ΓΔ: 898.99 0.42% Τζίρος: 17.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:18:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
  • Μπροστά σε μια μάλλον απρόσμενη έκπληξη βρίσκονται οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο λόγος είναι ότι η εξέλιξη δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις έκαναν λόγο στο καλό σενάριο για νέα «κόκκινα» ύψους 5 δις. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε λόγο για ποσό 8 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ υπήρχαν και κάποιοι αναλυτές πιο απαισιόδοξοι που έκαναν λόγο για 15 δισ. ευρώ.
  • Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κάποιες εσωτερικές έρευνες στις τράπεζες για την κατάσταση των πελατών με δάνεια σε αναστολή και διάφορους πρόδρομους δείκτες, τα νέα NPEs εξαιτίας της πανδημίας φαίνεται ότι διαμορφώνονται όχι απλά στην αισιόδοξη εκτίμηση των 5 δισ. ευρώ αλλά δεν πλησιάζουν καν στο ποσό αυτό. Λίγο τα προγράμματα ανακούφισης των πληττόμενων δανειοληπτών (Γέφυρα και Γέφυρα ΙΙ που έρχεται), λίγο οι επιστρεπτέες (που φαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν θα επιστραφούν και θα μετατραπούν σε επιδοτήσεις), λίγο τα ειδικά προγράμματα των τραπεζών για μειωμένες δόσεις, φαίνεται ότι ο συνδυασμός των παραπάνω συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία της «μαγικής» εικόνας στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων».
  • Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η θετική αυτή εικόνα είναι επισφαλής, καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου και πολλά θα εξαρτηθούν από την διάρκεια των lockdown αλλά και από το τι θα γίνει με την αναγκαστική εκτέλεση, το πάγωμα της οποίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε αυτό που λένε οι τράπεζες payment culture, δηλαδή το να πληρώνει ο κόσμος τις δόσεις του.
  • «Έχουν όλα κλείσει». Ο λόγος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Alpha Bank και Davidson Kempner για την ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής, του project Galaxy που αφορά την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
  •  Ο Ευθ. Μπουλούτας εντάσσεται στην ομάδα κρούσης των Ολλανδών, αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου στην Ηλέκτωρ. Με πολύ μεγάλη εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων εταιρειών, στα τραπεζικά και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ο κ. Μπουλούτας σίγουρα θα συμβάλει στο δύσκολο έργο της ανόρθωσης του ομίλου.
  • Σε υψηλό 52 εβδομάδων έκλεισε χθες η μετοχή της ΔΕΗ, ξεπερνώντας το όριο των 8 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στα 8,05 ευρώ (+3,21) ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,175 ευρώ, επίπεδα τιμών που είχε να δει από το 2014. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τροφοδοτούν το ράλι της μετοχής, ωστόσο οι περισσότεροι φαίνεται ότι «παίζουν», εκτός από συμφωνία με τη γερμανική RWE και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, project που είναι σε εξέλιξη.  
  • Σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ακούγεται ότι κατευθύνθηκαν τα μεγάλα πακέτα μετοχών του ΟΠΑΠ (+1,41%) που άλλαξαν χέρια χθες, προκαλώντας μια μικρή ταραχή στην αγορά. Μετακινήθηκαν 6 πακέτα 1,42 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 16,5 εκατ. ευρώ.
  • Στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, στο -7,33% έκλεισε χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ολοφάνερα επηρεασμένη από την φλυαρία για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου.
  • Στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Mytilineos είναι η τοποθέτηση στις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας, όπως έκανε σαφές χθες ο Ευ. Μυτιληναίος, με τη συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας της εταιρείας συστάθηκε ως αυτοτελής τομέας δραστηριότητας μόλις πριν ένα χρόνο, αλλά φαίνεται ότι το μέλλον του ανήκει, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει μια εξαιρετικά δυναμική ανάπτυξη ως το τέλος της δεκαετίας με έργα σε όλο τον κόσμο, που θα ανεβάσουν την παραγωγική δυναμικότητα από τις ΑΠΕ στα 3GW. Και ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός στις ΑΠΕ ειδικά αυτή την περίοδο, ενόψει των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης: από τα 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα, τουλάχιστον το 37% θα πρέπει να διατεθούν στα έργα της ενεργειακής μετάβασης.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.