ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.

Πριν λίγες εβδομάδες προσελήφθησαν σε συστημική τράπεζα τρία τραπεζικά στελέχη, με εμπειρία στον τομέα των «κόκκινων» δανείων, προερχόμενα από άλλη συστημική τράπεζα, από την οποία αποχώρησαν και οι τρεις κάνοντας χρήση προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης που «έτρεξε» σχετικά πρόσφατα. Εντάξει θα πει κάποιος, σιγά το φοβερό. Και δεν θα είχε άδικο αν δεν υπήρχε μια ακόμα λεπτομέρεια την οποία κρατήσαμε για το τέλος: τα τρία «νέα» στελέχη θα έχουν προϊστάμενο στη «νέα» τράπεζα στην οποία συνεχίζουν την καριέρα τους τον ίδιο προϊστάμενο που είχαν και στην προηγούμενη δουλειά τους και ο οποίος είχε αποχωρήσει από την «παλιά» τράπεζα με την προτελευταία εθελούσια…

-- Καθόλου άσχημα. Δεδομένου μάλιστα ότι το κάθε στέλεχος που έφυγε από την προηγούμενη δουλειά, μέσω της εθελουσίας, έλαβε περίπου 100.000 ευρώ ζεστά μετρητά.

-- Με μια λαμπερή, χολιγουντιανή, διαδικτυακή εκδήλωση η διοίκηση της Alpha Bank παρουσίασε χθες την πρόοδο του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και τους βασικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς στόχους. Δύο σημεία ξεχωρίζει η στήλη: το πρώτο ήταν ότι η εκκίνηση της εκδήλωσης έγινε με ακρίβεια δευτερολέπτου στην προγραμματισμένη ώρα, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο στην ωραία μας Ελλάδα. Το δεύτερο σημείο ήταν η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη να αναφερθεί μόνο στη μεγάλη εικόνα, αφήνοντας το γήπεδο στην επιτελική διοικητική ομάδα για να παρουσιάσει την πρόοδο σε κάθε επιμέρους τομέα.

-- Με τον «αέρα» των 9 ευρώ στη μετοχή και με πολλές προσδοκίες για την επόμενη ημέρα, πραγματοποιείται σήμερα, η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πολλά φιλόδοξα λέγονται και γράφονται για την ΑΜΚ, ωστόσο, στην πραγματικότητα αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επανασύνδεση της εταιρείας με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την αποκόλλησή της από το χθες.

-- Τη δική της απάντηση στους αναλυτές που «βλέπουν» διόρθωση το 2022 στο αμερικανικό χρηματιστήριο δίνει η Goldman Sachs. Η επενδυτική τράπεζα παρακάμπτει εντελώς τη συζήτηση για τις αποτιμήσεις, που οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι είναι «φουσκωμένες», και πηγαίνει κατευθείαν… στο ψητό: οι επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, έχουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και θα συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές και να ανεβάζουν τις τιμές επειδή, πολύ απλά, ούτε και το 2022 θα βρουν αξιοπρεπείς αποδόσεις σε τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος. Η Goldman σημειώνει ότι το ποσοστό που έχουν επενδύσει ιδιώτες και θεσμικοί σε μετοχές φτάνει το 52% και είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά, αλλά προεξοφλεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τον επόμενο χρόνο, καθώς «οι εναλλακτικές τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος φαίνονται μη ελκυστικές σε απόλυτους και ιστορικούς όρους». Κάπου εδώ τελειώνει, τουλάχιστον με βάση την οπτική της Goldman, η συζήτηση για φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές και για διόρθωση…

-- Δεν είναι από τα ρεκόρ που προσφέρονται για πανηγυρισμούς η χθεσινή εκτίναξη της τιμής χονδρικής του ρεύματος στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή στην Ευρώπη. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι κάτι πάει πολύ στραβά στη λειτουργία του χρηματιστηριακού μηχανισμού, μέσα από τον οποίο προσδιορίζονται καθημερινά οι τιμές χονδρικής, που με τη σειρά τους διαμορφώνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Αυτό που ο τέως υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήριζε «παιδική ασθένεια» στα πρώτα βήματα εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου, θυμίζει σήμερα περισσότερο... ανίατη ασθένεια, χωρίς κάποιος να δείχνει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα για να βρεθεί το φάρμακο. Φαίνεται ότι όλοι στην κυβέρνηση είναι τόσο ικανοποιημένοι με τη λύση της επιδότησης των καταναλωτών, που δεν τους απασχολούν και πολύ οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Άλλωστε, ισχύει πάντα ο άγραφος ελληνικός νόμος: ο καλύτερος τρόπος για να λύσει δύσκολα προβλήματα ένας υπουργός είναι να κερδίσει χρόνο μέχρι να τα αναλάβει ο επόμενος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.