ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Το ρεύμα, τα λεφτά που δεν έρχονται, το ανυπόμονο ΤΧΣ και το σόου Βαρουφάκη

Η μάταιη αναμονή για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και για πλαφόν στο ρεύμα, η βιασύνη του ΤΧΣ να ανακοινώσει αλλαγές στην Attica Bank, η «χαμηλή πτήση» της μετοχής του ΑΔΜΗΕ και η προθεσμία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το καλό με τη νέα κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, όπως και όλη την Ευρώπη είναι ότι και αυτή τη φορά (όπως με την πανδημία) δεν οφείλεται σε εγχώριους λόγους και αδυναμίες αλλά μας προέκυψε, όπως προέκυψε σε όλους: εξωγενώς. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πανδημία όπου υπήρξε ομοφωνία και γρήγορες αποφάσεις επιτρέποντας στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να κινηθούν εκτός πλαισίων και κανόνων και να λάβουν δραστικά μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των lockdown, τώρα δεν φαίνεται να επικρατεί αντίστοιχη ομοφωνία και διάθεση για την κοινή αντιμετώπιση της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε στην Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας όπου δεν υπήρξε πολλή διάθεση για κοινές, δυναμικές, λύσεις.

-- Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για την χώρα μας και το πολιτικό προσωπικό, που όταν λέει «αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους» εννοεί «να πάρουμε λεφτά από την ΕΕ να τα μοιράσουμε σε επιδοτήσεις».

-- Δεν είναι τυχαία η εγχώρια αφωνία αναφορικά με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης γίνεται μια ζωηρή συζήτηση για τον περιορισμό της κατανάλωσης, και αναλαμβάνονται σχετικές πρωτοβουλίες, εδώ το θέμα δεν απασχολεί κανέναν. Καμία μέριμνα, καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς ή κάποια καθοδήγηση των πολιτών για το πώς θα πετύχουν μείωση κατανάλωσης ρεύματος. Και γιατί να ιδρώσουμε άλλωστε; Λεφτά υπάρχουν! Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης...

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλος αυτός ο καταιγισμός συνεδρίων, εκδηλώσεων, ημερίδων, forum κλπ δημιουργεί τεράστια πίεση στους διοργανωτές να διαφοροποιηθούν και να ξεχωρίσουν. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, που διοργανώνει σήμερα και αύριο μεγάλο συνέδριο με τη συμμετοχή μάλιστα του πρωθυπουργού και πολλών άλλων, φαίνεται πως κάνει τη μεγάλη ρελάνς εντάσσοντας στο πρόγραμμα μια ενότητα meta-συζήτησης, εκτόνωσης, θεάματος, διασκέδασης, αμπελοφιλοσοφίας με μεγάλο πρωταγωνιστή τον σταρ Γιάνη Βαρουφάκη. Με ένα σόλο 45 λεπτών ο κύριος «το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει ο Ήλιος αύριο», ο μάστερ της στρατηγικής «δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ και αν μας βγάλουν θα τους κάνουμε μήνυση», ο Ρόμελ της παραπλάνησης «από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους» (και άλλα πολύ ωραία έχει πει και τα οποία κάποια στιγμή καλό είναι να συγκεντρωθούν σε ένα ανθολόγιο) θα μας μιλήσει για τις κρίσεις, τις νέες προκλήσεις, την οικονομία και ποιος ξέρει τι άλλο. Ευτυχώς στον ευλογημένο τόπο μας κανένα ταλέντο δεν χάνεται. 

-- Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, όλα φαίνονται απλά. Είναι ακριβό το ρεύμα; Βάζουμε πλαφόν στην τιμή χονδρικής και… καθαρίσαμε. Ξεχνούν -ή ίσως δεν ξέρουν καν- όσοι τα λένε αυτά πως υπάρχει κοινή ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη και απαγορεύεται δια ροπάλου να βάζουν οι εθνικές κυβερνήσεις πλαφόν. «Ναι, αλλά η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν άδεια από την Ευρώπη και θα βάλουν πλαφόν. Εμείς γιατί όχι»;, απαντούν οι μαθητευόμενοι μάγοι της ενεργειακής πολιτικής. Η απάντηση, βέβαια, είναι ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία «μάτωσαν» για να εξασφαλίσουν άδεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βάλουν πλαφόν, αφού το ζητούσαν εδώ και μήνες, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να αποχωρήσει για λίγο από τη Σύνοδο Κορυφής, απειλώντας με βέτο στις αποφάσεις. Η άδεια δόθηκε τελικά, λόγω ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν στα ενεργειακά οι δύο χώρες της Ιβηρικής: έχουν πολύ υψηλά ποσοστά παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες στο μείγμα τους και, ταυτόχρονα, έχουν ελάχιστες διασυνδέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλεστεί τέτοιες ιδιαιτερότητες για να ζητήσει άδεια για πλαφόν. Είπαμε, όμως. Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους αντιπολιτευόμενους του καναπέ, που κάποτε έλυναν τα πάντα με ένα νόμο, ένα άρθρο.

-- Φαίνεται ότι επικρατεί μια κάποια ανυπομονησία στο ΤΧΣ στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως... θεσμικού μετόχου - επενδυτή. Για παράδειγμα, την προηγούμενη Πέμπτη το ΤΧΣ έσπευσε να ενημερώσει τα ΜΜΕ μέσω ανακοίνωσης για τα νέα μέλη στο Δ.Σ. της Attica Bank πριν η τράπεζα ανακοινώσει στα ΜΜΕ τις αλλαγές στο Δ.Σ. Το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του μετέφερε την ικανοποίηση του επικεφαλής Ηλ. Ξηρουχάκη για την εκλογή των δυο νέων, μη εκτελεστικών, μελών του Δ.Σ.

-- Εκτός ραντάρ παραμένει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή συνεχίζει τη χαμηλή πτήση καθηλωμένη κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων και διαπραγματεύεται πολύ μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα (2,6 – 2,7 ευρώ). Αρκετοί είχαν αποδώσει τη φθίνουσα πορεία της μετοχής στην κόντρα που είχε εκδηλωθεί στο εσωτερικό της εταιρείας, κάτι όμως που μάλλον δεν ισχύει, καθώς η ηρεμία έχει επανέλθει εδώ και αρκετές εβδομάδες χωρίς αυτό να έχει κάποια επίδραση στη μετοχή. Ούτε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2020, έχει βοηθήσει την αφύπνιση της μετοχής. Από την άλλη τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, η υψηλή μερισματική απόδοση και η σιγουριά του μονοπωλίου αποτελούν στοιχεία που δεν βρίσκει κανείς εύκολα και δεν θα περνάνε για πάντα απαρατήρητα. 

-- Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου λήγει η δεκαπενθήμερη διορία που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αρμόδιους υπουργούς για να ξεμπλοκάρει με νομοθετική ρύθμιση η υπόθεση με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει γίνει. Ο κ. Γεωργιάδης είναι στην ομάδα των υπουργών που είναι συναρμόδιοι για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ έχει οριστεί ως συντονιστής για τις συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, της ONEX, αλλά και της EY, ώστε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να κατατεθεί το γρηγορότερο δυνατό το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τραπεζικά μερίσματα, επινίκια Ξηρουχάκη, οι βιομήχανοι και οι επενδύσεις ΑΔΜΗΕ

Οι νέοι κίνδυνοι στα ραντάρ του SSM για την έγκριση μερισμάτων, η επικοινωνιακή εκστρατεία του ΤΧΣ, η κόντρα βιομηχάνων - ΑΔΜΗΕ για τις επενδύσεις στο δίκτυο, η πίεση Παπαστεργίου για γρήγορο ίντερνετ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.