ΓΔ: 909 0.54% Τζίρος: 11.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σοβαρή εμπλοκή με «Ηρακλή», ο SSM ζητάει μετρητά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ορατός ο κίνδυνος ναυαγίου του σχεδίου. Ο SSM ζητά cash collateral προκειμένου να αποδεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τις κρατικές εγγυήσεις. Κινητοποίηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο. Παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάσωση του σχεδίου, διαβουλεύσεις με SSΜ.

Ψυχρολουσία στο σχέδιο «Ηρακλής» επιφύλαξε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Business Daily, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να δεχθεί ως μηδενικού κινδύνου τις κρατικές εγγυήσεις, που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του Asset Scheme Protection (ASP).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο SSM, για να αποδεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», ως μηδενικού κινδύνου απαίτησε την δέσμευση μετρητών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, από το μαξιλάρι ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αν ο SSM δεν δεχθεί τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τα 9 δις. ευρώ, ως μηδενικού κινδύνου (να αποδεχθεί το RWA - risk weighted assets στο 0%) τότε η επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι μεγάλη. «Αν δεν δώσει ο εποπτικός μηχανισμός RWA στο 0% δεν βγαίνουν τα νούμερα, οι συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και το σχέδιο Ηρακλής είναι άχρηστο», σχολιάζει τραπεζική πηγή. Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν εμπεριέχουν κίνδυνο και απαιτηθεί να σχηματιστούν προβλέψεις, οι συναλλαγές τινάζονται στον αέρα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior tranches), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τα πιο ποιοτικά από τα προβληματικά τους δάνεια και για τις ζημιές των οποίων θα εγγυηθεί το Δημόσιο σε ποσοστό 80%, με ποσό εγγυήσεων μέχρι 9 δισ. ευρώ. Το ύψος αυτών των τιτλοποιήσεων υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ. Αυτούς τους τίτλους θα κρατήσουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους και, αν δεν θεωρηθεί ότι είναι τίτλοι μηδενικής στάθμισης κινδύνου, δεν θα μπορέσουν να αφαιρέσουν την αξία τους από το σταθμισμένο ενεργητικό, άρα θα επηρεαστεί αρνητικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Συναγερμός στην κυβέρνηση

Η απαίτηση του SSM για cash collateral προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και ζητήθηκε η συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο και να μπορέσει να εξασφαλιστεί η θετική εποπτική αξιολόγηση χωρίς να απαιτηθεί η δέσμευση μετρητών για τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και υπάρχει χρόνος να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αλλαγές που ζητεί η ελληνική πλευρά θα γίνουν δεκτές από τον SSM και την DG Comp.

Επιτελείο της ΤτΕ, με εμπλοκή του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, επιχειρεί να διασώσει το σχέδιο και να πείσει τον SSM να αποδεχθεί μια εναλλακτική τεχνική φόρμουλα που δεν θα απαιτεί τη δέσμευση μετρητών από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα και η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο. Έτσι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται μαραθώνιος διαβουλεύσεων με τον SSM προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εποπτική αντιμετώπιση του σχεδίου «Ηρακλής», διαβούλευση που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Η μεγάλη δυσκολία είναι ότι η DG Comp ήδη έχει εγκρίνει το σχέδιο και είναι αρκετά δύσκολο στο σημείο που βρισκόμαστε να δεχθεί σημαντικές αλλαγές.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που είχε αναδείξει το Business Daily με σχετικά δημοσιεύματα, τις ενστάσεις του SSM, την υπερβολική εξάρτηση του σχεδίου από το ιταλικό μοντέλο και το έλλειμμα συνεργασίας του υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Ζαββού, ο οποίος «έτρεξε» το σχέδιο «Ηρακλής», με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Τράπεζας της Ελλάδoς, σε σχετική ερώτηση του Business Daily για την απαίτηση του SSM, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ πηγές του Υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής. 

Αναπάντητες επιστολές του SSM

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι ο SSM έχοντας ελλιπή ενημέρωση για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου και ανησυχώντας για την απουσία διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση, είχε αποστείλει στον υφυπουργό οικονομικών Γ. Ζαββό, επιστολές όπου έθετε συγκεκριμένες τεχνικές πτυχές του σχεδίου, ζητώντας διευκρινίσεις και πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ζαββός αγνόησε τις επιστολές, δεν απάντησε σε καμία, και συνέχισε να δουλεύει το σχέδιο «Ηρακλής» αγνοώντας τον επόπτη. Στάση που δεν έχει προηγούμενο.

Ο κ. Ζαββός κράτησε στο σκοτάδι και την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν στις τεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου το σχέδιο και οι συναλλαγές να είναι ελκυστικές για τους επενδυτές καθώς και στη διαβούλευση με τον επόπτη.

Όπως έχει γράψει το Business Daily για να πετύχει το σχέδιο Ηρακλής θα πρέπει να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις: α) συναλλαγές ωφέλιμες για τις τράπεζες, β) οι κρατικές εγγυήσεις να μην θεωρηθούν ως κρατική επιδότηση, γ) η ΕΚΤ να δεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τις κρατικές εγγυήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Στουρνάρα οι διοικήσεις των τραπεζών, έκτακτη σύσκεψη χθες στην ΤτΕ

Στόχος, να πέσουν οι τόνοι και να γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση. Η ΤτΕ θα ενημερώσει αναλυτικά την κυβέρνηση. Η Ένωση Τραπεζών επεξεργάζεται το σχέδιο προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών. Τι ειπώθηκε για προμήθειες, κέρδη, έκτακτο φόρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Θεσμών για τους πλειστηριασμούς, κινητοποίηση στην κυβέρνηση

Οι Θεσμοί ζήτησαν στοιχεία από τους servicers για τις επιπτώσεις σε εισπράξεις – ρυθμίσεις. Θέλει λύση η κυβέρνηση, ανησυχεί για επιπτώσεις σε «Ηρακλή», τράπεζες και επενδυτική βαθμίδα. Πιέσεις για άμεση εξέταση του προβλήματος από τον Άρειο Πάγο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα περάσουν στις τραπεζικές καταθέσεις οι αυξήσεις των επιτοκίων

Ανοίγει η κουβέντα για αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, στις 27 Οκτωβρίου η επόμενη αύξηση από ΕΚΤ. Τα επιτόκια αναμένεται να ξεφύγουν από το μηδέν, αλλά δεν θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις. Άμεση η επιβάρυνση στα περισσότερα δάνεια των νοικοκυριών.