ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEH_HQ

Η διαδήλωση για ένα μπαταχτσή, οι γκρίνιες στην Εθνική και η αισιοδοξία για ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Θα μπορούσε να είναι μια σπαραξικάρδια ιστορία, όπου μια ανάλγητη τράπεζα ξεσπιτώνει ένα μεροκαματιάρη και σπεύδει το ΠΑΜΕ (πάντα στο πλευρό των αδυνάτων) να τον υπερασπιστεί με μια διαδήλωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας. Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι τέτοια η ιστορία μας: ο άνθρωπος του οποίου η κατοικία έβγαινε χθες στο σφυρί είναι ένας φαρμακοποιός, που σταμάτησε να πληρώνει τα δάνειά του το 2012.
 • Δεν είναι γνωστό αν αυτό οφειλόταν σε πραγματική αδυναμία. Βέβαιο είναι, όμως, ότι γρήγορα άρχισε να σχηματίζεται προφίλ... μπαταχτσή ολκής. Ο φαρμακοποιός δεν ανταποκρίθηκε στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της τράπεζας να συζητήσει για μια ρύθμιση, ενώ το 2017 προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, ενώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, όπως επιβεβαίωσε και η απορριπτική δικαστική απόφαση.
 • Τελικά, παρέμεινε... εξαφανισμένος όλα αυτά τα χρόνια και η τράπεζα είχε νέα του μόνο μια ημέρα πριν τον πλειστηριασμό, όταν δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει και ζήτησε αναστολή πλειστηριασμού. Ταυτόχρονα, κάλεσε και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να τον υποστηρίξουν με τη γνωστή τους, αντικαπιταλιστική μαχητικότητα. Όλα αυτά, για ένα όχι ταπεινό διαμέρισμα 150 τ.μ., με αποθήκη και θέση στάθμευσης στου Παπάγου. Και για μια οφειλή (καθαρή, χωρίς τόκους) που ξεπερνάει τα 450.000 ευρώ.
 • Ακόμη και οι άνθρωποι του ΠΑΜΕ, που πιθανόν πιστεύουν βαθιά στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ίσως να είχαν ενδοιασμούς να διαδηλώσουν υπέρ ενός επιχειρηματία, αν ήξεραν ότι, τελικά, υπερασπίζονται την καλή ζωή ενός μπαταχτσή, στην υγεία των κορόιδων.
 • Αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου η ΔΕΗ και η αγορά μετά από πολύ καιρό δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο... ηλεκτροσόκ. Τόσο τον Απρίλιο του 2019, όσο και το περασμένο καλοκαίρι, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ είχαν ακολουθήσει «βουτιές» άνω του -10% για τη μετοχή λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης και των διόλου ενθαρρυντικών σημειώσεων των ορκωτών λογιστών.
 • Μπορεί να μην έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, ωστόσο αυτή η ακραία αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την ΔΕΗ έχει παρέλθει. Η μετοχή τις προηγούμενες ημέρες κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς ακόμα και στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπως της περασμένης Τρίτης, η προσφορά απορροφούνταν με μεγάλη άνεση. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους η ΔΕΗ έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό άλμα με κέρδη άνω του 160% και βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
 • «Νίκησε» τους αναλυτές ο ΟΠΑΠ καθώς τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, που ανακοινώθηκαν χθες, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους. Τα EBITDA ήταν ιδιαίτερα ισχυρά ενώ θετική ήταν η εικόνα των βασικών μεγεθών της εταιρίας. Η μετοχή έκλεισε χθες με άνοδο 2,26%, στα 10,4 ευρώ, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.
 • Το πιο σημαντικό για τους επενδυτές είναι αυτό που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ για το μέρισμα: μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία θα μοιράσει με ένα έκτακτο μέρισμα ΟΛΑ (ίσως και περισσότερα, όπως ανακοίνωσε) τα κέρδη του 2020, που θα είναι σημαντικά αυξημένα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του 9μήνου. Μιας και μιλάμε για εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, τέτοιες πληρωμές στους μετόχους περισσότερο θυμίζουν τζάκποτ, παρά μέρισμα...
 • Με μια μόνο λέξη μπορεί κάλλιστα να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στην Εθνική Τράπεζα: Γκρίνια! Γκρίνια για το business plan (θυμίζω ότι αιχμή του ήταν η επένδυση περίπου 13,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα σε μια συγκυρία που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάει υπό το μηδέν). Γκρίνια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις επιλογές και το επίπεδο συνεργασίας με τη διοίκηση της ΕΤΕ. Γκρίνια από στελέχη για την έλλειψη στρατηγικής. Γκρίνια από τους συνταξιούχους για το ΛΕΠΕΤΕ. Γκρίνια για τις προνομιακές σχέσεις με ειδικούς συμβούλους. Γκρίνια για τα κριτήρια επιλογής των στελεχών που συνιστούν την ηγετική ομάδα. Γκρίνια για το οργανόγραμμα.
 • Γκρίνια και για το ζήτημα των αποκαλούμενων «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και τις πολλές, μαζικές τις χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι, απολύσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. «Η προηγούμενη Παρασκευή ήταν πραγματικά μαύρη για κάθε σκεπτόμενο εργαζόμενο, καθώς είχαμε μαζικές απολύσεις ενοικιαζόμενων από την εταιρία Icap Outsourcing Solutions», σημειώνεται σε ανακοίνωση. Η γκρίνια για τις απολύσεις έχει ενταθεί μετά τα δημοσιεύματα τις προηγούμενες εβδομάδες για παχυλές αμοιβές σε ειδικούς συμβούλους και συμβάσεις εκατομμυριούχων προς συμβουλευτικές εταιρίες.
 • Πώς θα είναι η εικόνα της μετοχικής σύνθεσης της Lamda μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ; Στο ερώτημα αυτό, η ίδια η εταιρεία δίνει την απάντηση με ένα σενάριο που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο: αν οι μικρομέτοχοι (με ποσοστά συμμετοχής χαμηλότερα του 5%) υποτεθεί ότι δεν συμμετέχουν στην αύξηση και η Consolidated Lamda Holdings (Όμιλος Λάτση) ασκήσει όλα τα δικαιώματά του και καλύψει τα δικαιώματα των μικρομετόχων, η συμμετοχή του θα αυξηθεί κατακόρυφα, από 50,62% σε 72,20%.
 • Δεύτερος μεγάλος μέτοχος θα είναι η Voxcove Holdings, που ελέγχεται από τον Πάνο Γερμανό και την οικογένεια Κάτσου, η οποία θα έχει και μετά την αύξηση συμμετοχή 10,07%, όσο έχει και πριν την αύξηση. Η Voxcove αναμένεται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της. Οι δε μικρομέτοχοι θα δουν τη συμμετοχή τους να περιορίζεται από 39,91% σε 17,73%. Προσοχή, πάντως: αυτό είναι ένα σενάριο που βασίζεται στην υπόθεση της μηδενικής άσκησης δικαιωμάτων από τους μικρομετόχους. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς μπορεί να αποφασίσουν ότι αξίζει τον κόπο να μπουν στην αύξηση.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο εκνευρισμός Πατέλη, τα «γκάζια» της Εθνικής και τα χαμόγελα στην Qualco

Πώς η Εθνική ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η έντονη αντίδραση Πατέλη στην κριτική από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις και ο ρόλος της Qualco στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «πόρτα» της ΕΤΕ στους «μικρούς» για το Frontier και το χτύπημα στη ΔΕΗ

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕ «έκοψε» τις μικρότερες εταιρίες διαχείρισης από το Frontier, τα περίεργα με τη μετοχή της Πειραιώς, πώς προέκυψε το premium στη ΓΕΚ Τέρνα και η γερμανική αταξία.
Giannis Kostopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών και η είσοδος της Εθνικής στο Ελληνικό

Η παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου στο τραπεζικό σύστημα, η συμμετοχή της Εθνικής στο χρηματοδοτικό σχήμα για το Ελληνικό, οι επόμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ και η ανάκτηση χαμένου εδάφους από την Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σκέψεις για ένα νέο Επιμελητήριο, η επένδυση στο Ελληνικό και το Frontier

Η αναζήτηση σοβαρής θεσμικής εκπροσώπησης για τον κλάδο της εστίασης, το «πάρτι» με τα μέτρα στήριξης, η είσοδος ενός σημαντικού «παίκτη» στο project του Ελληνικού και η προτίμηση της Εθνικής για μεγάλα ονόματα της διαχείρισης δανείων.