ΓΔ: 863.73 -1.34% Τζίρος: 30.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η τριπλή εξασφάλιση της αύξησης της Lamda και η σιγή για τον Ηρακλή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Με «βουτιά» 34,21% πραγματοποιήθηκε χθες το ντεμπούτο της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development, ενώ άλλαξαν χέρια συνολικά 601.305 δικαιώματα. Πρόκειται περισσότερο για τεχνικό ζήτημα παρά ουσιαστικό και η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό είναι μάλλον εξασφαλισμένη καθώς υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας: θα υπάρξει δυνατότητα υπερ-εγγραφής για την κάλυψη αδιάθετων δικαιωμάτων, ενώ μετά την λήξη των δικαιωμάτων θα γίνει διάθεση αδιάθετων μετοχών με book building και ιδιωτική τοποθέτηση. Επιπλέον, αν μετά από όλα αυτά υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε αυτές θα καλυφθούν από τον όμιλο Λάτση.
  • Σιγή επικρατεί για το σχέδιο Ηρακλής. Το θέμα της επέκτασης των εγγυήσεων από τα 9 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ έχει «κλειδώσει», ωστόσο το ζήτημα των επιπλέον εγγυήσεων που απαιτεί η ΕΚΤ παραμένει ανοιχτό. Στο θέμα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν εύκολες λύσεις, δημιουργώντας νευρικότητα στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily είχε αποκαλύψει την σοβαρή εμπλοκή και την απαίτηση του SSM για cash collateral προκειμένου να αποδεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τους τίτλους που θα καλυφθούν με τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να τους «σβήσουν» από το σταθμισμένο ενεργητικό.
  • Όλα αυτά δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν το σχεδιασμό τους κανονικά για τις μεγάλες συναλλαγές πώλησης κόκκινων δανείων έχοντας ενσωματώσει ως δεδομένο ότι η στάθμιση κινδύνου των τίτλων θα είναι μηδενική. Γιατί το έχουν κάνει αυτό; Απλούστατα διότι αν η στάθμιση των τίτλων που θα εκδοθούν με εγγύηση του δημοσίου δεν είναι μηδέν, τότε οι συναλλαγές θα είναι ασύμφορες για τις τράπεζες και δεν θα μπορούν να γίνουν. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τον SSM μία και μόνη κατάληξη μπορεί να έχει: να δοθεί η μηδενική στάθμιση κινδύνου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις (μετρητά ή κάτι άλλο), ώστε να φτάσει ο εποπτικός μηχανισμός στην επιθυμητή απόφαση. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να αποφύγει το... πικρό ποτήρι των επαυξημένων εγγυήσεων, για προφανείς πολιτικούς λόγους, όμως στο τέλος δεν μπορεί παρά να κάνει... whatever it takes, για να θυμηθούμε και τον Μάριο Ντράγκι.
  • Τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα νέα για τον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό. Κάπως έτσι από το «σε μια εβδομάδα μπουλντόζες στο Ελληνικό», έχουμε περάσει στους δυο μήνες και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί τα νομιμοποιητικά έγγραφα των δυο προσφορών, γεγονός που υπενθυμίζει σε όλους, και κυρίως στην νέα κυβέρνηση, τη χαοτική απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης.
  • Ισχυρές είναι οι προσδοκίες της αγοράς για την ΔΕΗ. Χθες η μετοχή έκλεψε την παράσταση με κέρδη 1,73%, προσφέροντας ανάσες στο Γενικό Δείκτη σε μια δύσκολη συνεδρίαση. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, που οδήγησε χθες τη μετοχή να σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, δεν τροφοδοτήθηκε τόσο από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου όσο από τις προσδοκίες για το επερχόμενο business plan.
  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση του Ομίλου Μυτιληναίου προς τους αναλυτές. Δεν αναμένεται κάτι εξαιρετικό, δεδομένου ότι προηγήθηκαν αναλυτικές ενημερώσεις λίγες εβδομάδες πριν στο πλαίσιο της έκδοσης του ευρωομολόγου. Η μετοχή της εταιρίας χθες έκλεισε στα 10,040 ευρώ, με απώλειες 0,59%.
  • Μεγάλο το ενδιαφέρον για την Wind από ισχυρά επενδυτικά σχήματα, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα καθώς στις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στη διαδικασία εξαγοράς της Wind έχει ιδιαίτερα ενεργό εμπλοκή πρώην ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, σε συνεργασία με ισχυρή εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Η εξέλιξη της διαδικασίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη του τιμήματος.
  • Μπορεί η επόμενη μέρα των 10 περιφερειακών λιμανιών να εξετάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, όμως την προηγούμενη βδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε τη σχετική συζήτηση με την κυβέρνηση καταθέτοντας μόνο αρχικούς φακέλους με τεχνικά στοιχεία και όχι ολοκληρωμένες μελέτες. Οι φάκελοι, όπως πληροφορούμαστε, περιελάμβαναν μεν στοιχεία για τις εναλλακτικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το κάθε λιμάνι ξεχωριστά, αλλά έλειπαν οι πλήρεις τεχνικές μελέτες για την αξιοποίηση τους. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και ουκ ολίγες συσκέψεις ακόμη για να φθάσουμε στις τελικές επιλογές. Ωστόσο, ο χρόνος δεν περισσεύει και ο προγραμματισμός για τους πρώτους διαγωνισμούς στο α' τρίμηνο του 2020 μάλλον δεν επιδέχεται καθυστερήσεις. Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο να έχει η κυβέρνηση ένα στόχο, αλλά να κινείται και το ΤΑΙΠΕΔ στους ίδιους ρυθμούς. Και αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, ως τώρα...
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H... «αρνητική» αξία της ΔΕΗ, οι 15 ημέρες πτώσης της Lamda και η απόφαση της ΕΚΤ

Γιατί εξατμίστηκε η αρχική ευφορία για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, τι κρύβει η παρατεταμένη πτώση της Lamda, η προαναγγελία μιας ιστορικής αλλαγής των κανόνων της ΕΚΤ από τον Γ. Στουρνάρα και τα έσοδα ρεκόρ στον τουρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς «πνίγει» τη ΔΕΗ το Co2, ο αιφνιδιασμός των τραπεζών με το Γέφυρα ΙΙ και το Frontier 2

Πώς αυξήθηκε 40% το α' τετράμηνο ο λογαριασμός δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ, οι εξαγγελίες που αιφνιδίασαν τις τράπεζες, η επέκταση του Frontier της ΕΤΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί μένει ανεφάρμοστος ο νόμος για το λαθρεμπόριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «όμορφα μπάνια» του Οδ. Αθανασίου και η επιστροφή των τραπεζών στην Ελλάκτωρ

Τι θα απαντούσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σε έναν Κυψελιώτη για τα οφέλη από το Ελληνικό, πώς το νέο ομόλογο της Ελλάκτωρ προσέλκυσε τις τράπεζες και τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.
ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ασυγκράτητη ΔΕΗ, ο Ηρακλής ΙΙ, η αύξηση της Aegean και το όραμα του Θ. Σκυλακάκη

Πώς έγινε η ΔΕΗ hot story της πράσινης ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση προκρίνει το σχέδιο Ηρακλής, η αναμονή για τους όρους της αύξησης της Aegean και το δύσκολο πείραμα με την κατάρτιση ισολογισμού του κράτους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
Gianna Aggelopoulou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προσωπική υπόθεση της Γιάννας, το ιερό μπλακάουτ και τα διοικητικά της Εθνικής

Το «πρόσω ολοταχώς» για «Ηρακλή ΙΙ», η αναθέρμανση της φημολογίας για τα διοικητικά της Εθνικής, γιατί εντυπωσιάζει επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 1821και τα κωμικοτραγικά με το μπλακάουτ στην Πελοπόννησο.