ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kikilias
Φωτο: ΑΠΕ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.

Προκάλεσε μια κάποια αίσθηση, για να το θέσουμε ευγενικά, στους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας η παρέμβαση του υπ. Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κάνοντας αναφορά στα στοιχεία της ΤτΕ υπογράμμισε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ότι η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων τον Απρίλιο ανήλθε στο +1.000%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Μια τέτοια αύξηση είναι υπεράνθρωπη και δικαιολογεί πέρα για πέρα τον χαρακτηρισμό του κ. Κικίλια ως τον super – υπουργό, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: η σύγκριση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τον Απρίλιο του 2021 ελάχιστα ξενοδοχεία είχαν ανοίξει, η οικονομία λειτουργούσε υπό περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας (η εστίαση ήταν κλειστή…), οι διεθνείς πτήσεις ήταν λίγες με περιορισμούς για την είσοδο ξένων στη χώρα. Για να μην μακρηγορούμε, η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2021 ήταν χωρίς τουρίστες. Όλα αυτά μάλλον είναι λεπτομέρειες για τον super – υπουργό που δεν έχασε την ευκαιρία ενός θριαμβευτικού πανηγυρισμού, προτάσσοντας νούμερα και μεταβολές που δεν έχουν κανένα νόημα.

-- Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τα στοιχεία του Απριλίου πράγματι δικαιολογούσαν πανηγυρισμούς. Διότι όπως πολύ σωστά επισήμανε στην γραπτή του δήλωση ο κ. Κικίλιας  είχαμε «αύξηση κατά 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019», επίδοση εντυπωσιακή που δίνει πόντους στους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι η εφετινή τουριστική χρονιά θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.

-- Ίσως ο κ. Κικίλιας να σκέφτηκε: τι να μας πει τώρα το +20% μπροστά στο +1.000%;

-- Συναγερμό σήμανε την προηγούμενη Παρασκευή στην αγορά το μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που άλλαξε χέρια λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα άλλαξαν χέρια 37,38 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 2,99% του συνολικού αριθμού μετοχών της, στην τιμή των 0,985 ευρώ, συναλλαγή που έδωσε τροφή για πολλές συζητήσεις και ακόμα περισσότερες υποθέσεις για το από που έφυγαν και που πήγαν οι μετοχές. Ακούστηκαν ονόματα από funds, περί Πόλσον, περί Μυστακίδη κ.α. φημολογία που δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αν και δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση σημαντικών μετοχικών μεταβολών, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η συναλλαγή να είναι τεχνικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή θεματοφυλακής, και όχι ουσιαστική. Δηλαδή δεν οδηγεί σε αλλαγές στο μετοχολόγιο της τράπεζας.  

-- Το πόσο σοβαρά παίρνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη την επένδυσή της στην Ελλάκτωρ -έστω και αν αυτή έχει ημερομηνία λήξης- φαίνεται από τα τρία στελέχη που θα τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού ομίλου μετά την απόκτηση του 30% των μετοχών από τη Motor Oil. Πρόκειται για τρια στελέχη πολύ κοντά στον βασικό μέτοχο, με μεγάλη εμπειρία στις επιχειρήσεις.

-- Ο πρώτος είναι ο Πάνος Κυριακόπουλος, που από το 2002 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Star Eπενδυτική, του επενδυτικού βραχίονα της οικογένειας στα media (Star Channel, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες, Χρυσός Οδηγός, Digea κ.α). Ο κ. Κυριακόπουλος είναι επίσης μέλος του ΔΣ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ ναυτιλιακών εταιρειών Euroseas Ltd και Eurodry Ltd, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας [ΕΙΤΗΣΕΕ], μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Quest και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΕΒ. Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Τριανταφύλλου, επικεφαλής στρατηγικής της Motor Oil, προερχόμενος από την Goldman Sachs. Ηγείται της ομάδας στρατηγικής της Motor Oil, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων εταιρικής ανάπτυξης, συγχωνεύσεων - εξαγορών και εταιρικού σχεδιασμού. Ο τρίτος είναι ο Γιώργος Πουρσανίδης, νομικός σύμβουλος της Motor Oil από το 2001 έως σήμερα, ενώ το διάστημα 1990 έως το 2001 είχε εργαστεί στην Avin. Η εκλογή των τριών νέων μελών στο ΔΣ της Ελλάκτωρ θα γίνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 30 Ιουνίου.

-- Η δραστική αλλαγή στις συνθήκες των αγορών δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στις εγχώριες τράπεζες και την υποχρέωσή τους να καλύψουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities), πιο γνωστές με το ακρωνύμιο MREL. Η Eurobank στις αρχές του μήνα ολοκλήρωσε την πρώτη σχετική έκδοση του 2022, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,5%. Έκτοτε οι συνθήκες στις αγορές έχουν επιδεινωθεί δραστικά, καθιστώντας πολύ δύσκολες και σίγουρα ασύμφορες αντίστοιχες εκδόσεις για τις εγχώριες τράπεζες. Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών αγοράς, ωστόσο η λογική λέει ότι είναι πιθανό να δείξει μια ανοχή σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των εγχώριων τραπεζών, προσβλέποντας σε μια ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές. Διότι αν επέμενε, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τότε θα υπονόμευε για αρκετά χρόνια την κερδοφορία των τραπεζών που θα «σήκωναν» MREL με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια.

-- Ακόμη και οι πιο καλόπιστοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι τυχαίο πως η Gazprom κλείνει από σήμερα και για μια εβδομάδα, για συντήρηση, τον αγωγό Turkstream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται με αέριο, μεταξύ αρκετών άλλων χωρών και η Ελλάδα. Γιατί είναι μια κίνηση που έρχεται σε μια περίοδο όπου η Gazprom μειώνει συνεχώς τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με διάφορες τεχνικού χαρακτήρα προφάσεις και με τη γερμανική κυβέρνηση να καταλογίζει ευθέως πολιτικά κίνητρα στη Μόσχα. Όλα αυτά φέρνουν στον νου το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο για μεγάλη αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, ώστε τον επόμενο χειμώνα να μην βρεθεί η χώρα μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αν συνεχίσουν οι Ρώσοι, όπως αναμένεται, το παιχνίδι με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Από αυτό το μέτωπο, τα νέα δεν φαίνεται να είναι πολύ καλά. Από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ τονίζεται ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πρόοδος από τον Απρίλιο για να αυξηθεί όσο χρειάζεται η παραγωγή λιγνίτη. Ο χρόνος που απομένει ως τον χειμώνα δεν είναι πολύς και ευχή όλων είναι να μη χαθεί το στοίχημα της λιγνιτικής παραγωγής, γιατί αυτός ο χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι πολύ δυσκολότερος από τον προηγούμενο για την ελληνική αγορά ενέργειας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διψήφια ανάπτυξη το '21, το ξέσπασμα της Πειραιώς και η επιδότηση του ελλείμματος

Η επερχόμενη έκπληξη από την ανάπτυξη του 2021 με ρυθμό πάνω από 10%, το άλμα της Πειραιώς και η ανάκτηση χαμένου εδάφους, το κρατικό πρόγραμμα που θα διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα και οι κλειστές εγκαταστάσεις στον Πρίνο.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα deal της Πειραιώς, η επιλογή Κουρμούση για το ΤΧΣ και η διαταγή Μακρόν

«Τρέχει» για την επόμενη ημέρα η Τράπεζα Πειραιώς, το παρασκήνιο της επιλογής του Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τραπεζικές μετοχές και η «βύθιση» της EDF μετά τη διαταγή Μακρόν για πωλήσεις φθηνού ρεύματος σε ανταγωνιστές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «όμορφα μπάνια» του Οδ. Αθανασίου και η επιστροφή των τραπεζών στην Ελλάκτωρ

Τι θα απαντούσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σε έναν Κυψελιώτη για τα οφέλη από το Ελληνικό, πώς το νέο ομόλογο της Ελλάκτωρ προσέλκυσε τις τράπεζες και τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.