Πηγή: Alpha Bank

Τα ραντεβού της Alpha Bank και οι ξένοι επενδυτές στην Μυτιληναίος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Στο Λονδίνο θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, επιτελείο της Alpha Bank, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλειο Ψάλτη. Θα έχουν συναντήσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη, με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών και αναλυτών και στο επίκεντρο θα βρεθεί η μεγάλη τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ύψους 12 δις. ευρώ, το project Galaxy, που φιλοδοξεί να απαλλάξει την τράπεζα από την κληρονομία της κρίσης. Μετά το Λονδίνο ακολουθεί στις αρχές Δεκεμβρίου roadshow στις ΗΠΑ, Νέα Υόρκη και Βοστώνη.   
  • Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί αφορά equity funds, επενδυτές που επενδύουν σε μετοχές, ωστόσο, μαθαίνω ότι υπάρχουν συναντήσεις και με επενδυτές ομολόγων προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ζύμωση για την ομολογιακή έκδοση, για την άντληση κεφαλαίων Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Alpha Bank το 2020.
  • Το +4,71% της μετοχής την περασμένη Παρασκευή ήρθε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις μάλλον διορθωτικές απώλειες των προηγουμένων δύο ημερών. Το βέβαιο είναι ότι η υποδοχή του σχεδίου για την δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον μετασχηματισμό της τράπεζες είχε ιδιαίτερα θετική υποδοχή από τους αναλυτές.
  • Μπορεί το 2,5%, το επιτόκιο που πέτυχε η Μυτιληναίος για το ευρωομολόγο που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα να είναι ένα από τα χαμηλότερα, με βάση το rating και το είδος της έκδοσης, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου είχε την δυνατότητα να πετύχει ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο. Πώς; Επιλέγοντας περισσότερη «ελληνική» προσφορά. Ωστόσο το ζητούμενο για τον όμιλο δεν ήταν να σπάσει το ρεκόρ επιτοκίου, αλλά η ένταξή του στο κλαμπ των λίγων ελληνικών εταιριών που έχουν πραγματοποιήσει διεθνή έκδοση, προσελκύοντας ξένους επενδυτές. Τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη σχετική διεθνή έκδοση της Μυτιληναίος, ξεπέρασε το 35%. Η έκδοση συνολικά υπερκαλύφθηκε, από εγχώριους και ξένους επενδυτές, κατά 3,8 φορές.
  • Για τις ελληνικές τράπεζες, η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων από τα δίκτυα καταστημάτων ήταν πάντα ένα όμορφο, αλλά άπιαστο όνειρο. Η ανάπτυξη του bancassurance προχωρά εδώ και χρόνια με πολύ αργούς ρυθμούς. Όμως, φαίνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική και το δίκτυο της μητρικής τράπεζας πέτυχαν αυτό το 9μηνο ένα μικρό θαύμα: τα έσοδα της ασφαλιστικής αυξήθηκαν κατά 24,3%, στα 578,4 εκατ. ευρώ και η επιτυχία αυτή, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στο δίκτυο bancassurance, που πέτυχε θεαματική αύξηση παραγωγής κατά 74,6%, στα 217,9 εκατ. ευρώ.
  • Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Οι γνωρίζοντες τα θέματα των ασφαλειών λένε ότι η επιτυχία οφείλεται σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα που δίνει εφάπαξ, εγγυημένη παροχή ή σύνταξη και ήταν εύκολο να προωθηθεί από το τραπεζικό δίκτυο. Βέβαια, το να δίνει στις μέρες μας μια ασφαλιστική πρόγραμμα εγγυημένης παροχής είναι ελαφρώς ριψοκίνδυνο, αλλά αυτό είναι μια μελλοντική συζήτηση που λίγους ενδιαφέρει. Οι περισσότεροι βλέπουν απλώς το γεμάτο ταμείο και το θρίαμβο του bancassurance του ομίλου της Εθνικής.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πάντως είναι η μόνη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που διαπραγματεύεται σε τιμή υψηλότερη της αύξησης κεφαλαίου του 2015 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Μαθαίνω ότι η διοίκηση της τράπεζας, για την οποία υπάρχουν πολλές γκρίνιες και πιέσεις από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους, εξετάζει διάφορες εναλλακτικές και σχέδια για την επιτάχυνση του σχεδιασμού της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεγάλη τιτλοποίηση στεγαστικών που έχει αναγγελθεί δεν θα γίνει το 2021, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, αλλά το 2020. Μένει να δούμε και πόσο μεγάλη θα είναι.
  • Πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα στη ΔΕΗ και για την επίλυση των οποίων χρειάζεται πολλά περισσότερα από δηλώσεις καλές ιδέες. Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει πολλά πράγματα στο μυαλό της για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, ωστόσο, πολλά από αυτά προκαλούν προβληματισμό στις Βρυξέλλες και είναι αμφίβολο το πώς και αν θα υλοποιηθούν.
  • Ένα τέτοιο παράδειγμα θέματος που προκαλεί προβληματισμό σε βαθμό εκνευρισμού στις Βρυξέλλες, όπως φαίνεται και από την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι η συνεχιζόμενη παραβίαση της απόφασης της Κομισιόν κατά του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Η Κομισιόν εκφράζει έντονη δυσφορία για το φιάσκο με τους διαγωνισμούς πώλησης λιγνιτικών μονάδων επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι περιμένει τον Ιανουάριο τις νέες προτάσεις της Αθήνας για τον τερματισμό του μονοπωλίου. Να δούμε αν αυτή την φορά η αναμονή των Ευρωπαίων θα αξίζει τον κόπο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ