ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.

Το ποσό των 300.000 ευρώ, σε ζεστά μετρητά, κατέθεσε λίγα 24ωρα πριν τον πλειστηριασμό του πολυτελούς διαμερίσματός της, επιφάνειας 300 τ.μ., στην παραλιακή, η Αγγέλα Αθανασιάδου της γνωστής οικογενείας, εκδοτών, μεταξύ άλλων, της εφημερίδας Ναυτεμπορική (πλέον έχει περάσει στον έλεγχο του Δημήτρη Μελισσανίδη). Η… κασαδούρα κατατέθηκε προκειμένου να μην προχωρήσει ο πλειστηριασμός και χάσει το σπίτι της, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες που για κάποιους ήταν βεβαιότητα: ότι λεφτά υπήρχαν αλλά το δάνειο δεν πληρωνόταν. Μιλάμε για δάνειο άνω του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν «κόκκινο», δηλαδή απλήρωτο, εδώ και 10 χρόνια.

-- Τώρα, πώς ένας στρατηγικός κακοπληρωτής μπορεί να διατηρεί την κατοχή ενός πανάκριβου ακινήτου, αν και δεν πληρώνει το δάνειό του, είναι ένα θέμα που σε μια κανονική χώρα θα έπρεπε να απασχολεί, πλην της τράπεζας που έδωσε το δάνειο, την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη αλλά και τα κόμματα, δεδομένου ότι τα δάνεια είναι καταθέσεις πολιτών. Να πούμε μόνο ότι από τα 10 χρόνια αναμονή το ένα έτος είναι… «χορηγία» της σημερινής κυβέρνησης η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών, λόγω πανδημίας. Σημειώνεται ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έμειναν για τόσο μεγάλο διάστημα κλειστά τα δικαστήρια και δεν υπήρξε οριζόντια αναστολή πλειστηριασμών προσφέροντας έτσι, ακούσια, προστασία και σε περιπτώσεις όπως της κ. Αθανασιάδου. Ή του κ. Φουρθιώτη, ο οποίος επίσης ζούσε και βασίλευε σε βίλα στα βόρεια προάστια, η οποία επίσης συνδεόταν με «κόκκινο» δάνειο, αλλά η τράπεζα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε πλειστηριασμό λόγω της οριζόντιας προστασίας.

-- Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι η περιβόητη βίλα του παρουσιαστή έχει πλέον εκπλειστηριαστεί και έχει αλλάξει χέρια.

-- «Νέο μήνυμα Σπήλιου Λιβανού στις τράπεζες να διευκολύνουν τα αγροτικά επενδυτικά δάνεια - Δεν είναι δυνατόν να τους ζητούν να βάζουν εγγύηση την προσωπική τους περιουσία».  Αυτός ήταν ο τίτλος του δελτίου τύπου που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Πρόκειται για το δεύτερο πύρινο μήνυμα του υπουργού κατά των τραπεζών τις τελευταίες ημέρες, κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ο κ. Λιβανός ξεκίνησε ανένδοτο κατά των τραπεζών. «Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν οι τράπεζες, να βάζουν οι αγρότες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα, την προσωπική τους περιουσία ως εγγύηση. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία φαίνεται, ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι είναι επικερδής. Αυτό το οποίο περιμένω εγώ από τις τράπεζες είναι να πάρουν το ρίσκο μαζί με τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στον χώρο μας και να αναπτυχθούμε πολύ πιο γρήγορα». Αυτό που μένει κάπως μετέωρο είναι αν ο κύριος υπουργός αναφέρεται σε αγρότες που επενδύουν δικά τους κεφάλαια ζητώντας και κάποια τραπεζική χρηματοδότηση, ή αγρότες που επενδύουν τα λεφτά των τραπεζών. Διότι, αν στο «νέο μήνυμα Σπήλιου Λιβανού» περιλαμβάνεται και η δεύτερη κατηγορία, η απαίτηση των τραπεζών μόνο παράλογη δεν είναι.

-- Την ενεργή στήριξη της Alpha Bank των προσπαθειών, μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας χθες σε συνέδριο. Όπως σημείωσε η τράπεζα στηρίζει ενεργά τους μεγάλους πελάτες της με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, δεσμεύοντας σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα τους βοηθήσουν να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Η στήριξη της Alpha Bank, τόνισε, δεν περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αφορά σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει το δικό της ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων.

-- Μπαίνει στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και, όπως όλα δείχνουν, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ισχυρό και εκδηλώνεται από πολλά και μεγάλα fund. Το CVC που θα μετέχει ως cornerstone investor, η Blackrock και η Capital είναι ορισμένα μόνο από τα fund που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σε εξέλιξη βρίσκεται μια μικρή μάχη για το ποσοστό που μπορεί να αποκτήσει κάθε επενδυτής. Και αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται, γιατί οι ανάδοχοι και η διοίκηση της ΔΕΗ έχουν να κάνουν με fund που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια και η αύξηση της ΔΕΗ, ακόμη και αν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δεν παύει να είναι μικρή για τα δεδομένα των ανεπτυγμένων αγορών. Όταν ολοκληρωθεί η αύξηση θα ξέρουμε πού θα έχει καταλήξει αυτό το παζάρι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το ανέλπιστα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι και μια εγγύηση για την μετέπειτα πορεία της μετοχής.

-- Σύντομο ανέκδοτο αποδείχθηκε και χθες η έννοια της «Ενωμένης Ευρώπης», αφού οι ηγέτες των 26 εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα στη Σύνοδο Κορυφής την ιδέα ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια ενιαία στάση για τολμηρές πρωτοβουλίες στην ενεργειακή κρίση που «καίει» τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες της Ευρώπης και απειλεί να «φρενάρει» την ανάκαμψη της οικονομίας. Φιλόδοξες προτάσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη έναντι της ρωσικής Gazprom, δεν είναι ακόμη ώριμες να συζητηθούν. Οι ηγέτες τελικά συμφώνησαν να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών για να διαπιστώσει αν χρειάζονται αλλαγές, ενώ άμεσα οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα από την εργαλειοθήκη που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν για την ανακούφιση των καταναλωτών. Οι υπουργοί Ενέργειας θα εξετάσουν μέτρα στις 26 Οκτωβρίου, ενώ για να μην χαθεί το momentum των συζητήσεων και κατόπιν επιμονής του Ισπανού πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε να συζητηθεί ξανά το θέμα της ενέργειας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε να εκτονωθεί μόνη της η ενεργειακή κρίση, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από την Ευρώπη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος των τραπεζιτών  για το ’22, το τέλος του Libor και τα ρεκόρ της Σουηδίας

Νέα χρονιά - νέα άγχη για τις τράπεζες, η κατάργηση του Libor, το εντυπωσιακό +9% που θα γράψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, το εμπόριο της ανθρώπινης αγωνίας και το απίθανο χρηματιστηριακό ρεκόρ της Σουηδίας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα για τις διαρροές στις ΑΜΚ, η Proxenos και η μυωπία του Αθ. Δαγούμα

Ποιες κυρώσεις θα ανακοινώσει η Επ. Κεφαλαιαγοράς, πώς αυξάνεται η κινητικότητα των Αμερικανών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τι δεν μπορεί να δει ο πρόεδρος της ΡΑΕ και πόσο απέδωσαν το 2021 τα μετοχικά αμοιβαία.