Πολλές από αυτές είναι εξωτερικές όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο των οργανωμένων αγορών και οι ευρωπαϊκοί κανόνες, η μεγάλη ευελιξία των μη οργανωμένων αγορών. Άλλες προκλήσεις είναι εγχώριες, όπως η περιορισμένη αποταμίευση (η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες δεν αλλάζει την εικόνα σε βάθος χρόνου), η ανορθολογική διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων, η μη ελκυστικότητα (λόγω υπερ-ρύθμισης) της εισαγωγής νέων εταιριών στο ΧΑ, το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας που μοιραία αντανακλάται στην ποιότητα των επιχειρήσεων κλπ κλπ

-- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τη σημερινή «χαμηλή πτήση» του Γενικού Δείκτη υπάρχει και ένας ακόμα, πολύ ειδικός, λόγος: οι τράπεζες. Οι τραπεζικές μετοχές μηδενίστηκαν 2 φορές τα προηγούμενα χρόνια ενώ και σήμερα παρά τη θεαματική βελτίωση των συνθηκών εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλά αδυνατώντας να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Γιατί; Διότι μπορεί οι διοικήσεις να κέρδισαν το στοίχημα της βιωσιμότητας του κλάδου, με την δραστική μείωση των NPEs αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο μένει να δούμε αν θα κερδίσουν και το στοίχημα της κερδοφορίας (μέσω της σημαντικής πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης των εσόδων) και των αποδόσεων που θα τις καταστήσουν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές. Διότι κανένας ξένος θεσμικός δεν επενδύσει σε μια εταιρία γιατί δεν κινδυνεύει να ανακεφαλαιοποιηθεί, επενδύει γιατί προσβλέπει σε αποδόσεις και μερίσματα.

-- Αύριο Πέμπτη, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank. Η Alpha Bank, μέσω της έκδοσης senior ομολόγου αναφοράς διάρκειας 6,5 ετών και με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη, στοχεύει να αντλήσει ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση γίνεται για την κάλυψη της εποπτικής απαίτησης περί MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).

-- Δεν μας έχει συνηθίσει σε «εκρήξεις» η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι το χθεσινό +8,38% της μετοχής και μάλιστα σε μια πολύ υποτονική συνεδρίαση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Μάλιστα, διακίνησε όγκο 27.016 τεμαχίων που είναι ο μεγαλύτερος από τον Οκτώβριο του 2020. Ο όγκος της ήταν αυξημένος κατά 550% συγκριτικά με το μεσοσταθμικό όγκο. Το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 17,58 ευρώ, αποτελεί νέο υψηλό τριάμισι ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2018. .

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρουμανία, η Alpha Bank, η ευκαιρία στο ΧΑ και η Δικαιοσύνη

Η κυβερνητική επίσκεψη στην Ρουμανία, τα σχέδια της Alpha Bank στη χώρα, η ουκρανική κρίση ως ευκαιρία τοποθετήσεων στο ΧΑ, η αμηχανία Μητσοτάκη για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και η «ιστορική» απόφαση για τον Σώρρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.