ΓΔ: 893.63 0.04% Τζίρος: 6.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
Φωτο: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.

Η επιτήρηση μετά την... επιτήρηση, η αισιοδοξία Καραβία και η νέα μονάδα της Mytilineos

Τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν μετά τη λήξη της εποπτείας, η υλοποίηση του σχεδίου της Eurobank κόντρα στη νέα κρίση, οι δοκιμές για τη νέα μονάδα της Mytilineos, οι αμοιβές στα κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ και τα κόλπα με τη νοθεία στη βενζίνη.

Πανηγυρίσαμε δεόντως την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Όμως, αυτή η έξοδος είναι μια μαγική εικόνα: στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτηρείται από τους Θεσμούς στην υλοποίηση ουκ ολίγων προαπαιτούμενων, τα οποία έχουν μείνει ημιτελή. Συμφώνησε με τις Βρυξέλλες ότι θα πάρει μια τελευταία παράταση για την υλοποίησή τους ως τον Οκτώβριο, ώστε πριν το τέλος του χρόνου να αποδεσμευτεί και η τελευταία δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αν ανατρέξει κανείς στη λίστα προαπαιτούμενων που πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο, την οποία έχει περιλάβει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο, με τους ρυθμούς που εργάζεται η ελληνική διοίκηση, να έχουν γίνει όλα στην ώρα τους. Αλλά και στραβά να πάνε τα πράγματα, η πολιτική λύση έχει βρεθεί: θα πάρουμε άλλη μια παράταση και… έχει ο Θεός.

-- Σαφές μήνυμα ότι η Eurobank παραμένει σε τροχιά υλοποίησης του σχεδιασμού της, που περιλαμβάνει αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 10% και διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα α' τριμήνου. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα έχει τελικά καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια το 2022, αν και διατηρείται η ίδια πρόβλεψη, για νέα «κόκκινα» δάνεια 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς η διοίκηση θέλει να παραμείνει συντηρητική στις εκτιμήσεις της. Σε ό,τι αφορά την πολύ μεγάλη αύξηση των καθαρών προσαρμοσμένων κερδών του α' τριμήνου, από τα 72 στα 305 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι μεγάλο μέρος προήλθε από τη μεγάλη αύξηση (κατά 240 εκατ. ευρώ) των λοιπών εσόδων, που με τη σειρά τους προήλθαν από χρηματοοικονομικά κέρδη από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ενθαρρυντικό ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις της τράπεζας, όπως και το γεγονός ότι εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι εκταμιεύσεις νέων δανείων. Για την Ελληνική Τράπεζα, απάντησε σε ερώτηση αναλυτή ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί περί αύξησης της συμμετοχής της Eurobank εντός του τρέχοντος έτους.

-- Στη φάση των «ψυχρών» δοκιμών βρίσκεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos, δυναμικότητας 826MW. Η επένδυση ύψους 300 εκατ ευρώ ολοκληρώθηκε το 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022. Μετά τις «ψυχρές» δοκιμές χωρίς φορτίο θα ακολουθήσουν οι «θερμές» δοκιμές με καύσιμο το φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό η συγκεκριμένη μονάδα να περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ λειτουργίας ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του διαχειριστή, ενόψει της τουριστικής περιόδου που όπως όλα δείχνουν η χώρα θα καταγράψει ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος. Η νέα μονάδα είναι χωροθετημένη στο νότιο σύστημα της χώρας που παρουσιάζει  και  τις μεγαλύτερες ανάγκες ρεύματος. Σύμφωνα με τα στελέχη της Mytilineos, η νέα μονάδα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη με θερμική απόδοση 63% και θα προστεθεί στα άλλα τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας και στην Κόρινθο, συνολικής ισχύος 1.235 MW.

-- Ο ΟΤΕ αύξησε πέρυσι τον τζίρο του κατά 110 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA κατά 72 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Σε έναν όμιλο που τα συνολικά ebitda ανέρχονται σε 1,3 δισ., αντίστοιχες είναι και οι απολαβές των στελεχών της διοίκησης.  Για το 2021 οι απολαβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μιχάλη Τσαμάζ ανήλθαν στα 2,2 εκατ. ευρώ και του διευθυντή οικονομικών του οργανισμού Χαράλαμπου Μαζαράκη στα 983.000 ευρώ. Πρόκειται για αμοιβές που περιλαμβάνουν τις τακτικές αποδοχές, τις αποζημιώσεις από παρουσία σε ΔΣ, bonus στόχων, άλλες παροχές και κάλυψη ασφαλιστικού προγράμματος. Σε ότι αφορά τη μετοχική σύνθεση μετά το πρόγραμμα διαγραφής ιδίων μετοχών, η Deutsche Telekom ελέγχει το 50,1% του ΟΤΕ ενώ κερδισμένος βγαίνει και ο ΕΦΚΑ που είδε το ποσοστό του να ανεβαίνει από το 5% στο 6% εισπράττοντας έτσι μεγαλύτερα μερίσματα.

-- Η διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει επηρεάσει και τα ΙΚΕΑ στη χώρα μας, καθώς οι καθυστερήσεις για την παραλαβή προϊόντων ξεπερνούν τους δύο μήνες. Για τα προβλήματα στα αποθέματα είχε μιλήσει πρόσφατα και ο CEO της Fourlis που αντιπροσωπεύει τη σουηδική εταιρεία στη χώρα μας Βασίλης Φουρλής επικεντρώνοντας το πρόβλημα στη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων σε Κίνα και Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η IKEA μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε κλείσει τις τρεις παραγωγικές μονάδες που είχε στη Ρωσία. Το θέμα είναι ότι λόγω του μεγάλου μεριδίου που κατέχει το ΙΚΕΑ, η προσπάθεια αρκετών πελατών να απευθυνθούν σε άλλα καταστήματα για να εξυπηρετηθούν καταλήγει σε αδιέξοδο αφού τα συνοικιακά καταστήματα και οι πιο premium επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κυριολεκτικά «ταβανώσει»  από παραγγελίες και δίνουν εκτιμώμενη ημερομηνία παραλαβής τον ...Αύγουστο.

-- Τα μπέρδεψε ελαφρώς ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε χθεσινή του συνέντευξη: ενώ αναφερόταν στους διαλύτες που χρησιμοποιούνται για νοθεία στα καύσιμα, μίλησε για… καταλύτες. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει: η νόθευση των καυσίμων με διαλύτες έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά επικερδή, παράνομη δραστηριότητα, που έχει προσελκύσει την… αφρόκρεμα της ελληνικής μαφίας. Και επειδή τα κέρδη είναι μεγάλα, τα κυκλώματα φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να προσεταιριστούν κρατικούς λειτουργούς σε πολλά επίπεδα της διοίκησης, από τα τελωνεία, μέσω των οποίων έρχονται στη χώρα τα βυτιοφόρα με διαλύτες από τη Βουλγαρία, ως τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εποπτεύουν τα πρατήρια καυσίμων. Η αποτελεσματικότητα του κράτους στο χτύπημα αυτών των κυκλωμάτων είναι ως τώρα εξαιρετικά περιορισμένη. Βρίσκουν μερικά βυτιοφόρα, αλλά όχι αυτούς που κινούν τα νήματα, ούτε και τους πρατηριούχους που πωλούν τα νοθευμένα καύσιμα. Τα δε ηλεκτρονικά συστήματα εισροών – εκροών, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν την άμυνα της αγοράς σε τέτοια φαινόμενα, έχουν προ πολλού παραβιαστεί με υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους και οι εισροές… διαλυτών στις δεξαμενές των πρατηρίων γίνονται χωρίς εμπόδια. Έτσι, όχι μόνο έχουμε φθάσει να πληρώνουμε μια από τις υψηλότερες τιμές για την αμόλυβδη στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε καν βέβαιοι ότι έχουμε γεμίσει το ντεπόζιτο με αληθινή βενζίνη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απρόσμενα συγχαρητήρια στις τράπεζες και οι προβληματισμοί για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Πώς Eurobank και Εθνική κέρδισαν τις καρδιές των αναλυτών, τι προβληματίζει τον Τζoν Πόλσον και τη γαλλική SUEZ στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και πώς «άλλαξαν πίστα» οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.