Στα υψηλά της ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κυρίως με συναλλαγές κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Μετά από τρεις ήπιες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με κέρδη 0,84% στις 2.031.51 μονάδες και τζίρο στα 200,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 38 εκατ. ήταν πακέτα.
Το ΧΑ επηρεάστηκε θετικά από την πορεία των αμερικάνικων αγορών που σημείωσαν νέα υψηλά μετά τα στοιχεία για την απασχόληση όπου δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ότι αρχικά αναμενόταν, γεγονός που φέρνει τη μείωση των επιτοκίων από τη FED πιο κοντά.
Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ χωρίς να αναμένονται μεταβολές στα επιτόκια του ευρώ. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν το κλίμα και να αυξήσουν την επιφυλακτικότητα υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Εurobank: Ηγήθηκε της ανόδου στο ΧΑ με κέρδη 3,51% στα 3,248 ευρώ. Είχε και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών από όλες τις εισηγμένες με 29,18 εκατ. ευρώ.
OTE: Συνεχίζει την καλή εικόνα που έχει το Σεπτέμβριο με δύο πτωτικές και έξι ανοδικές συνεδριάσεις και αποτελεί στήριγμα για το Γενικό Δείκτη. Χθεσινό κλείσιμο στα 16,45 ευρώ με κέρδη 1,54%.
Φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή σε πιο συντηρητικά χαρτιά όπως ο ΟΤΕ, Motor Oil και πετρέλαια.
Metlen: Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη μετοχή με την αγορά να αντιδρά αρνητικά στις έκτακτες ζημιές της MPP. Χθες έκλεισε στα 51,2 ευρώ σημειώνοντας απώλειες -0,68% ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας τα 50,75 ευρώ (-1,55%).
Χειρότερη ήταν η εικόνα στο Λονδίνο με την μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στα 50 ευρώ καταγράφοντας ισχυρές πιέσεις -2,91% ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας τα 48,22 ευρώ εικόνα που δείχνει ότι οι πιέσεις ίσως να μην έχουν εκτωνωθεί ακόμα.
Η διοίκηση της εταιρείας πάντως διαβεβαιώνει ότι οι ζημιές της της MPP ήταν one off και δεν θα εκτροχιάσουν τον στόχο για EBITDA άνω του 1 δισ. το 2025.
Aktor: Aπώλειες 0,13% για τη μετοχή με κλείσιμο στα 7,77 ευρώ και υψηλό όγκο συναλλαγών 1 εκατ. τεμαχίων. Η αγορά αιφνιδιάστηκε από τη ματαίωση του deal με την Prodea αλλά η διοίκηση της Αktor υποστηρίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει υπέρ του ομίλου.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κέρδη 1,81% με κλείσιμο στα 22,46 ευρώ αλλά δεν κράτησε τα υψηλά ημέρας (22,80 ευρώ). Το εξάμηνο ήταν εντυπωσιακό με την προσθήκη και των μεγεθών της Αττικής Οδού.
Εως το τέλος του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του νέου επταετούς ομολογιακού δανείου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους έως 500 εκατ. ευρώ με ελάχιστο ποσό τα 350 εκατ. ευρώ.
Το ομόλογο θα διαπραγματευτεί στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ και οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στις παραχωρήσεις και έχει σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα για την επόμενη 20ετια.
Τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου θα αξιοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή ομολόγου της εταιρείας που λήγει το 2027 αλλά και για επενδύσεις ενόψει των υποχρεώσεων του ομίλου με τις νέες παραχωρήσεις (Εγνατία, Καστέλι κ.λπ)
Autohellas: Βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Autohellas για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και το rent a car και η εμπορία αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο.
Η εμπορία αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του τζίρου κατά 5,9%, με μικρή βελτίωση του συνολικού μεριδίου αγοράς συνεισφέροντας συνολικά 286,2 εκατ. στον κύκλο εργασιών του ομίλου, παρά τον έντονο ανταγωνισμό λόγω εισόδου νέων κατασκευαστών και εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά.
Κατά τους τελευταίους μήνες του έτους αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά η νέα μάρκα Changan, καθώς και η μάρκα Xpeng προσθέτοντας δυναμική στη δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων του ομίλου, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Fais Group: Κέρδη 5,5% με κλείσιμο στα 3,45 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 13 Αυγούστου. Παραμένει μακριά από την τιμή εισαγωγής των 4,7 ευρώ (-26%).
Fourlis: Μεγάλη πτώση 3,99% στα 4,45 ευρώ με συναλλαγές 266.000 τεμαχίων. Τα αδύναμα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου έπαιξαν το ρόλο τους
Καρέλιας: Μια μετοχή που δεν κάνει συναλλαγές πάνω από 50 ευρώ σε ημερήσια βάση αφού δεν υπάρχει επαρκής διασπορά. Χθες όμως άλλαξαν χέρια 865 μετοχές και ο τίτλος έκλεισε στα 348 ευρώ με κέρδη 6,10% ή 20 ευρώ (!) παραπάνω από το κλείσιμο της Τρίτης.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.