ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ
Μανούσος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Το άλμα του ΑΔΜΗΕ, το Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο και ο σκληρός Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Το ρεκόρ κερδών του ΑΔΜΗΕ και τα εγγυημένα έσοδα των 367 εκατ. ευρώ, τα μηνύματα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Alpha στην Κύπρο, το αυστηρό «όχι» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και το «θαύμα» του ελληνικού FBI.

Άλμα μεγεθών πέτυχε ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση του 2023 και «επιδόσεις ρεκόρ» όπως τόνισε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της εταιρείας Μάνος Μανουσάκης. «Το 2023 σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, που έχει ως στόχο τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας», υπογράμμισε. Τα νούμερα του ομίλου πραγματικά εντυπωσιακά: τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 391,9 εκατ. ευρώ (+33%), τα EBITDA στα 278,1 εκατ. ευρώ (+46,6%) και τα καθαρά κέρδη στα 116,6 εκατ. ευρώ +100,3% σε σχέση με το 2022. Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα βέβαια οφείλεται στην αύξηση κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ του εσόδου ενοικίου του συστήματος μεταφοράς, που πληρώνουμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών ενέργειας, που ανήλθε στα 367,4 εκατ. ευρώ το 2023 από 272 εκατ. το 2022. Για να φτάσουμε στην μεγάλη αυτή αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου είχε προηγηθεί ανοιχτή σύγκρουση του ΑΔΜΗΕ με την ΡΑΕ, το 2022, με τον ΑΔΜΗΕ να απειλεί με πάγωμα επενδύσεων αν η ΡΑΕ δεν αύξανε το εγγυημένο έσοδο (WACC) στο 8,16%. Μάλιστα η ΡΑΕ είχε απαντήσει ότι ήδη το WACC του ΑΔΜΗΕ ήταν πολύ ψηλό καθώς η αντίστοιχη απόδοση διαμορφώνεται σε 5,6% στην Ισπανία, σε 5% Ιταλία στο 5% και σε 4,6% στην Πορτογαλία.   

-- Τελικώς ο ΑΔΜΗΕ κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Δαγούμα πετυχαίνοντας για το 2023 την αύξηση του WACC στο 7,57% ενώ για το 2024 θα διαμορφωθεί στο 7,51% επιτρέποντας την επιτάχυνση του τόσο απαραίτητου επενδυτικού προγράμματος για την διασύνδεση της χώρας και την ενίσχυση του δικτύου.  

-- Το θέμα του ρυθμιζόμενου εσόδου, όχι μόνο για τον ΑΔΜΗΕ αλλά γενικότερα, είναι πολύ «καυτό» και υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει σταδιακά ένα τμήμα των ρυθμιζόμενων επενδύσεων να αλλάξει σε μη ρυθμιζόμενες, όπως δηλαδή επενδύουν οι «κανονικές» εταιρείες ώστε να μην βαραίνουν την ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση δηλαδή τους καταναλωτές.


Στην Κύπρο το Δ.Σ. της Alpha Bank

Στην Κύπρο βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, παρουσία του επικεφαλής του ομίλου Βασίλη Ψάλτη, και θα συμμετάσχει σήμερα σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της Alpha Bank Cyprus. Η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αποστολής της Alpha Bank στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο όπου το επιτελείο της Alpha είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Η κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. αποτυπώνει το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Alpha στην θυγατρική της και την ενίσχυση της θέσης της στην εκεί αγορά. Είναι σαφές ότι μετά την απαγκίστρωση από το ΤΧΣ, που επετεύχθει με την στρατηγική συμφωνία με την UniCredit, η διοίκηση της τράπεζας εστιάζει την προσοχή της στο business και την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας εντός και εκτός Ελλάδος. 


Γερμανική επίθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αποφασισμένος να κλείσει τη συζήτηση για νέο Ταμείο Ανάκαμψης πριν ακόμη ανοίξει εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Σε δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ξεδίπλωσε όλη τη γερμανική επιχειρηματολογία κατά της συνέχισης ενός προγράμματος κοινού δανεισμού στην Ευρώπη για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Επέμεινε, βεβαίως, στο νομικό επιχείρημα ότι είναι παράνομο να συνεχιστεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επιτρέψει το πρόγραμμα κοινού δανεισμού ως ένα έκτακτο μέτρο και μόνο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Παρέθεσε, όμως, και δύο οικονομικά επιχειρήματα, εκτός από τα νομικά: ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες των οικονομικών τους υποθέσεων, χωρίς να στηρίζονται σε κοινά δάνεια, αλλά και ότι είναι αμφίβολο, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει την αποτελεσματικότητα που αναμενόταν αρχικά. Τέτοιες τοποθετήσεις από τη γερμανική πλευρά είχαν κάνει πριν λίγες ημέρες τον Κωστή Χατζηδάκη να χάσει για λίγο την ψυχραιμία του και να υπενθυμίσει στους Γερμανούς ότι ένα μεγάλο μέρος των κοινών δανείων που εγγυάται η Γερμανία επιστρέφουν στην ίδια μέσα από τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Πάντως, για το αν τελικά θα δεχτούν οι Γερμανοί ένα Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, όσοι παρακολουθούν στενά τα ευρωπαϊκά θέματα λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Ενόψει των ευρωεκλογών και με τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να βρίσκονται υπό πίεση, θα ήταν αδιανόητο ένας υπουργός Οικονομικών -και μάλιστα αρχηγός του κόμματος των Φιλελεύθερων- να ανοίξει οποιοδήποτε «παράθυρο» για νέα προγράμματα κοινού δανεισμού. Μετά τις εκλογές και αν δεν είναι πολύ κακό το αποτέλεσμα για την τρικομματική κυβέρνηση, ίσως τα πράγματα να αλλάξουν.


Το «θαύμα» με το ελληνικό FBI

Μπορεί να εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες για το αν έχουμε σε αυτή τη χώρα μια στοιχειωδώς λειτουργική αστυνομία, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να τα ξεπεράσει όλα αυτά με ένα άλμα προς τα μπρος: Θέλει να δημιουργήσει το ελληνικό FBI! Οι πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, μάλιστα, λένε ότι το σχέδιο που τέθηκε σε επεξεργασία πολύ πρόσφατα είναι ήδη έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν έγινε, βεβαίως, κάποιο θαύμα για να δημιουργηθεί σε χρόνο μηδέν το ελληνικό FBI. Απλώς θα μαζευτούν κάποιες επιμέρους υπηρεσίες της Αστυνομίας που ήδη λειτουργούν και οι οποίες αντιμετωπίζουν την πιο βαριά εγκληματικότητα και θα τεθούν υπό τις εντολές του Αρχηγείου της Αστυνομίας, συγκροτώντας -κατά το σχέδιο- μια μεγάλη ομάδα κρούσης που θα μπορεί ακόμη και να σταθεί απέναντι στην Greek Mafia.

-- Ωραία και φιλόδοξα όλα αυτά, αλλά δυστυχώς στο ποδόσφαιρο έχει αποδειχτεί ότι δεν αρκεί να αλλάξεις θέσεις παικτών και τακτικές σε μια ομάδα που συνεχώς χάνει για να γίνει ξαφνικά… Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, πολλοί θα σκεφτούν ότι σε μια Αστυνομία που ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει δηλώσει ότι διατηρεί το 65% των δυνάμεών της στην επαρχία και μόνο το 35% στις αστικές περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα, αυτό που προέχει είναι μια αναδιάταξη δυνάμεων για να μεταφερθούν αστυνομικοί εκεί που χρειάζονται. Αν γίνουν όλα αυτά, θα μπορούμε να σκεφτούμε και για FBI αλά ελληνικά.


Σκάβοντας για οπτικές ίνες

Μέχρι πρόσφατα, οι Έλληνες αγανακτούσαν για τις χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ και τις τεράστιες καθυστερήσεις των εταιρειών στις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικής ίνας. Τώρα το εκκρεμές έχει μετακινηθεί στην άλλη άκρη και ίσως σε λίγο να λέμε «όχι άλλες επενδύσεις σε οπτικές ίνες». Σε πολλές περιοχές της Αττικής, πρόσφατα επικράτησε αναστάτωση από έργα του ΟΤΕ για να περάσουν τα καλώδια οπτικής ίνας, με σκαψίματα, σκόνη, θόρυβο, κυκλοφοριακά προβλήματα κ.ο.κ. Πάνω που οι κάτοικοι ησύχασαν και αρκετοί έσπευσαν να συνδεθούν στα γρήγορα δίκτυα, άρχισε νέος γύρος έργων, στα ίδια σημεία, αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ, που θέλει να γίνει το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής. Και άντε πάλι σκαψίματα, σκόνη, θόρυβος, κυκλοφοριακές δυσκολίες. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά τα έργα, ο ανταγωνισμός των δύο παράλληλων δικτύων θα φέρει όχι μόνο πολύ υψηλές ταχύτητες, αλλά και πολύ χαμηλές τιμές.


ΔΝΤ: Προσοχή στις «φουσκωμένες» αποτιμήσεις

«Καμπανάκι» για τις υπερβολικές αποτιμήσεις ορισμένων εισηγμένων εταιρειών κτύπησε ο Τομπίας Άντριαν, επικεφαλής του τμήματος Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.  Μιλώντας στο CNBC το κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου, υποστήριξε ότι οι αποτιμήσεις ορισμένων εταιρειών δεν στηρίζονται στα θεμελιώδη δεδομένα και μπορούν όχι μόνο να αποδειχθούν λανθασμένες επιλογές για τους επενδυτές αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των αγορών.  Όπως σημειώνει το «φούσκωμα» των αποτιμήσεων ξεκίνησε το 2023 στον τεχνολογικό κλάδο, αλλά τώρα, πλέον, αρχίζει και εξαπλώνεται και σε άλλους, ενώ σημείωσε ότι και στις αγορές εταιρικών ομολόγων υπάρχουν αρκετές ανισορροπίες.  Όσο για τον τομέα που τον ανησυχεί περισσότερο δεν είναι άλλος από αυτό του Rea Estate, καθώς χαρακτήρισε την αύξηση των τιμών, κυρίως των εμπορικών ακινήτων, ως «ανησυχητικές» για ορισμένες αγορές, με πιθανότητες να υποστούν επιθετικές διορθώσεις εάν υπάρξει έστω και ένα αρνητικό σοκ.


Η «φωτιά» του Telegram

Ως ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των social media εμφανίζεται το ρωσικής καταγωγής Telegram, με εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει, σε 12 μήνες από τώρα, το ένα δισ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες.  Όπως είναι φυσικό ο δημιουργός του, Πάβελ Ντούροφ εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος, υποστηρίζοντας ότι «το Telegram εξαπλώνεται σαν φωτιά». Φυσικά το κατορθώνει αυτό, έχοντας φροντίσει να εγκαταλείψει τη.. μητέρα πατρίδα του, δηλαδή τη Ρωσία και να μεταφέρει την έδρα στο Ντουμπάι. Ο Νούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρχών για «διαγραφή» κοινοτήτων της αντιπολίτευσης από την πλατφόρμα. Παράλληλα, σημειώνει ότι παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί και από άλλες κυβερνήσεις η εφαρμογή, τελικά κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών που είναι και το ζητούμενο. Πάντως χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια να για «πιάσει» τον μεγάλο του αντίπαλο, δηλαδή το WhatsApp της Meta, καθώς αυτό διαθέτει ήδη περισσότερους από 2,5 δισ. χρήστες μηνιαίως. Όσο για τον επόμενο στόχο του Ντούροφ, σύμφωνα με τους Financial Times, δεν είναι άλλος από την πραγματοποίηση ΙΡΟ και μάλιστα στη Wall Street, εφόσον, όμως, πρώτα η εταιρεία κατορθώσει να δείξει και κέρδη εκτός από ενεργούς χρήστες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ενοχλητικός Αλ. Παπαδόπουλος, το μέρισμα της Alpha και ο Δυτ. Διάδρομος

Η αυστηρή προειδοποίηση του πρώην υπ. Οικονομικών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, έτοιμη η παράκαμψη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου, η υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα Ψάλτη και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλίσεις ακινήτων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το στοίχημα Κοντόπουλου για νέα IPOs, ο διαγωνισμός για την Αριάδνη και η Alpha

Οι στόχοι Γ. Κοντόπουλου για την είσοδο νέων εταιρειών στο ΧΑ, η «μάχη» της Alpha για το 1 ευρώ, ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την Αριάδνη, το ακαταδίωκτο του Γ. Τράγκα και η αφύπνιση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φωτιά και ο ΑΔΜΗΕ, τα τραπεζικά μπόνους, το event της Alpha και το πετρέλαιο Καλαμάτας

Η αναζήτηση υπαιτίων για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, το μοντέλο για τα bonus στις τράπεζες, η εκδήλωση της Alpha Bank για τα δάνεια σε επιχειρήσεις και οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal, τα μαλλιοτραβήγματα, ποιοι μπαίνουν στην Alpha και η εμπλοκή στον ΑΔΜΗΕ

Η επίθεση Χ. Καρώνη στον Ν. Κούλη πριν την ανακοίνωση του deal Viva Wallet – JP Morgan, η έκρηξη συναλλαγών στην Alpha Bank και η αναζήτηση των αγοραστών, η δύσκολη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και η παράξενη ψυχραιμία της αγοράς φυσικού αερίου.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανακούφιση στην Alpha, η μακάρια Επ. Κεφαλαιαγοράς και τα διδάγματα της Chipita

Πώς πείθει η Alpha Bank τους επενδυτές για την αύξηση, το -30% της μετοχής και οι ευθύνες της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η περιπέτεια του ΑΔΜΗΕ με τις μοναχές και το success story Θεοδωρόπουλου.