ΓΔ: 879.38 0.02% Τζίρος: 14.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ελλάκτωρ

Οι μπίζνες Καλλιτσάντση – Χόλτερμαν, οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ και η προειδοποίηση Μαρινάκη

Η συμφωνία Αναστ. Καλλιτσάντση με το αφεντικό της Reggeborgh για την Reds, η... οικειοθελής αποχώρηση Λαζαρίδη, η επίδειξη διαφάνειας από τη Mytilineos, οι αλλαγές στο Δ.Σ. του ΟΛΠ και οι επισημάνσεις της Eurobank Equities για μετοχές και ομόλογα.

Οι περισσότεροι έχουμε μείνει στη σκληρή «μάχη» των αδελφών Καλλιτσάντση και του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, «μάχη» που ξεκίνησε προς τα τέλη του 2020 και κορυφώθηκε στις αρχές του έτους με την επικράτηση της ολλανδικής πλευράς. Μεταξύ των δυο πλευρών, και κυρίως μεταξύ του τότε διευθύνοντος συμβούλου, Αναστάσιου Καλλιτσάντση και της Reggeborgh, είχαν ανταλλαγεί σοβαρές καταγγελίες και κατηγορίες με τους Ολλανδούς μάλιστα να ζητούν διαχειριστικό έλεγχο. Αυτά τότε, γιατί τώρα φαίνεται πώς όλα αυτά όχι μόνο είναι περασμένα – ξεχασμένα αλλά Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Χένρι  Χόλτερμαν κάνουν και μπίζνες: σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην πώληση του πακέτου μετοχών που κατείχε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης στην Reds στον Χόλτερμαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πακέτο είναι μικρότερο του 5% των μετοχών της εταιρίας.

-- Κάπως αμήχανη θα χαρακτηρίζαμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ με την οποία μας γνωστοποιήθηκε η… επιθυμία του Σωκράτη Λαζαρίδη να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της ΕΧΑΕ, «επιθυμώντας να παραδώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά». Δεν είναι σαφές αν την επιθυμία αυτή ο Λαζαρίδης την είχε μέσα του καιρό ή του… δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων, μεσολαβητών και τηλεφωνημάτων. Ή αν έχασε την εμπιστοσύνη του Δ.Σ., όπως υποστηρίζουν άλλες πλευρές. Όπως και να έχει, μάλλον θα μείνουμε με την απορία, καθώς ο Σ. Λαζαρίδης απέφυγε να τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα για όλα αυτά που λέγονταν και ακούγονταν με πληροφορίες να αναφέρουν ακόμα και για κυβερνητικές πιέσεις. Σημειώνεται ότι ο κ. Λαζαρίδης θα παραμείνει ως σύμβουλος διοίκησης στην ΕΧΑΕ και μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, προκειμένου να συμβάλει στην «ομαλή μετάβαση της διοίκησης και ταυτόχρονα η αναγνωρισμένη εμπειρία και γνώση του θα παραμείνει διαθέσιμη για την συνέχιση των προσπαθειών της ΕΧΑΕ στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον».  

-- Παράλληλα, «Tο Δ.Σ. αποφάσισε, με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan) του Ομίλου, στο πλαίσιο των κανόνων βέλτιστης εταιρικής πρακτικής, να αναθέσει στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων (nomination committee) την έναρξη διαδικασίας επιλογής υποψηφίων, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

-- Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή συμμετοχή, η παραμικρή υπόδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ.

-- Σήμερα θα δημοσιεύσει τις επιδόσεις του εννεαμήνου η Mytilineos, μόλις είκοσι εργάσιμες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εννεάμηνου. Πρόκειται για επίδειξη… διαφάνειας αλλά και οργάνωσης, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες αρκετές εισηγμένες δημοσίευαν αποτελέσματα… εξαμήνου. Λες και ο χρόνος έχει σταματήσει στη δεκαετία του 1990 όταν η αποτύπωση των λογιστικών καταστάσεων γινόταν περίπου χειροκίνητα και απαιτούνταν χρόνος προκειμένου να καταρτιστούν οι λογαριασμοί. Τα αποτελέσματα της Mytilineos αναμένονται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι συνήθως, λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες, θα είναι καλά, χωρίς εκπλήξεις και ευθυγραμμισμένα με την κατεύθυνση που έχει δώσει η διοίκηση. Άλλωστε, μέσα σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες υπάρχουν και θετικές εξελίξεις για την Mytilineos, με σημαντικότερη την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του αλουμινίου, που πλησίασε και τα 3.200 δολ. αυτόν τον μήνα και παραμένει κοντά στα 3.000 δολ.

-- Πάντως ακραίες συνθήκες δεν επικρατούν μόνο στην ενέργεια αλλά σε πολλά άλλα πεδία, από τα μεταφορικά κόστη μέχρι την μεγάλη άνοδο των τιμών πρώτων υλών, δημιουργώντας πολλές αβεβαιότητες. Στο περιβάλλον αυτό καλό θα ήταν όλες οι εισηγμένες εταιρίες να δώσουν στους επενδυτές το στίγμα για την πορεία τους στο εννεάμηνο, καθώς η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων για το τρίτο τρίμηνο δεν είναι υποχρεωτική (με εξαίρεση τις τράπεζες).

-- Μια σαφέστατη προειδοποίηση για τις ομολογιακές εκδόσεις απεύθυνε χθες ο επικεφαλής της Capital Maritime & Trading, Βαγγέλης Μαρινάκης, με αφορμή την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP. «Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει, υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και οι ξένοι έρχονται και επενδύουν στη χώρα, και γι’ αυτό θα πρέπει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για τα ομόλογα, γιατί ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και να προστατευθεί, χρειάζεται λοιπόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες εταιρείες μπαίνουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο», τόνισε.

-- Αλλαγές στο Δ.Σ, του ΟΛΠ σημειώθηκαν μετά την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco. Μετά τη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου - Cosco για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων, η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου περιορίζεται μεν σε μία θέση στο Δ.Σ. από τρεις που κατείχε πριν, ωστόσο η νέα θέση συνοδεύεται με αυξημένα δικαιώματα ψήφου αλλά και δικαίωμα βέτο.  Για εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του ΟΛΠ το Δημόσιο επέλεξε να διατηρήσει τον Δημήτρη Πολίτη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για έμπειρο μάνατζερ που εκ θέσεως εκπροσωπεί και εργάζεται για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ έχει την ευθύνη παρακολούθησης της ορθής εκτέλεσης της σύμβασης παραχώρησης και των υποχρεωτικών επενδύσεων από την Cosco.

-- Δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις κάνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Για τις μετοχές σημειώνουν ότι το κενό αποτίμησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές έχει φτάσει το 30% περίπου, ενώ στο παρελθόν ήταν γύρω στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών ενσωματώνεται ένα ασφάλιστρο κινδύνου της τάξεως του 7%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank Equities. Δηλαδή ένα αρκετά υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου που κρατά καθηλωμένες χαμηλά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Για τα ομόλογα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής σημειώνουν ότι τελείωσε απότομα ο «μήνας του μέλιτος» για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από τις 92 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε στις 104 με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης το spread με τα γερμανικά ομόλογα.

-- Βαθιά θλίψη στον πολιτικό κόσμο και στους πολίτες προκάλεσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Η τροπή της «μάχης» της με τον καρκίνο ήταν δραματική και αιφνίδια για τους περισσότερους, καθώς υπήρχε η ελπίδα ότι και αυτή την φορά θα κατάφερνε να βγει νικήτρια. Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννήματα, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέφτουν» οι υπογραφές ΕΤΕ- EVO, οι insiders της EpsilonNet και η αλουμίνα

Οι διόλου ενθαρρυντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η συμφωνία των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Εθνικής και EVO Payments, οι πωλήσεις μετοχών στελεχών της Epsilon Net και το ράλι της αλουμίνας.