ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Sooc

«Κωλοτούμπας» Vs «Εφιάλτης», η βουτιά για ΜΟΗ – ΕΛΠΕ, το πετρέλαιο και οι εφοπλιστές

Τα συνθήματα του χθες και η αντιπολιτευτική ένδεια, πώς «γκρεμίζει» τις μετοχές των διυλιστηρίων το φάσμα της έκτακτης φορολόγησης, το real estate στην Ελλάδα, πώς δυσκολεύει η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τους εφοπλιστές και το έλλειμμα ασφαλιστικής παιδείας.

Πάτησε κάλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ με την φράση του «δεν είμαι κωλοτούμπας», λέξη σήμα κατατεθέν του Αλέξη Τσίπρα, της μεγάλης περιπέτειας του 2015, του «σκίζουμε τα μνημόνια με ένα νόμο – ένα άρθρο», της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη θεαματική «κωλοτούμπα» του τότε πρωθυπουργού και νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στο τρίτο μνημόνιο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», επιλέγοντας μια λέξη φορτισμένη πολιτικά, καθώς τη δεκαετία του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει «Εφιάλτη» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του πρωθυπουργού. Η αντίδραση - απάντηση Τσίπρα στα περί κωλοτούμπας αποτυπώνει πολύ χαρακτηριστικά το βαθύ υπαρξιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: την καθήλωσή του στο πολύ μακρινό παρελθόν. Σε μεγάλο βαθμό, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αρθρώσει επιχειρήματα και προτάσεις, άλλα ούτε καν κάποια φρέσκα, λίγο πρωτότυπα, συνθήματα. Και επαναφέρει Εφιάλτες, χούντες, εκτροπές, ανένδοτους, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και άλλα ωραία, συνθήματα - δάνεια από περασμένες εποχές.

-- Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που ανέβασε τους τόνους και το πήγε πολύ σκληρά και χωρίς καμία θετική προοπτική προτάσσοντας το δίλημμα ή εμείς ή η καταστροφή.

-- Θα ήταν δύσκολο να περάσουν απαρατήρητες τέτοιες επιδόσεις. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ΕΛΠΕ και Motor Oil, όπως έγραψε το Business Daily αναλυτικά την Κυριακή, ανακοίνωσαν αθροιστικά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 874 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, από 72 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα και φυσικά κάπως έτσι είναι η εικόνα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, μετά τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο στόχαστρο της Κομισιόν εισέρχονται και οι πετρελαϊκές εταιρείες και κυρίως τα διυλιστήρια. Η Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει την επιβολή μίας «έκτακτης και προσωρινής» φορολόγησης στα υπερβολικά κέρδη του κλάδου, αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του αργού πετρελαίου τους προηγούμενες μήνες. Φυσικά, για να φτάσουμε από τη θεωρία στην πράξη θα χρειαστεί χρόνος και πολλές πολλές διαβουλεύσεις και, επιπλέον, τα όποια έκτακτα φορολογικά μέτρα να γίνουν αποδεκτό από τους ηγέτες της ΕΕ και ακολούθως να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.

– Όπως είναι φυσικό, τα νέα δεν άρεσαν καθόλου στην αγορά. Σε μια ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη χθες να κλείνει με άνοδο +0,94%, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων σημείωσε «βουτιά» κατά -4,78%, ενώ ανάλογη πτώση κατά -4,23% σημείωσε η μετοχή της Motor Oil.

-- Ερωτώμενος σε ημερίδα του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμβολή του real estate στην οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments κ. Αρης Καρυτινός τόνισε πως στην Ελλάδα real estate και τουρισμός κινούν την οικονομία. Όπως είπε, γενικότερα το real estate διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε οικονομία του πλανήτη αλλά στην Ελλάδα, που είναι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Ευρώπης, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πράγματα. Επίσης, διευκρίνισε πως οι επιδόσεις του real estate είναι συνυφασμένες με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και εξήγησε γιατί στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης ο τομέας στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, ο τομέας ήταν αρκετά κατακερματισμένος. Οι πολλοί μικροί κατασκευαστές είχαν βγάλει πολλά λεφτά πριν την κρίση, δεν είχαν δάνεια και επίσης είχαν ελάχιστο στοκ. Έτσι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το μόνο που έκαναν ήταν να σταματήσουν τη δραστηριότητα. Τώρα, όμως, αναφύεται ο κλάδος με χιλιάδες εργοτάξια χωρίς να υπάρχει οικόπεδο ανεκμετάλλευτο. Ο κ. Καρυτινός παραδέχθηκε πως η άνοδος στα κόστη επηρεάζει τον κλάδο αλλά εκτίμησε ότι έως το μέσο του 2023 οι τιμές θα έχουν εξομαλυνθεί.

-- «Βασιλιάδες» στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχουν γίνει οι Έλληνες εφοπλιστές. Πλοία συμφερόντων τους μετέφεραν τον Αύγουστο τις μισές ποσότητες πετρελαίου που διακίνησε η Ρωσία, έναντι του ενός τρίτου τον ίδιο μήνα του 2021, σύμφωνα με έρευνα του Lloydslist Maritime Intelligence. Τώρα φαίνεται ότι αρχίζουν τα δύσκολα, όμως, γιατί το G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζονται στις αρχές Δεκεμβρίου να ενεργοποιήσουν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο θα τεθεί κάπου ανάμεσα στα 40 και στα 60 δολ. το βαρέλι. Οι Ρώσοι λένε ότι σε τέτοιες τιμές πολύ απλά θα αρνηθούν να πουλήσουν. Όμως, και οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν τον τρόπο τους για να δυσκολέψουν -το λιγότερο- τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες σε υψηλότερες τιμές. Έχουν στη δικαιοδοσία τους τη διεθνή ομάδα εταιρειών των ασφαλιστικών εταιρειών που καλύπτουν το 95% των ασφαλιστικών συμβολαίων της ναυτιλίας. Αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πρέπει να αρνούνται την ασφάλιση φορτίων με υψηλότερες τιμές από το πλαφόν.

-- Όλα αυτά δημιουργούν πολλές και ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα βρουν τρόπο οι Έλληνες εφοπλιστές να συνεχίσουν τις «χρυσές δουλειές» με το ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο και μετά. Πάντως, χαρακτηρίζονται από μοναδική εφευρετικότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα βρουν «παραθυράκια» και στο νέο καθεστώς για να συνεχίσουν.

-- Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κοινού πλέον ασφαλιστικού σχήματος Allianz και Ευρωπαϊκή Πίστη. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος γνωστοποίησε πως είχε δεχτεί υψηλότερα τιμήματα για την πώληση της εταιρείας από αυτό που έδωσε η Allianz. Όμως, προτίμησε αυτόν τον όμιλο, λόγω κύρους και ταύτισης επιχειρηματικής κουλτούρας.

-- Σε ερώτηση του BD για το τι φταίει και στην Ελλάδα υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα ασφαλιστικής συνείδησης συγκριτικά με την Ευρώπη, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε πολλά. Τόνισε πως είναι μεγάλο και σύνθετο θέμα. Ότι είναι θέμα παιδείας, ότι χρειάζεται μια ολιστική κουλτούρα εκπαίδευσης, αλλά και φορολογικά κίνητρα. Σ’ αυτό το σημείο ήταν αφοπλιστικός σημειώνοντας: «Σκεφτείτε ότι πέρυσι οι Έλληνες δαπάνησαν 22 δισ. ευρώ στον τζόγο (ΠροΠο, λαχεία, στοίχημα κ.λπ.), ενώ για ασφάλιστρα (σ.σ. που αφορά τη ζωή τους, το σπίτι τους, το μέλλον τους) δαπάνησαν 4,5 δισ. ευρώ! Σκεφτείτε τον παραλογισμό που υπάρχει», επισήμανε με έμφαση.

-- Από την πλευρά του, ο CEO του γερμανικού ομίλου Όλιβερ Μπέτε επισήμανε πως ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές. «Είστε μια χώρα εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών, με τεράστιες εισροές πολιτών από ξένες χώρες. Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εξειδικευμένων υπηρεσιών». Επίσης αναφέρθηκε στην παθογένεια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, όπου «πάνω από το 20% των αυτοκινήτων που κινούνται στη χώρα είναι ανασφάλιστα. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος, ειδικά για τους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα δύσκολα για τους εφοπλιστές, Δένδιας ο ειρηνοποιός και η καταδολίευση πιστωτών

Από τις επενδύσεις στο δύσκολο στοίχημα των αποδόσεων, το επικοινωνιακό κρεσέντο του υπουργού Εξωτερικών με τα ελληνοτουρκικά, τα εσωκομματικά μέτωπα Μητσοτάκη, οι αγωγές Eurobank και το νέο «φούσκωμα» του ισολογισμού της Fed.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
papastavrou, παπασταυρου
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δύο νέα deals, το επόμενο βήμα Παπασταύρου και 6 Ινδοί billionaires στην Αθήνα

Το επόμενο deal Καραμούζη, το πιθανό «χτύπημα» του CVC, η πρόταση στον Στ. Παπασταύρου, στην Αθήνα Ινδοί billionaires για δουλειές, το πινγκ πονγκ με τις αυξήσεις στο νερό, η επιμονή Δένδια για τα αεροπλάνα και η ευρωλίστα που βγάζει υπουργούς.