ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Attica bank, trapeza attikis
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η... θαυματουργή απογείωση της Attica Bank, οι νέες παροχές και το χρέος

Πώς έφθασε η Attica Bank να αξίζει περισσότερο από την Τρ. Πειραιώς, πώς βρέθηκαν λεφτά για επιδόματα ενώ το έλλειμμα φτάνει το 10%, τι θα πουν οι Θεσμοί για το χρέος και τα απόνερα της παραμονής Πάουελ.

Η Attica Bank στο χρηματιστηριακό ταμπλό των θαυμάτων! Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τίτλος που περιγράφει τα όσα φαιδρά είδαμε χθες να εκτυλίσσονται στο ΧΑ. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη, αρκεί να πιάσουμε το θέμα από το τέλος. Στη λήξη της συνεδρίασης, το ταμπλό έγραψε ημερήσια μεταβολή 549,64% και τιμή κλεισίματος 1,78 ευρώ. Με αυτή την τιμή, η κεφαλαιοποίηση της μικρότερης εισηγμένης τράπεζας εκτινάχθηκε στα 2,179 δισ. ευρώ και ξαφνικά βρέθηκε στα… σαλόνια της πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την ακρίβεια στην όγδοη θέση, δηλαδή μια θέση κάτω από την Εθνική, μία θέση πάνω από τη Mytilineos και τέσσερις πάνω από την Πειραιώς, που έχει αξία 1,769 δισ. ευρώ. Προφανώς, βέβαια, η Attica Bank δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια κεφαλαιοποίηση, εκτός ίσως αν βρισκόταν κοίτασμα χρυσού ή πετρελαίου κάτω από τα γραφεία της. 

-- Πώς συνέβησαν όλα αυτά; Η εξήγηση βρίσκεται, κατ’ αρχάς, στην ιδιαιτερότητα της αύξησης κεφαλαίου, καθώς αντλείται ποσό δυσανάλογο σε σχέση με την αξία της τράπεζας, περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερο. Έτσι, η χθεσινή αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης έριξε πολύ χαμηλά την αναπροσαρμοσμένη τιμή και από εκείνο το σημείο άρχισαν τα χρηματιστηριακά… παράξενα. Βρέθηκαν κάποιοι, ίσως και από λάθος, να αγοράζουν στην υπερβολικά υψηλή τιμή των 2,5 ευρώ. Και κάπως έτσι συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση στη διάρκεια της ημέρας, σε τιμές αδιανόητα υψηλές. Λεπτομέρεια: όλο αυτό το δράμα (φαρσοκωμωδία, αν προτιμάτε) παίχτηκε με συνολική αξία ημερήσιων συναλλαγών της τάξεως των 70.000 ευρώ. Δεύτερη λεπτομέρεια: Το πυροτέχνημα της Attica Bank ήταν αρκετό για να κρατηθεί σε αφύσικα υψηλά επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης, ενώ όλες οι μεγάλες τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν και, με τη σειρά του, ο τραπεζικός να διαστρεβλώσει τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε με πολύ μικρότερη πτώση από αυτή που θα βλέπαμε αν δεν υπήρχε η Attica Bank -ο 25άρης, χωρίς την Attica Bank, έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

-- Σίγουρα τα χθεσινά δεν περιποιούν τιμή σε μια αγορά που θα ήθελε πολύ να επανέλθει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα όφειλε, ίσως, να εξετάσει τις χθεσινές συναλλαγές στη μετοχή της Attica Bank, τουλάχιστον για να είμαστε βέβαιοι ότι απλώς κάποιοι από λάθος αγόραζαν σε τόσο υψηλές τιμές και δεν πρόκειται για ένα αθέμιτο παιχνίδι χειραγώγησης -και μάλιστα με πολύ φθηνό λογαριασμό.

-- Δύσκολο για τους πολιτικούς να ισορροπούν ανάμεσα στην ανάγκη να δείχνουν σοβαροί και δημοσιονομικά πειθαρχημένοι και στην ανάγκη να ικανοποιούν τους ψηφοφόρους. Εδώ και εβδομάδες γίνεται η συζήτηση για το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή τα βοηθήματα των Χριστουγέννων σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους. Τη συζήτηση αυτή φάνηκε να κλείνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, με διαδοχικές τοποθετήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εξήγησε ότι δεν μπορείς να δίνεις μέρισμα όταν έχεις έλλειμμα (στο Action24) ή ότι «το έλλειμμα του 2021 θα πλησιάσει, αλλά δεν θα ξεπεράσει ελπίζω το 10%. Με αυτό δεν μπορεί παρά να γίνουν μόνο τα απαραίτητα, μόνο κινήσεις ανάγκης μπορούμε να κάνουμε, μόνο μέτρα ανάγκης μπορούμε να πάρουμε» (στον Ant1). Φαίνεται, όμως, ότι αυτοί οι προβληματισμοί για το έλλειμμα χθες το μεσημέρι με κάποιο τρόπο ξεπεράστηκαν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στη Βουλή τρεις ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, που θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ. Δεν μίλησε, βεβαίως, για μέρισμα και τις παρουσίασε περισσότερο σαν μέτρο ανάγκης, για μην δυσαρεστηθεί και ο κ. Σκυλακάκης.

-- Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 12η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τους Θεσμούς. Σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται εκπλήξεις, αφού η Κομισιόν θα προτείνει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έστω και με τις γνωστές υποσημειώσεις και γκρίνιες για επιμέρους καθυστερήσεις. Οι πιο «ψαγμένοι», όμως, θα ανατρέξουν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται σε αυτή την έκθεση αξιολόγησης και θα είναι η πρώτη πλήρης ανάλυση ύστερα από ένα χρόνο. Εκεί όπου έχει φτάσει το χρέος λόγω της πανδημίας, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν και σε ποιο βαθμό έχουν αλλάξει οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητά του. Όταν είχε ερωτηθεί πάντως ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM ποιο θα είναι το δυσκολότερο σημείο της 12ης αξιολόγησης, αμέσως είχε απαντήσει «η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

-- Δεν ήταν καλά τα νέα για τους «ταύρους» της αγοράς από τον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν αποφάσισε να κρατήσει τον Τζερόμ Πάουελ ως διοικητή της Fed, ενώ πολλοί περίμεναν ότι θα έδινε τη θέση στη Λέιλ Μπρέιναρντ, που εκτιμούσαν ότι θα έδινε μια ακόμη πιο «χαλαρή» κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική, αφήνοντας για αργότερα την αύξηση των επιτοκίων. Τελικά, ο Τζο Μπάιντεν κράτησε τον Πάουελ, μάλλον για να μην έχει προβλήματα με τη «δεξιά» πτέρυγα των Δημοκρατικών και με τους Ρεπουμπλικάνους, τώρα που περιμένει αποφάσεις από τη Γερουσία για τις μεγάλες νομοθετικές του πρωτοβουλίες. Η αγορά ερμήνευσε αυτή την απόφαση ως «κλείδωμα» της αύξησης επιτοκίων κάπου στα μέσα του 2022, αν όχι νωρίτερα, οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και ο S&P 500 έχασε τα κέρδη του και έκλεισε στο «μείον», καθώς δέχθηκαν πίεση κυρίως οι τεχνολογικές μετοχές, που είναι οι πλέον ευαίσθητες στα επιτόκια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης πάει για ρεκόρ, η μεταμόρφωση της Attica Bank και η Αττική Οδός

Εκλογική νίκη Μητσοτάκη που παραπέμπει σε εποχές Κωνσταντίνου Καραμανλή δείχνουν τα γκάλοπ, η θεαματική βελτίωση κεφαλαιακής επάρκειας και κερδών της Attica Bank και η παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε επιχειρηματίες, η νέα σελίδα των τραπεζών και η Παγκρήτια

Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων κυβέρνησης - επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό, η σημασία των θεσμών, η έξοδος των τραπεζών από την «τρίτη κατηγορία» της Moody's, η φημολογία μετά το γεύμα Εξάρχου - Βρεττού και τα μαθήματα ESG από τον ΟΤΕ στην Telekom.
Kyriakos Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σήμα Μητσοτάκη για τις έρευνες, η «εκεχειρία» στην Attica και ο Κουρμούσης στο ΤΧΣ

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για τις έρευνες για ΦΑ και πετρελαίου, το «βρείτε τα» της ΤτΕ προς την Attica Bank και η απειλή άλλων μέτρων, το ΦΕΚ για την τοποθέτηση Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, το ζωντάνεμα του ΧΑ, η «βύθιση» της Wall Street και το call της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην ΤτΕ περνά η κρίση στην Attica, τα αμήχανα εγκαίνια στην Κοζάνη και ο τουρισμός

Ο ρεαλισμός και η ευελιξία Μητσοτάκη, ο Γιάννης Παπαθανασίου «σύμβολο» της μετάβασης της χώρας στο αύριο, τα μαλλιοτραβήγματα στην Attica Bank που προκάλεσαν την επέμβαση της ΤτΕ, το πλεονέκτημα που δίνει ο τουρισμός και η έξοδος από εποπτεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χλιαρή αντίδραση στην υπερκάλυψη ρεκόρ, η Attica και το ultracar αλά ελληνικά

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν συγκινήθηκε από την υπερκάλυψη ρεκόρ, η συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, το Δ.Σ. της Attica αποφασίζει τους όρους της ΑΜΚ, το ερωτηματικό της ιδιωτικής συμμετοχής και τα ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ελληνικό ultracar.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.