ΓΔ: 858.85 0.90% Τζίρος: 41.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το deal, τα μαλλιοτραβήγματα, ποιοι μπαίνουν στην Alpha και η εμπλοκή στον ΑΔΜΗΕ

Η επίθεση Χ. Καρώνη στον Ν. Κούλη πριν την ανακοίνωση του deal Viva Wallet – JP Morgan, η έκρηξη συναλλαγών στην Alpha Bank και η αναζήτηση των αγοραστών, η δύσκολη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και η παράξενη ψυχραιμία της αγοράς φυσικού αερίου.

Δεν κρατήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης και έβγαλε στον αέρα τη διαμάχη των τελευταίων εβδομάδων με τη μέτοχο της εταιρείας, Deca Investments, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων κεφάλαια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η Deca Investments και ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Νίκος Κούλης είχαν συγκρουστεί με την πλευρά Καρώνη για τη συμφωνία με την JP Morgan, που όπως φαίνεται τελικά έκλεισε και θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.  Η κόντρα των ιδρυτικών μετόχων της Viva Wallet κράτησε αρκετές εβδομάδες αλλά τελικά επικράτησε η πλευρά Χ. Καρώνη. Ο επιχειρηματίας φρόντισε να κοινοποιήσει στα κοινωνικά δίκτυα ένα παλαιότερο, όχι και τόσο κολακευτικό, δημοσίευμα για τον Ν. Κούλη. Κίνηση καθόλου συνηθισμένη.

-- Το deal Viva Wallet – JP Morgan αποτελεί προφανώς τη μια από τις δυο μεγάλες εξαγορές που προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Όπως έγραψε χθες στο twitter ο κ. Πατέλης: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων».

-- Τρελάθηκαν τα τερματικά την Παρασκευή με την μετοχή της Alpha Bank και την έκρηξη συναλλαγών και μάλιστα σε μια ημέρα σημαντικής διόρθωσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Διόρθωση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των μεγάλων και εντεινόμενων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Την περασμένη Παρασκευή άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 40,7 εκατ. ευρώ της τράπεζας που αντιστοιχούν στο 39,5% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης. Και δεν είναι μόνο η Παρασκευή. Η μεγάλη άνοδος που σημειώνει η μετοχή της τράπεζας από την αρχή του έτους συνοδεύεται με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών: η μέση ημερήσια αξία  συναλλαγών στις 14 πρώτες συνεδριάσεις του 2022 διαμορφώνεται σε 16 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά +170% σε σχέση με τη μέση ημερήσια αξία  συναλλαγών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

-- Η συναλλακτική έκρηξη της Παρασκευής προκάλεσε πολλούς ψιθύρους στην αγορά και μάλιστα ορισμένοι αναρωτιούνταν για το ενδεχόμενο εισόδου στην τράπεζα στρατηγικού επενδυτή. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις, υπό την έννοια όμως ότι κάποια μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια χτίζουν θέση στην μετοχή της τράπεζας. Και τα χαρτοφυλάκια αυτά βρίσκονται, κατά βάση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

-- Παραμένει η εμπλοκή με τους Κινέζους στον ΑΔΜΗΕ και δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη λύση στην υπόθεση. Χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, σημείωσε ότι «διατυπώθηκαν τεχνικές διαφωνίες από την πλευρά του επενδυτή μειοψηφίας σχετικά με την αρτιότητα της λύσης που προτείνει ο κατασκευαστής μετατροπέων ρεύματος», συμπληρώνοντας ότι «οι ενστάσεις του επενδυτή παραμένουν. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαχείριση του θέματος ανάγεται πλέον στους μετόχους του ΑΔΜΗΕ, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις στο έργο». Με λίγα λόγια το ζήτημα δεν μπόρεσε, και προφανώς δεν μπορεί, να διευθετηθεί εντός διοικήσεως της εταιρίας και πρέπει να επιληφθούν οι μέτοχοι. Δηλαδή, η κυβέρνηση. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις υπερεξουσίες του 24% της κινεζικής State Grid Europe Limited. Διότι σήμερα είναι οι τεχνικές διαφωνίες εδώ, αύριο μπορεί να είναι οι τεχνικές διαφωνίες εκεί, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι οι υπερεξουσίες του 24%.

-- Είναι σχεδόν κωμικό ότι η λεόντειος αυτή, και ιδιαίτερα ταπεινωτική για την Ελληνική Δημοκρατία, συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ και τους ανθρώπους που για χρόνια κατήγγελλαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως μερκελιστές, ως όργανα των δανειστών, ότι ξεπουλάνε τη χώρα, ότι λένε ναι σε όλα, ότι δεν διαπραγματεύονται και άλλα ωραία πατριωτικά.

-- Αν εξετάσει κανείς τις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου το τελευταίο δεκαήμερο, ίσως αναρωτηθεί μήπως οι συναλλασσόμενοι στην Ολλανδία δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν άκουσαν τα τύμπανα πολέμου που ηχούν στην Ουκρανία. Από τα σχεδόν 180 ευρώ/μεγαβατώρα, όπου έφθασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει, μετά τις 14 Ιανουαρίου, χαμηλότερα από τα 80 ευρώ και δεν λέει να... σηκώσει κεφάλι -κύρια αιτία της πτώσης ήταν η μεγάλη στροφή φορτίων αμερικανικού LNG από την Ασία στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά του φυσικού αερίου ξέρει πολύ καλά πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ενός πολεμικού επεισοδίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πίσω από την οποία στοιχίζεται η Δύση. Προς το παρόν, όμως, πρυτανεύει η ψυχραιμία, γιατί οι συναλλασσόμενοι γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι ακόμη και στο προηγούμενο πολεμικό επεισόδιο με την Ουκρανία δεν διανοήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη στρόφιγγα του αερίου σαν όπλο κατά της Ευρώπης. Αφενός επειδή δεν θέλουν να ρισκάρουν τη φήμη του αξιόπιστου προμηθευτή, αφετέρου επειδή η ρωσική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έσοδα από το φυσικό αέριο. Ούτε οι Ουκρανοί, όμως, έχουν λόγο να σαμποτάρουν την παροχή μέσω του αγωγού που διέρχεται από τα εδάφη τους, γιατί τότε θα δώσουν το καλύτερο επιχείρημα σε όσους λένε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2, που παρακάμπτει την Ουκρανία.

-- Τι θα μπορούσε να ανησυχήσει την ψύχραιμη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης; Αν η Δύση απαντούσε σε μια εισβολή των Ρώσων με πραγματικά αυστηρές κυρώσεις, περίπου όπως αυτές που επιβλήθηκαν στο Ιράν. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών προμήθειας φυσικού αερίου. Προς το παρόν, όμως, ούτε αυτό προκαλεί ανησυχία, γιατί η αγορά προεξοφλεί ότι θα βρεθεί ένας τρόπος, ακόμη και με τις πιο αυστηρές κυρώσεις, για να υπάρξει ένα παράθυρο εξαίρεσης των συναλλαγών που αφορούν το φυσικό αέριο. Σημαίνουν όλα αυτά ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι; Προφανώς, όχι. Γιατί άλλο είναι να κρατάει την ψυχραιμία της η αγορά μπροστά σε ένα πόλεμο νεύρων και σε ένα διπλωματικό πόκερ και άλλο είναι να κληθεί να αντιδράσει σε εικόνες προέλασης ρωσικών αρμάτων στην Ουκρανία... 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανακούφιση στην Alpha, η μακάρια Επ. Κεφαλαιαγοράς και τα διδάγματα της Chipita

Πώς πείθει η Alpha Bank τους επενδυτές για την αύξηση, το -30% της μετοχής και οι ευθύνες της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ με τις μοναχές και το success story Θεοδωρόπουλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεύμα, τα λεφτά που δεν έρχονται, το ανυπόμονο ΤΧΣ και το σόου Βαρουφάκη

Η μάταιη αναμονή για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και για πλαφόν στο ρεύμα, η βιασύνη του ΤΧΣ να ανακοινώσει αλλαγές στην Attica Bank, η «χαμηλή πτήση» της μετοχής του ΑΔΜΗΕ και η προθεσμία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.