ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Τα ψυχολογικά των Κυπρίων, επιστροφή Τσίπρα, ο Χρυσοχοϊδης και οι ζωοκλοπές

Πώς η Τρ. Κύπρου ενεργοποίησε το «τραύμα Βγενόπουλου», η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ, η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας καλοβλέπει την κεντροαριστερά και τα καρφιά Κασσελάκη για τα μαύρα ταμεία.

Με μια κάποια υπερβολή, για να το θέσουμε κομψά, αντέδρασαν οι κύπριοι αδερφοί στις πληροφορίες για ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Alpha Bank να αποκτήσει μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Αν και η εγχώρια τράπεζα διάψευσε από πολύ νωρίς τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg εντούτοις πηγές του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου έσπευσαν να δηλώσουν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι «δεν θα δεχθούμε να πωληθεί η τράπεζα Κύπρου σε οντότητα ελληνικών συμφερόντων». Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Τουτέστιν ξεχάστε το – δεν σας θέλουμε. Διότι όπως και να διαβάσει κανείς αυτό το τηλεγράφημα το συμπέρασμα είναι ένα: η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιδρά στο ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Τράπεζας Κύπρου αλλά στην προοπτική οι μετοχές της κυπριακής τράπεζας να αγοραστούν από ελληνική τράπεζα.

-- Δεν χρειάζεται να έχει εντρυφήσει κανείς στην ψυχολογία για να καταλάβει που οφείλεται αυτή η υπεραντίδραση: η σκέψη ότι μετά την Ελληνική Τράπεζα (που πέρασε στον έλεγχο της Eurobank) μπορεί και δεύτερη κυπριακή τράπεζα να πάει σε Έλληνες ενεργοποίησε στους κύπριους το τραύμα Βγενόπουλου και τις επώδυνες μνήμες του PSI. Διότι και με την τριπλή συγχώνευση (Εγνατία, Λαϊκή, Marfin) που πραγματοποιήθηκε περί τα 2006 με τον γνωστό επιθετικό τρόπο του Ανδρέα Βγενόπουλου και μετά με το PSI που οδήγησε σε ζημιές 1,7 δισ. ευρώ την Τράπεζα Κύπρου (και ένα ανελέητο κυνηγητό του Ανδρέα Ηλιάδη που είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα) οι Κύπριοι θεωρούν, και από την πλευρά τους έχουν ένα δίκιο, ότι αυτή η στενή σύνδεση με την Ελλάδα ήταν που προκάλεσε την κρίση στην Κύπρο.


Τα ψυχολογικά, η διασύνδεση και ΑΔΜΗΕ

Για όσους αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο και η δυστοκία που παρατηρείτε στην Κύπρο για την ηλεκτρική σύνδεση που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ να οφείλεται σε αντίστοιχα ψυχολογικά τραύματα η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Στην περίπτωση της διασύνδεσης δεν έχουμε να κάνουμε με ψυχολογικά τραύματα αλλά με καθαρά οικονομικές σκοπιμότητες ενός μικρού, πλην ισχυρού, οικοσυστήματος που ανθεί και ευημερεί ακριβώς λόγω της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού. Εξου και οι φωνές για την επιβάρυνση κατά 30 ευρώ ετησίως (ενός μέσου νοικοκυριού) λόγω της επένδυσης για την διασύνδεση και η πλήρη αφωνία για το ετήσιο όφελος των 400 ευρώ (για το μέσο νοικοκυριό) από την μείωση της τιμής ρεύματος μετά τη διασύνδεση.


Η ατζέντα της ΓΣ της ΔΕΗ

Πλούσια είναι η ημερήσια διάταξη της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ την ερχόμενη Πέμπτη στις 27 Ιουνίου. Εκτός από το μέρισμα των 0,25 ευρώ οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν και τη διανομή 7 εκατ. ευρώ σε 129 δικαιούχους -εργαζόμενους λόγω επίτευξης στόχων το 2023. Επίσης θα προταθεί η ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών για δύο έτη από 4/8/2024 έως 4/8/2026. Θα αγοραστούν έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (ήδη η ΔΕΗ έχει ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 5% του Μ.Κ.) με κατώτατη τιμή τα 2,48 ευρώ και ανώτατη τα 29 ευρώ.  Τέλος, θα προταθεί και η απόσχιση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και η εισφορά του στην 100% θυγατρική FiberGrid. H ΔΕΗ έχει από το 2022 άδεια από την ΕΕΕΤ παρόχου ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών χονδρικής και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε πιλοτική ανάπτυξη του δικού της δικτύου Fiber to The home (FTTH) στο Περιστέρι και σε άλλους 13 δήμους του λεκανοπεδίου. Το ενεργητικό της FiberGrid σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης είναι 56,1 εκατ. και τα δάνεια 15,1 εκατ. οπότε η καθαρή θέση ανέρχεται σε  41 εκατ. ευρώ. Από αυτά κεφαλαιοποιούνται  τα 33,6 εκατ. και σε συνδυασμό με το ήδη καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των 30 εκατ. της FiberGrid  η εταιρία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 63,6εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι θα ενημερωθούν  και για τις προσλήψεις του 2023.


Ο Αλ. Τσίπρα, η κεντροαριστερά και το χάος

Δεν είναι εύκολο να μπει κάνεις στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για άνθρωπο που δεν έχει διστάσει να εκφράσει δημόσια το θαυμασμό του για κάποιες πλευρές του Στάλιν, που ονόμασε το παιδί του Ερνέστο, που πίστευε γνήσια ότι θα επιβληθεί της Ευρώπης (θα βαράμε το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές) και που άκουγε μαγεμένος τις 24/7 σοφίες του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι αμφίβολο αν έχει καταλάβει τι έγινε το 2015, αν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κωλοτούμπας που έκανε, το πώς έχασε το 2019 εις διπλούν και πως έφτασε σε νέα ταπεινωτική ήττα το 2022 (μέχρι τελευταία στιγμή πίστευε ότι οι δημοσκόποι λένε ψέματα και ότι οι Έλληνες δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις γιατί φοβούνται τις παρακολουθήσεις) και μάλιστα από τον «χειρότερο πρωθυπουργό όλων των εποχών» όπως χαρακτήριζε ο ίδιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπότε γιατί όχι; Γιατί να μην σώσει την κεντροαριστερά από το σημερινό αδιέξοδο;  

-- O Στ. Κασσελάκη με ανάρτησή του στο X, σε άψογα... ΣΥΡΙΖΑϊκά, έκανε σαφές ότι δεν θα μείνει άπραγος, δεν θα χαριστεί ούτε στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας με έμφαση το οικονομικό χάος που παρέλαβε στο κόμμα: «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης». Αναφορά που μάλλον σαν καρφί προειδοποίηση σε πρώην συντρόφους για τα μαύρα ακούγεται. Υποσχέθηκε μάλιστα να μας παρουσιάσει και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα «για να καταλάβετε τι παρέλαβα». Κάποιοι σίγουρα κατάλαβαν.


Ο Μ. Χρυσοχοϊδης και οι ζωοκλοπές

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει αποφασίσει να «οργώσει» πολλές περιοχές της χώρας προκειμένου να αναδείξει τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας στο ζήτημα της καθημερινής αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών. Συσκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και υποσχέσεις για ενίσχυση των τοπικών τμημάτων είναι στην ημερήσια ατζέντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να προσαρμόσει στην «στρατηγική» του και στα απολύτως τοπικά προβλήματα, όπως πχ τις… ζωοκλοπές!

-- Αυτό συνέβη προσφάτως και κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, όπου στις σύσκεψης που είχε με τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στο επίκεντρο βρέθηκαν συνήθειες και νοοτροπίες που είναι βαθιά ριζωμένες στο κρητικό «DNA». Όταν ξεκίνησε η σύσκεψη, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης άκουγε τους τοπικούς παράγοντες να του εξηγούν για τα φαινόμενα με τα «νταηλίκια», τις κόντρες με τα «4Χ4» οχήματα που λυμαίνονται την ύπαιθρο, αλλά και για τους γάμους με τους 50 κουμπάρους, τις «κούπες» και τις «μπαλοθιές» που τους συνοδεύουν... Εκεί που η σύσκεψη όδευε προς το τέλος της, ένας εκ των συμμετεχόντων παρενέβη και έθεσε και το ζήτημα των ζωοκλοπών στο νησί , με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι για τη βελτίωση της νομοθεσίας, προκειμένου οι δράσεις της αστυνομίας και του κράτους δικαίου, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς να γίνουν πιο αποτελεσματικές, για να παταχθεί ένα φαινόμενο, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα στο νησί της Κρήτης.


Κόντρα για τις περιφέρειες

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ξέσπασε με αφορμή «υπόγειες» συζητήσεις για το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των Περιφερειών της χώρας από 13 που είναι σήμερα σε 8! Αφορμή στάθηκε μια αναφορά από την πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, για «διοικητική αλλαγή στις Περιφέρειες της Ελλάδας οι οποίες από 13 που είναι τώρα θα γίνουν 8» και μάλιστα το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί από τις επόμενες περιφερειακές εκλογές»… Η ίδια μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας ως παράδειγμα τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο!

-- Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις της ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν από την κυβέρνηση να διαψεύσει τα σενάρια, ενώ σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από τις νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά & Ιθάκη.  Για την ώρα πάντως, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και η νέα του ηγεσία δεν έχει κάνει καμία αναφορά διάψευσης ή επιβεβαίωσης, με πολλούς να θεωρούν ότι το ζήτημα βρίσκεται επί χάρτου και απλώς η κυρία Κράτσα λειτούργησε ως… λαγός!


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πλησιάζουν CVC – Nova, εξαέρωση Τσίπρα και το αντάρτικο Νεοφύτου κατά ΑΔΜΗΕ

Το σχέδιο επέκτασης του CVC στις τηλεπικοινωνίες, η χαμηλή πτήση Αλ. Τσίπρα, ο θεσμικός Σπ. Θεοδωρόπουλος, το νέο μπαράζ συνεντεύξεων της Ι. Τσέτη, η Helleniq Energy και το μέλλον της Elpedison.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μ. Τσαμάζ γράφει βιβλίο, η «φούσκα» των Βρυξελλών και ο τελικός της Dport

Το πρόστιμο στην Mondelez και η επιστολή Μητσοτάκη, τι είπαν για τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη Δ. Παπαλεξόπουλος - Ευ. Μυτιληναίος, η θεραπευτική κάνναβη, το παράπονο του Μ. Μανουσάκη και η υπουργική... μπούκα σε εκδήλωση της Alpha.
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άλμα του ΑΔΜΗΕ, το Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο και ο σκληρός Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Το ρεκόρ κερδών του ΑΔΜΗΕ και τα εγγυημένα έσοδα των 367 εκατ. ευρώ, τα μηνύματα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο, το αυστηρό «όχι» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και το «θαύμα» του ελληνικού FBI.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα λαμπερά κέρδη - μέρισμα της ΤτΕ, ο «ροκ σταρ» υπουργός και γιατί δεν άρεσε ο ΟΤΕ

Οι ζημιές του Ευρωσυστήματος και η λαμπερή εξαίρεση της ΤτΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης έκλεψε την παράσταση, το μέρισμα του ΟΤΕ δεν ενθουσίασε τους επενδυτές, πιο κοντά στην Κρήτη τα γεωτρύπανα και έξυπνες γέφυρες με 340 εκατ.