ΓΔ: 1445.91 -0.19% Τζίρος: 42.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Τι γκρέμισε τις τραπεζικές μετοχές, η πίεση στην ΜΥΤΙΛ και τα έργα στο Σύνταγμα

Τα δημοσιεύματα που πυροδότησαν τις πωλήσεις στις τράπεζες, η πτώση της Mytilineos, η καταβαράθρωση των ισχυρών της Wall Street, η μετεξέλιξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, η συνεργασία Alpha - Nexi και η πονεμένη ανάπλαση της Αθήνας.

Τελικά, ποιο ήταν το δημοσίευμα που έριξε χθες τις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του Νότου της ευρωζώνης; Πολλοί πίστεψαν ότι είχε μεγάλο αντίκτυπο δημοσίευμα του Reuters, που ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Bundesbank εξέφρασε αντιρρήσεις στην πρόσφατη, έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για τη δημιουργία ειδικού εργαλείου στήριξης των ομολόγων της περιφέρειας. Το πρόβλημα, όμως, μάλλον δεν ήταν αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, θα βλέπαμε μεγάλες πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας, αλλά εκεί οι μεταβολές δεν ήταν μεγάλες. Άλλωστε, κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Bundesbank θα βάλει βέτο για τα ομόλογα του Νότου, τινάζοντας την ευρωζώνη στον αέρα και μάλιστα εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

-- Άλλο ήταν το… ένοχο δημοσίευμα που έριξε τις τραπεζικές μετοχές: οι Financial Times μετέδωσαν ότι η ΕΚΤ ψάχνει τον τρόπο για να μην βγάλουν επιπλέον, εύκολα κέρδη οι τράπεζες όταν θα αυξήσει τα επιτόκιά της, «παρκάροντας» τη ρευστότητα που λαμβάνουν με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ στον μηχανισμό αποδοχής καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας. Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, η ΕΚΤ πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξει τους όρους παροχής ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO III, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο, που σήμερα είναι αρνητικό (-0,50%). Αυτός ο μηχανισμός ήταν ως τώρα ένα πολύ καλό στήριγμα για την κερδοφορία, ιδιαίτερα των τραπεζών του Νότου της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων οι ελληνικές, οι οποίες τον Μάιο είχαν αντλήσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή. Εύλογα, λοιπόν, κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν, αν και η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, αφού μένουν να γίνουν αρκετές -και όχι εύκολες…- συζητήσεις στο Συμβούλιο για αυτό το θέμα.

-- Μια, ας πούμε, μη συνηθισμένη πίεση εκδηλώνεται στη μετοχή της Mytilineos τις τελευταίες ημέρες. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 13,28 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες -3,56%, κλείσιμο που αποτελεί χαμηλό 52 εβδομάδων.  Με όλη αυτή την περιδίνηση των αγορών ασφαλώς δεν είναι περίεργο που μια μετοχή πέφτει, ωστόσο η τρέχουσα πίεση στην ΜΥΤΙΛ φαίνεται ότι συνδέεται με τον μεγάλο θόρυβο που επικρατεί για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και τις επιπτώσεις της κρίσης. Η φημολογία, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, είναι ίδιον των αγορών και ο καθένας παίρνει τα στοιχήματά του, όμως υπάρχουν και τα θεμελιώδη. Και αυτό που υπογραμμίζουν αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα της εταιρίας είναι ότι τα αποτελέσματα τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την τελευταία Πέμπτη του Ιουλίου, θα κινηθούν στο πολύ γνώριμο μοτίβο των προηγούμενων τριμήνων: τουτέστιν, θα είναι εξαιρετικά.

-- Ως μια κίνηση εθνικών πρωταθλητών χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος τη συνεργασία της Alpha Bank με την ιταλική Nexi, στον τομέα πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών. Ο κ. Σκέτσος τόνισε ότι η συνεργασία «συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Πολιτείας και της οικονομίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα, με βασικότερο στόχο να γίνει η ελληνική κοινωνία πιο δίκαιη, και η ελληνική δημοκρατία πιο ισχυρή», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρία απέκτησε τον τομέα συναλλαγών της Alpha Bank, με την εγχώρια τράπεζα να διατηρεί το 49% της νέας εταιρίας.

-- Για να έχουμε μια αίσθηση της καταστροφής που έχει συντελεστεί στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο και της εξαέρωσης αρκετών τρισεκατομμυρίων που έχει πραγματοποιηθεί παραθέτουμε τις αποδόσεις ορισμένων μετοχών τεχνολογίας από τη Wall Street. Apple: -23%, Microsoft: -24%, Alphabet (google): -25%, Amazon: -35%, Tesla: -35%, Zoom: -40%, Airbnb: -45%, Pinterest: -49%, Nvidia: -50%, Uber: -50%, Meta (Facebook): -53%, PayPal: -62%, Netflix: -70%, Snap: -72%, Shopify: -74%.

-- Σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών, θα παρουσιαστούν οι νέες προοπτικές του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων μετά τη μετεξέλιξή του σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Είναι ένα βήμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, ώστε ο νέος φορέας να αποκτήσει την απαραίτητη ευελιξία και να προσφέρει ακόμη περισσότερες λύσεις στους πελάτες-εξαγωγείς. Η στήλη πληροφορείται ότι στα νέα οικονομικά προϊόντα που θα προσφέρει η εταιρεία θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα προκαταβολής προς τον εξαγωγέα, από το πρώτο στάδιο της παραγγελίας (πχ. όταν την φορτώνει στο λιμάνι), προσκομίζοντας βεβαίως το συμβόλαιο με τον πελάτη, αλλά και η δυνατότητα trade finance. Δηλαδή, η χρηματοδότηση του εξαγωγέα για να αποκτήσει την απαραίτητη (εισαγόμενη) πρώτη ύλη, ώστε να φτιάξει το τελικό προϊόν που θα διοχετευθεί στις αγορές του εξωτερικού. Η σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και να ανταγωνιστεί τους ξένους ομίλους που κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα.

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υλοποίηση έργων στο κέντρο ιστορικών πόλεων, όπως είναι η Αθήνα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύπλοκη ακόμα και για θεωρητικά απλά έργα όπως η ανάπλαση μιας πλατείας ή δρόμων. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι μπορεί να βρεις σκάβοντας έστω και σε μικρό βάθος στην Αθήνα, καθώς συχνά εντοπίζονται αρχαιότητες εκεί που θεωρούσες ότι δεν υπήρχαν, εμπλέκονται πολλές κρατικές υπηρεσίες για αδειοδοτήσεις – εγκρίσεις κλπ και όλα αυτά με δεδομένη την βραδυπορία της δημόσιας διοίκησης.

 

-- Όμως αυτό που συμβαίνει μήνες τώρα στην πλατεία Συντάγματος αλλά και στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητο. Όχι τόσο για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων – αυτά συμβαίνουν (αν και οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να έχουν βρει λύσεις, δουλεύοντας 24 ώρες κάθε ημέρα της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης) όσο για την πλημμελή ενημέρωση, που για όποιους παρακολουθούν την υπόθεση αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας. Δεν υπήρξε ποτέ μια υπεύθυνη επίσημη ενημέρωση για την πορεία των έργων, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν, τι ζήτησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τι χρόνοι απαιτούνται για τις νέες μελέτες και πότε -επιτέλους- θα παραδοθούν τα έργα. Η πλατεία Συντάγματος έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο με ορίζοντα ολοκλήρωσης 6 έως 8 μήνες, δηλαδή τον περασμένο Απρίλιο. Οι προθεσμίες παρήλθαν, καμία ανακοίνωση δεν έγινε και μετά από πολλά δημοσιεύματα ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Βασίλης Φοίβος Αξιώτης με δηλώσεις του (iefimerida, 13/5/22) απέδωσε τις καθυστερήσεις στα αρχαία προσδιορίζοντας την ολοκλήρωση των έργων στην πλατεία «γύρω στις 15 Ιουνίου». Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τα αρχαιολογικά ευρήματα γιατί είναι ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία δεν έχει προβεί στην παραμικρή σχετική ανακοίνωση. Τη δήλωση περί ολοκλήρωσης των έργων και παράδοσης της πλατείας Συντάγματος στις 15 Ιουνίου επανέλαβε ο ίδιος στην Καθημερινή στις 2 Ιουνίου, κάτι που δεν έχει γίνει.

-- Αυτά για τις εργασίες στην πλατεία Συντάγματος. Διότι για τις εργασίες στην οδό Πανεπιστημίου δεν μπορεί να γίνει λόγος, δεδομένου ότι τα εργοτάξια εκεί είναι παρατημένα εδώ και μήνες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Φεύγει με συμβιβασμό ο Ι. Λιανός, αμηχανία Σιάμισιη και οι αλλαγές στην Alpha

Η αντικατάσταση του προέδρου της Επ. Ανταγωνισμού και ο συμβιβασμός με τις τράπεζες, οι δυσκολίες προσαρμογής των ΕΛΠΕ στη νέα εποχή, η μεταγραφή από Alpha Bank στην EOS Capital, το χάος με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποσύνθεση στην Παιδεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ταξίδι Ψάλτη – Ορσέλ, ενεργειακή επίθεση Mytilineos και μεταγραφές στη Βουλή

Η κοινή επίσκεψη στη Ρουμανία των επικεφαλής Alpha Bank - UniCredit, επίθεση τιμών από Mytilineos, τα κέρδη της Ελλάκτωρ, οι μεταγραφές στη Βουλή, κυβερνοεπιθέσεις στο Δημόσιο, ο πληθωρισμός βλάπτει delivery - ένδυση και το λιμάνι Καβάλας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.