ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αύξηση της Attica Bank, η απόβαση ξένων τραπεζών στην Αθήνα και το Frontier

Η νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την αύξηση, γιατί ανοίγουν γραφεία κορυφαίες τράπεζες στην Αθήνα, πότε περνά στην doValue το Frontier, η στήριξη από την ΕΚΤ και η γκρίνια των μικροεπενδυτών στους χρηματιστές.

Πέφτουν και τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank με το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίου που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύθηκε χθες. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με το ΤΜΕΔΕ και την Ellington, το Ταμείο θα ασκήσει τα δικαιώματά του για 15.220.674 από τις συνολικά 16.533.102 κοινές μετοχές που κατέχει (ποσοστό 92%) και η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης παρατείνεται ως τις 17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, χορηγείται σε μετόχους δικαίωμα υπαναχώρησης από τα δικαιώματα προτίμησης που έχουν ασκήσει, το οποίο θα πρέπει να ασκηθεί το αργότερο ως τις 20 Δεκεμβρίου στις 2.00 μ.μ. Για τη συμμετοχή τους στην αύξηση έχουν δεσμευτεί το ΤΧΣ με ποσό έως 153,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το ΤΜΕΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ για την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους (σήμερα κατέχουν, αντίστοιχα, ποσοστά 14,70% και 10,30%). Όσες μετοχές απομένουν και δεν θα διατεθούν σε άλλους μετόχους θα περάσουν στην Ellington. Έτσι, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το ΤΧΣ θα έχει το 64,15% των μετοχών, το ΤΜΕΔΕ το 14,70%, η Ellington το 10,76%, ο e-ΕΦΚΑ το 10,26% και οι λοιποί μέτοχοι το 0,13%. Με την ολοκλήρωση της αύξησης, η διοίκηση εκτιμά ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) θα αυξηθεί από το 3,1% στο 11,9%.

-- Η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι πιθανό να συνεχιστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί αν θα χρειαστούν και πρόσθετες προβλέψεις για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει ολοκληρώσει η τράπεζα, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής».

-- Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει μεταφερθεί στο χαρτοφυλάκιο της doValue το Frontier, το μεγάλο πακέτο NPEs που αποκτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα. Στην ουσία η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες διαδικαστικής φύσης εκκρεμότητες, ολοκληρώνοντας και τυπικά τη συναλλαγή. Το Frontier είναι από τα τελευταία μεγάλα πακέτα «κόκκινων» δανείων και αποτελεί πραγματική διαχειριστική πρόκληση για την doValue. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του πακέτου, που φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, αλλά και ο αριθμός των εμπλεκομένων δανειοληπτών, που αγγίζει τους 100.000, που καθιστά το project εξαιρετικά απαιτητικό.

-- Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στη χώρα μας, αναφορικά με την τύχη των έκτακτων μέτρων στήριξης. Σε ότι αφορά τις τράπεζες και τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως collateral φαίνεται ότι έχει βρεθεί φόρμουλα και δεν θα υπάρχει σχετικό πρόβλημα. Γενικότερα φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να βρεθεί τρόπος η Ελλάδα να βοηθηθεί και να παραμείνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επωφελούμενη των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ.  

-- Γρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Αυτή είναι οι καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι χρηματιστηριακές με τους πελάτες τους, οι οποίοι απηύδησαν βλέποντας τις τιμές καθηλωμένες μήνες τώρα στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα. Το 2021 θα μείνει ως άλλη μια χαμένη χρονιά για τις ελληνικές μετοχές, τη στιγμή που στα ξένα χρηματιστήρια οι μετοχές βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά. 

-- Δεν κρύβουν τη χαρά τους στην κυβέρνηση για την απόβαση ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Η Goldman Sachs θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα στις αρχές του 2022 ακολουθώντας τα χνάρια της JP Morgan που εγκαινίασε το γραφείο της στη χώρα μας τον προηγούμενο Ιούνιο, ενώ και άλλες, όπως η ιαπωνική Nomura, εξετάζουν τη δημιουργία γραφείου στην Αθήνα. Το Brexit αποτελεί ασφαλώς κομβικό στοιχεία αλλά δεν είναι μόνο αυτό: πολλές δουλειές «τρέχουν» και θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια στη χώρα και επιπλέον η Ελλάδα σταδιακά ανακτά τον περιφερειακό ρόλο της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μέρισμα της Εθνικής, η εμπλοκή στην Attica και τα παράπονα της βιομηχανίας

Το «όχι» του SSM και στην Εθνική Τράπεζα για τη διανομή μερίσματος, πού οφείλεται η εμπλοκή στην είσοδο των εφοπλιστών στην Attica Bank, η αναβάθμιση της ΡΑΕ με τα νερά και γιατί οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται στα κάγκελα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Μαξίμου, η υψοφοβία των 1.000 μον. και οι αγριάδες στην Attica Bank

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν την πολιτική ένταση, οι ρευστοποιήσεις στις 1.000 μονάδες, η «προσγείωση» της Ελλάκτωρ και οι διακυμάνσεις της Attica που ζαλίζουν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το PSI και η κυπριακή αχαριστία, οι επενδυτές της Attica και το «καμπανάκι» ΙΟΒΕ

Τα όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία για τη βιομηχανία από το ΙΟΒΕ, η δικαστική διένεξη της κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας με το Ελληνικό Δημόσιο, τα σενάρια για την αύξηση της Attica Bank και η EFG στα "Pandora Papers".
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.