ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Οι αλγόριθμοι στη Lamda, η Intracom και το κάλεσμα Χαντζηνικολάου εταιρειών στο ΧΑ

Πώς η Alpha Bank ξεπέρασε τους στόχους για την εθελουσία, πώς το ΧΑ μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες με το Ταμείο Ανάκαμψης, η «βύθιση» της Intracom και το programmatic trading στη Lamda Develpment.

Κλείνει σήμερα το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού της Alpha Bank υπερβαίνοντας τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση. Αρχικός στόχος της τράπεζας ήταν, μέσω του προγράμματος, να πετύχει μείωση προσωπικού κατά 350 – 400 άτομα και φαίνεται ότι τελικά στο πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι. Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματική αλλά αποτέλεσμα των στοχευμένων κινήτρων μέσω των οποίων η ταχύτερη αποχώρηση εργαζομένων που έμπαιναν σιγά σιγά σε τροχιά συνταξιοδότησης, έγινε δελεαστική προοπτική. Η σημαντική απόκλιση μεταξύ άτυπου στόχου και τελικού αποτελέσματος αποδίδεται από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς δουλεύει ο Β. Ψάλτης στην παλιά, σοφή, τακτική του «στόχευσε ψηλά, περίμενε κάτι λιγότερο και λέγε προς τα έξω ότι είσαι ευχαριστημένος με κάτι ακόμα χαμηλότερο». Δηλαδή, σχεδιάζεις να πετύχεις 100, για να έχει αποτέλεσμα τουλάχιστον 90 – 95 και ανακοινώνεις ότι θέλεις 80 - 85 για να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια και να εξασφαλίσεις, βρέξει – χιονίσει, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

-- Σε μια συγκυρία για τη χώρα όπου αναμένεται επενδυτικό μπουμ τα επόμενα χρόνια, με τη συμμετοχή και με ιδία κεφάλαια σε μια επένδυση να αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει μια επιχείρηση να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να αντλήσει ρευστότητα με εξαιρετικά προνομιακούς όρους, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Γεώργιος Χαντζηνικολάου υπενθύμισε το αυτονόητο: παιδιά, υπάρχει και το Χρηματιστήριο Αθηνών για την άντληση πόρων. Ο κ. Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων στο πλαίσιο των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.  Αναφερόμενος στις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση και δυσκολεύονται στον τραπεζικό δανεισμό, είπε πως οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να τις δανειοδοτήσουν και οι ίδιες πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν δυνατότητες μέσω συγχωνεύσεων και κινήσεων εξυγίανσης να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα κριτήρια και τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να γίνουν επιλέξιμες για δανεισμό.

-- Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης υπογράμμισε την ανάγκη για απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους αλλά και τη σημασία υιοθέτησης κριτηρίων ESG και ενίσχυσης των δομών εταιρικής διακυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού (στα επίπεδα του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού), ενώ τόνισε ότι για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας χρειάζονται κεφάλαια επενδυτών από το εξωτερικό, για την προσέλκυση των οποίων θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, φορολογικά και άλλα.

-- Όλο και πιο κοντά έρχεται, στο μεταξύ, η έναρξη της εκταμίευσης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχειρήσεις, καθώς δημοσιεύθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις από το Ταμείο προς τις τράπεζες για συνεργασία. Ενδιαφέρον έχει, μεταξύ άλλων, το πώς θα υπολογίζονται οι αμοιβές των τραπεζών για αυτά τα δάνεια: θα λαμβάνουν 1% του κεφαλαίου κάθε δανείου, 1% των ποσών που θα εκταμιεύονται κάθε φορά και 0,05% του ανεξόφλητου ποσού για όλη τη διάρκεια του δανείου. Η εκκαθάριση της αμοιβής από το Ταμείο θα γίνεται κάθε εξάμηνο, ενώ η τράπεζα θα εισπράττει, με όρους αγοράς, αμοιβή και από τον αποδέκτη του δανείου, τον οποίο θα βαρύνουν και οι αμοιβές και έξοδα συμβούλων της τράπεζας (οικονομικών, φορολογικών, νομικών κ.ο.κ.). Αν το δάνειο χορηγείται από περισσότερες από μία τράπεζες η διαχειρίστρια τράπεζα θα μπορεί να εισπράττει από τον αποδέκτη και προμήθεια διοργάνωσης/συντονισμού διοργάνωσης.

-- Έχει και… πισωγυρίσματα η ολική επαναφορά του ομίλου Κόκκαλη και των μετοχών του. Χθες η μετοχή της Intracom «βούλιαξε» σχεδόν κατά 13% με ασυνήθιστα μεγάλη αξία συναλλαγών (3,3 εκατ. ευρώ), ενώ και η Intrakat, που βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι από τις 20 Σεπτεμβρίου, έχασε 5,69%. Η Intracom ανακοίνωσε ζημιές προ φόρων που εξέπληξαν δυσάρεστα, καθώς έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ και ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του πρώτου εξαμήνου 2020. Η διοίκηση εξηγεί την… κρυάδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια παροδική εξέλιξη, που οφείλεται στον τομέα κατασκευών του ομίλου, δηλαδή στην Intrakat (που ελέγχεται κατά 37% από τη μητρική). Πράγματι, η Intrakat εμφάνισε υπετριπλάσιες ζημιές προ φόρων, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και αποδίδει αυτή την εξέλιξη στο ράλι τιμών βασικών πρώτων υλών. Γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα οι επενδυτές σε αυτές τις εξελίξεις; Μάλλον γιατί αυτές οι «παροδικές» πιέσεις μπορεί να κρατήσουν αρκετά τρίμηνα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

-- Ζωντάνεψε χθες, μετά από πολύ καιρό, η μετοχή της Lada Development αν και το κλείσιμο απογοήτευσε με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στα 7,4250 ευρώ (+0,34%) στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας και πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας (7,645 ευρώ). Όμως, αυτό που τράβηξε την προσοχή χθες ήταν οι πυκνές, πολύ πυκνές συναλλαγές που θύμιζαν programmatic trading με τους αλγόριθμους να πουλάνε και να αγοράζουν.

-- Καλό μήνα να έχουμε, αν και οι περισσότεροι ανησυχούν για διόρθωση των διεθνών αγορών. Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήδη έχουν χάσει λίγο έδαφος από τα υψηλά και μένει να δούμε, αν η πτώση θα έχει και συνέχεια ή το ιππικό της πλεονάζουσας ρευστότητας θα σκουπίσει για άλλη μια φορά τα πάντα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καθυστέρηση στο RFF, η έξοδος της Alpha από την Αλβανία και στο βάθος... εξαγορά

Οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης με υπαιτιότητα των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις της Alpha για τη θυγατρική στην Αλβανία, οι μπουλντόζες της Lamda και οι μάχες μεγάλων κατασκευαστικών για τρεις ΣΔΙΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρωτας Βρυξελλών για Ελλάδα, ο δαίμων της τεχνολογίας και το «ιππικό» στην Alpha

Οι απροσδόκητοι ύμνοι των κοινοτικών αξιωματούχων για την Αθήνα, πώς ο δαίμων της τεχνολογίας «χτύπησε» στην παρουσίαση του Ελλάδα 2.0, το «σκούπισμα» μετοχών της Alpha Bank και η δικαίωση του Α. Γεωργίου.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
Giannis Kostopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών και η είσοδος της Εθνικής στο Ελληνικό

Η παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου στο τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή της Εθνικής στο χρηματοδοτικό σχήμα για το Ελληνικό, οι επόμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ και η ανάκτηση χαμένου εδάφους από την Jumbo.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.