ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η υποδειγματική συμπεριφορά της Intrakat, το break even της Άκτωρ και η DBRS

Τα κέρδη που κρατούν οι μέτοχοι της Intrakat μετά την αύξηση κεφαλαίου, η μείωση των ζημιών της Άκτωρ μέσα στο δ' τρίμηνο, η αναβάθμιση από την DBRS και η «σιωπή» από τον οίκο Moody's.

Υποδειγματική η συμπεριφορά της μετοχής της Intrakat. Ένα μήνα και κάτι, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 51,35 εκατ. ευρώ, και παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που κλόνισε τις αγορές και οδήγησε σε μεγάλες απώλειες πολλές μετοχές, η μετοχή της Intrakat παραμένει ακλόνητη. Για την ακρίβεια είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν «καταλάβει» τη νέα κρίση με τη μετοχή να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ και όλους όσους εμπιστεύτηκαν  τα λεφτά τους στην εταιρεία, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου, να εξακολουθούν να απολαμβάνουν σημαντικά κέρδη (σχεδόν 8%). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Intrakat έκλεισε στα 2,15 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, ήταν 1,9 ευρώ. Η Intrakat είναι από τις λίγες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών που βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα τιμών κατά πολύ υψηλότερα των προ πανδημίας επιπέδων (στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 η μετοχή της εταιρείας ήταν στα 1,6 ευρώ) και διατηρεί επαφή με τα υψηλά 52 εβδομάδων (2,5 ευρώ). Η υποδειγματική αυτή συμπεριφορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη και πολλά χαρτοφυλάκια χτίζουν ή ενισχύουν τη θέση τους στη μετοχή. Άλλωστε ο τομέας των κατασκευών θα είναι από τους πιο ωφελημένους κλάδους της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

-- Σημειώνεται ότι με τα νέα κεφάλαια η διοίκηση της Intrakat σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στους τέσσερις βασικούς πυλώνες δραστηριοτήτων της: τον τομέα των κατασκευών – έργων υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα έργα ΣΔΙΤ και τα έργα real estate τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

-- Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενούς του ομίλου: της Άκτωρ. Σύμφωνα με αναλυτές, στο δ’ τρίμηνο στα αποτελέσματα της Άκτωρ θα καταγράφεται δραστική μείωση ζημιών και επιδόσεις καλύτερες των στόχων. Έτσι, φαίνεται ότι ο πολυπόθητος στόχος του break even, του τερματισμού δηλαδή της οικονομικής αιμορραγίας της Άκτωρ, θα επιτευχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, νωρίτερα του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση Μπουλούτα (καλοκαίρι του 2022) ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας.  Η ανόρθωση του τομέα της κατασκευής αποτελεί το πιο δύσκολο στοίχημα των Ολλανδών μετόχων, καθώς η Άκτωρ βαρυνόταν με πολλά κληρονομικά προβλήματα: υψηλές υποχρεώσεις σε προμηθευτές, χαρτοφυλάκιο με πολλά ζημιογόνα έργα και «τραυματισμένο» στελεχιακό δυναμικό.

-- Μπορεί ακόμα να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το τι μέλει γενέσθαι με την παρουσία της Coca Cola HBC στην Ρωσία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην εταιρεία, ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς παρατηρώντας τη μετοχή της εταιρίας σημειώνουν ότι η προσφορά περιορίζεται. Και όταν υπάρχει έλλειψη χαρτιών, κατά κανόνα, οι τιμές δεν αργούν να πάρουν την ανιούσα.

-- Ευπρόσδεκτη η αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο DBRS Morningstar, που φέρνει τη βαθμολογία ένα «σκαλοπάτι» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και σίγουρα θα έχει μια συμβολή στο επενδυτικό κλίμα σήμερα. Θυμίζουμε ότι η DBRS είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άρα θα μπορούσε η χώρα να στηριχθεί σε μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τον συγκεκριμένο οίκο για να συμμετέχει κανονικά στα προγράμματα της ΕΚΤ. Το μόνο κακό είναι ότι η DBRS «γύρισε» την προοπτική της βαθμολογίας από θετική σε σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι είναι μικρές οι πιθανότητες νέας αναβάθμισης μέσα στο επόμενο 12μηνο.

-- Από την ευρύτερη «σκακιέρα» του παιχνιδιού με τους οίκους αξιολόγησης, όμως, τα νέα δεν είναι καλά. Την Παρασκευή, εκτός από την DBRS, είχε δώσει «ραντεβού» και η Moody's για μια νέα αξιολόγηση της Ελλάδας. Όμως, το «ραντεβού» πέρασε χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση από τον αμερικανικό οίκο, έναν από τους δύο κορυφαίους, μαζί με την S&P Global Ratings. Θυμίζουμε ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στις 19 Νοεμβρίου, όταν η Moody's είχε «προσπεράσει» το αμέσως προηγούμενο «ραντεβού», ενώ το ίδιο είχε κάνει η S&P στις 22 Οκτωβρίου, για να αφήσει αργότερα ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης ως τα τέλη Απριλίου. Τι μας λένε όλα αυτά; Ότι η χώρα κερδίζει μεν έδαφος προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έναν εθνικό στόχο υψηλής σημασίας, αλλά οι οίκοι κάνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις, ιδιαίτερα σήμερα που το διεθνές περιβάλλον επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «βαρίδι» της Coca Cola, η ανθεκτική Ελλάδα, η ζωντάνια του ΧΑ και η Ελλάκτωρ

Τι δείχνουν οι νέες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την αντοχή της οικονομίας στη νέα κρίση, γιατί εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία του ΧΑ τον Απρίλιο, πώς πιέζει την αγορά η Coca Cola HBC, τι δηλώνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ για την έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ανανεώσιμο ντίζελ της Motor Oil, το πρόβλημα των κατασκευαστικών και τα ομόλογα

Η μεγάλη επένδυση της Motor Oil για ανανεώσιμο ντίζελ και το «τρέξιμο» της μετοχής, γιατί προβληματίζει το υπ. Υποδομών η στροφή των τεχνικών εταιριών σε έργα ΑΠΕ, η Αττική Οδός και η Intrakat, τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ και η νέα έξοδος στην αγορά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο υπουργός… φωνάρα, το σοκ από ΕΚΤ, η διάσταση υπ. Εργασίας - τραπεζών και η ΔΕΗ

Οι εντυπωσιακές ερμηνευτικές δυνατότητες του υπ. Ναυτιλίας στο πάρτι της ΕΤΕ, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, πώς η Μοτορ Όιλ πέτυχε αυτό που οι εφοπλιστές προσπαθούσαν χρόνια, η ένταση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η υποψία short στη ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόωρες εκλογές, η υβριδική... διαρροή, τα στεγαστικά και το βήμα σημειωτόν για το αέριο

Η διαρροή περί υβριδικής απειλής, η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές, το ζωντάνεμα των στεγαστικών δανείων, η ανάκαμψη του ομολόγου της Ελλάκτωρ, τα ηλεκτρικά ταξί και οι φορτιστές, οι πιέσεις στον ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής και το ράλι του bitcoin.