ΓΔ: 1193.32 -0.90% Τζίρος: 76.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kikilias
Φωτο: ΑΠΕ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.

Προκάλεσε μια κάποια αίσθηση, για να το θέσουμε ευγενικά, στους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας η παρέμβαση του υπ. Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κάνοντας αναφορά στα στοιχεία της ΤτΕ υπογράμμισε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ότι η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων τον Απρίλιο ανήλθε στο +1.000%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Μια τέτοια αύξηση είναι υπεράνθρωπη και δικαιολογεί πέρα για πέρα τον χαρακτηρισμό του κ. Κικίλια ως τον super – υπουργό, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: η σύγκριση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τον Απρίλιο του 2021 ελάχιστα ξενοδοχεία είχαν ανοίξει, η οικονομία λειτουργούσε υπό περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας (η εστίαση ήταν κλειστή…), οι διεθνείς πτήσεις ήταν λίγες με περιορισμούς για την είσοδο ξένων στη χώρα. Για να μην μακρηγορούμε, η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2021 ήταν χωρίς τουρίστες. Όλα αυτά μάλλον είναι λεπτομέρειες για τον super – υπουργό που δεν έχασε την ευκαιρία ενός θριαμβευτικού πανηγυρισμού, προτάσσοντας νούμερα και μεταβολές που δεν έχουν κανένα νόημα.

-- Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τα στοιχεία του Απριλίου πράγματι δικαιολογούσαν πανηγυρισμούς. Διότι όπως πολύ σωστά επισήμανε στην γραπτή του δήλωση ο κ. Κικίλιας  είχαμε «αύξηση κατά 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019», επίδοση εντυπωσιακή που δίνει πόντους στους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι η εφετινή τουριστική χρονιά θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.

-- Ίσως ο κ. Κικίλιας να σκέφτηκε: τι να μας πει τώρα το +20% μπροστά στο +1.000%;

-- Συναγερμό σήμανε την προηγούμενη Παρασκευή στην αγορά το μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που άλλαξε χέρια λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα άλλαξαν χέρια 37,38 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 2,99% του συνολικού αριθμού μετοχών της, στην τιμή των 0,985 ευρώ, συναλλαγή που έδωσε τροφή για πολλές συζητήσεις και ακόμα περισσότερες υποθέσεις για το από που έφυγαν και που πήγαν οι μετοχές. Ακούστηκαν ονόματα από funds, περί Πόλσον, περί Μυστακίδη κ.α. φημολογία που δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αν και δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση σημαντικών μετοχικών μεταβολών, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η συναλλαγή να είναι τεχνικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή θεματοφυλακής, και όχι ουσιαστική. Δηλαδή δεν οδηγεί σε αλλαγές στο μετοχολόγιο της τράπεζας.  

-- Το πόσο σοβαρά παίρνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη την επένδυσή της στην Ελλάκτωρ -έστω και αν αυτή έχει ημερομηνία λήξης- φαίνεται από τα τρία στελέχη που θα τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού ομίλου μετά την απόκτηση του 30% των μετοχών από τη Motor Oil. Πρόκειται για τρια στελέχη πολύ κοντά στον βασικό μέτοχο, με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις.

-- Ο πρώτος είναι ο Πάνος Κυριακόπουλος, που από το 2002 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Star Eπενδυτική, του επενδυτικού βραχίονα της οικογένειας στα media (Star Channel, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες, Χρυσός Οδηγός, Digea κ.α). Ο κ. Κυριακόπουλος είναι επίσης μέλος του ΔΣ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ ναυτιλιακών εταιρειών Euroseas Ltd και Eurodry Ltd, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας [ΕΙΤΗΣΕΕ], μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Quest και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΕΒ. Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Τριανταφύλλου, επικεφαλής στρατηγικής της Motor Oil, προερχόμενος από την Goldman Sachs. Ηγείται της ομάδας στρατηγικής της Motor Oil, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων εταιρικής ανάπτυξης, συγχωνεύσεων - εξαγορών και εταιρικού σχεδιασμού. Ο τρίτος είναι ο Γιώργος Πουρσανίδης, νομικός σύμβουλος της Motor Oil από το 2001 έως σήμερα, ενώ το διάστημα 1990 έως το 2001 είχε εργαστεί στην Avin. Η εκλογή των τριών νέων μελών στο ΔΣ της Ελλάκτωρ θα γίνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 30 Ιουνίου.

-- Η δραστική αλλαγή στις συνθήκες των αγορών δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στις εγχώριες τράπεζες και την υποχρέωσή τους να καλύψουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities), πιο γνωστές με το ακρωνύμιο MREL. Η Eurobank στις αρχές του μήνα ολοκλήρωσε την πρώτη σχετική έκδοση του 2022, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,5%. Έκτοτε οι συνθήκες στις αγορές έχουν επιδεινωθεί δραστικά, καθιστώντας πολύ δύσκολες και σίγουρα ασύμφορες αντίστοιχες εκδόσεις για τις εγχώριες τράπεζες. Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών αγοράς, ωστόσο η λογική λέει ότι είναι πιθανό να δείξει μια ανοχή σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των εγχώριων τραπεζών, προσβλέποντας σε μια ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές. Διότι αν επέμενε, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τότε θα υπονόμευε για αρκετά χρόνια την κερδοφορία των τραπεζών που θα «σήκωναν» MREL με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια.

-- Ακόμη και οι πιο καλόπιστοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι τυχαίο πως η Gazprom κλείνει από σήμερα και για μια εβδομάδα, για συντήρηση, τον αγωγό Turkstream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται με αέριο, μεταξύ αρκετών άλλων χωρών και η Ελλάδα. Γιατί είναι μια κίνηση που έρχεται σε μια περίοδο όπου η Gazprom μειώνει συνεχώς τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με διάφορες τεχνικού χαρακτήρα προφάσεις και με τη γερμανική κυβέρνηση να καταλογίζει ευθέως πολιτικά κίνητρα στη Μόσχα. Όλα αυτά φέρνουν στον νου το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο για μεγάλη αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, ώστε τον επόμενο χειμώνα να μην βρεθεί η χώρα μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αν συνεχίσουν οι Ρώσοι, όπως αναμένεται, το παιχνίδι με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Από αυτό το μέτωπο, τα νέα δεν φαίνεται να είναι πολύ καλά. Από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ τονίζεται ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόοδος από τον Απρίλιο για να αυξηθεί όσο χρειάζεται η παραγωγή λιγνίτη. Ο χρόνος που απομένει ως τον χειμώνα δεν είναι πολύς και ευχή όλων είναι να μη χαθεί το στοίχημα της λιγνιτικής παραγωγής, γιατί αυτός ο χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι πολύ δυσκολότερος από τον προηγούμενο για την ελληνική αγορά ενέργειας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάκτωρ, Δημήτρης Μπάκος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διπλό ταμπλό Μπάκου - Καϋμενάκη στα media, το θαύμα των καταθέσεων και το ΦΑ

Πώς ωφελούνται οι εγχώριες τράπεζες από την άνοδο των επιτοκίων, οι κινήσεις των εφοπλιστών στα media, τα νέα δάνεια 200 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από την Τρ. Πειραιώς, πού οφείλεται η νέα άνοδος των καταθέσεων και η μαγική εικόνα στο φυσικό αέριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στα χνάρια του Σώρρα, η κινητικότητα στα media και το μέρισμα της Ελλάκτωρ

Η «μαγική» επιστολή που σβήνει χρέη και σταματά πλειστηριασμούς, η εφημερίδα και τα δύο site που συζητείται να πουληθούν, η επιστροφή της Ελλάκτωρ σε διανομές μερισμάτων και το νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο.
Enria, SSM, trapezes
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή σύμβαση 2.000 σελίδων, το νέο stress test και ο Φορέας Ακινήτων

Ο SSM σφίγγει τα ζωνάρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η εμβληματική μεταρρύθμιση του 2020 που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι τόνοι χαρτιού για μια... ψηφιακή σύμβαση, η Μύκονος ζορίζεται και οι οικογενειακές δαπάνες για την εκπαίδευση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.