ΓΔ: 1409.72 -2.00% Τζίρος: 86.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία το deal της Viva, η φήμη που «τρέλανε» τα ομόλογα και η ΜΠΕΛΑ

Το τέλος της άχαρης περιόδου εγκρίσεων για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, η φήμη για έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, το «σκούπισμα» μετοχών της Jumbo, η παράταση για την εισαγωγή της Noval και η υπεραπόδοση των τραπεζών.

Πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης του μεγάλου deal της εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan. Η σχετική συμφωνία, για την εξαγορά περίπου του 49% της εγχώριας εταιρείας από την JP Morgan, ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου και ακολούθησε μια πολύμηνη και εξαιρετικά άχαρη περίοδος για τη λήψη των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων και αδειών, περίοδος που ίσως διήρκεσε περισσότερο από όσο πολλοί περίμεναν. Όπως και να έχει, η περίοδος αυτή φαίνεται πως ολοκληρώνεται, οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν και οι εποπτικές απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν, οπότε δεν αργεί η στιγμή για την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας.

-- Πάνω και από το 4,50% «πέταξε» χθες για λίγο η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με ένα άλμα περίπου 100 μονάδων βάσης, πολύ μεγάλο για μια ημέρα. Πίσω από αυτόν τον μικρό πανικό, σε μια αγορά ομολόγων όπου ούτως ή άλλως επικρατεί πολύ βαρύ κλίμα, κρύβεται μια φήμη. Κάπως κυκλοφόρησε στην αγορά ότι η Ελλάδα προχωρά άμεσα σε μια έκδοση 10ετών ομολόγων και κάποιοι επενδυτές, κυρίως hedge funds, έσπευσαν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Γρήγορα, βεβαίως, έπεσαν και τηλέφωνα από επενδυτές στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η φήμη για την υποτιθέμενη έξοδο στην αγορά διαψεύσθηκε. Έτσι, η ημέρα έκλεισε με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί και πάλι κάτω από το 4,5%, περίπου στα επίπεδα όπου είχε διαμορφωθεί και προχθές. Όλα αυτά δείχνουν, πάντως, πόσο λεπτές είναι αυτόν τον καιρό οι ισορροπίες στην αγορά ομολόγων και πόσο τεντωμένα τα νεύρα όλων.

-- Τα αποτελέσματα της Jumbo που ανακοινώθηκαν προχθές, μαζί με την απόφαση για τη διανομή έκτακτου μερίσματος, ίσως δίνουν την απάντηση σε όσους αναρωτιόνταν το προηγούμενο διάστημα για το «σκούπισμα» της μετοχής της εταιρίας. Η αποτίμηση της μετοχής παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα και πλέον έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά 52 εβδομάδων (12,17 ευρώ) και επιχειρεί να επιστρέψει στα υψηλά 52 εβδομάδων (15,70 ευρώ).

-- «H τιμή της μετοχής υπολείπεται της εξέλιξης των κερδών», αναφέρει η Eurobank Equities στο τελευταίο της report για την Jumbo και δίνει τιμή στόχο τα 17,20 ευρώ από 15,10 προηγουμένως και αισθητά πάνω από την τρέχουσα τιμή που είναι στα 14,56 ευρώ, ενώ αναβαθμίζει την πρόταση σε «Αγορά» από «Διακράτηση». Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, με την επιχείρηση να λειτουργεί «σαν αεροπλάνο, παρά σαν πύραυλος», η επενδυτική περίπτωση φαίνεται λιγότερο συναρπαστική από ό,τι στο παρελθόν, αλλά η αποτίμηση (έκπτωση 35% EV/EBITDA έναντι λιανικής στην ΕΕ) αντανακλά επίσης σε μια συγκρατημένη προοπτική. Τα κέρδη της αλυσίδας στο εξάμηνο ανήλθαν στα 78,56 εκατ. ευρώ έναντι των 67,18 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 16,94%.

-- Μένει να δούμε αν το «σκούπισμα» της μετοχής οφείλεται μόνο στα καλά θεμελιώδη και στο έκτακτο μέρισμα ή υπάρχουν και άλλες, πιο sexy για την αγορά, αιτίες.

-- Παραλύει σήμερα το κέντρο, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μεταξύ των όσων καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές περιλαμβάνεται και ότι «καταργείται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών». Μέγα αμάρτημα για τους συνδικαλιστές το ότι ίσως γίνουν προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων. Το ότι σε μια πόλη όπως η Αθήνα με την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, τον Αύγουστο είχε μετρό κάθε 10 λεπτά ή το ότι η τελευταία αναχώρηση του μετρό από το Αεροδρόμιο γίνεται στις 23.32 ή ότι ακόμα και σήμερα οι συρμοί από το αεροδρόμιο είναι ασφυκτικά γεμάτοι τουρίστες και απαιτούνται περισσότερα δρομολόγια, είναι θέματα που δεν απασχολούν τους συνδικαλιστές.

-- Όταν ακόμα και οι ΑΕΕΑΠ λαμβάνουν άδειες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράταση του χρονικού διαστήματος που νομικά υποχρεώνονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολος είναι ο στόχος της προσέλκυσης νέων εταιρειών στην κεφαλαιαγορά. Χθες, η Noval Property, βραχίονας του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση του real estate, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρατάθηκε η προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2023. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη προθεσμία ήταν για φέτος τον Οκτώβριο. Η Noval Property δημιουργήθηκε έχοντας «προίκα» πολλά και σημαντικά ακίνητα του ομίλου Viohalco που την καθιστούν μία από τις μεγάλες του κλάδου. «Τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ με αιχμή τα «πράσινα» και βιώσιμα κτήρια. Θυμίζουμε πως πέρυσι, στις αρχές Δεκεμβρίου, μέσω ομολόγου άντλησε 120 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,65%, ενώ οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 335,2 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 2,8 φορές. 

-- Σημειώνεται πως και η Lamda Malls, ενώ είχε προσδιορίσει την εισαγωγή της στο Χ.Α. το πρώτο εξάμηνο του 2023, μάλλον πάει για το φθινόπωρο του ίδιους έτους.

-- Σήμερα θα ανακοινώσει η Ideal τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε για το 100% της εταιρείας πληροφορικής Byte. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την πρόταση της Ideal αποδέχτηκαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Byte. Έτσι, η Ideal θα προχωρήσει σε squeeze out αγοράζοντας και τις υπόλοιπες μετοχές και στη συνέχεια θα αιτηθεί τη διαγραφή της μετοχής της Byte από το ΧΑ, όπως είχε ρητώς αναφέρει και στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης. Το ΧΑ χάνει μια καλή μετοχή, αλλά η Byte υπό την ομπρέλα ενός μεγαλύτερου ομίλου αποκτά πλεονέκτημα στη διεκδίκηση έργων πληροφορικής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

-- Από σήμερα και έως τις 3/8/2024 η ΔΕΗ προχωρά σε αγορά ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή αγοράς τα 2,48 ευρώ και ανώτατη τα 17 ευρώ. Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε από την τελευταία γενική συνέλευση αφορά στην απόκτηση έως 36.344.000 ιδίων μετοχών. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, «οι  αγορές ιδίων μετοχών θα πραγματοποιούνται στο βαθμό που θα κρίνονται συμφέρουσες για τη ΔΕΗ και σύμφωνα με τη διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας, εφόσον το επιτρέπουν οι εκάστοτε συνθήκες της αγοράς».

-- Συνεχίζει να υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. τελευταία, καθώς χθες έκλεισε με νέα άνοδο 1,59% στις 568,53 μονάδες. Ήταν η τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση και η 7η ανοδική στις εννέα τελευταίες, έχοντας απόδοση +9,23% αυτό το διάστημα. Το ίδιο διάστημα, ο Γ.Δ. κερδίζει μόλις 1,38%, ενώ ο FTSE 25 είναι στο +2,19%. Η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον τραπεζικό κλάδο καθώς τον επαναφέρει στις κυρίαρχες πηγές εσόδων του και αυτό έχει θετική αντανάκλαση στο ταμπλό, τόσο του Χ.Α. όσο και των υπολοίπων αγορών της Ευρώπης. Η Πειραιώς δεσπόζει με ράλι +18,10% στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας μία μόλις πτωτική και αυτή μόλις με -0,25% την περασμένη Παρασκευή. Η Εθνική ενισχύεται σε ποσοστό 9,41%, η Eurobank είναι στο +8,53% και η Alpha Bank +6,52%.

-- Ήταν βαρύ το κλίμα λόγω Fed και της επικείμενης νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, ήρθαν και τα νέα από το πολεμικό μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας να σπρώξουν ακόμα χαμηλότερα τις αγορές. Το επικείμενο δημοσψήφισμα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός και η προοπτική άμεσης προσάρτησης των εδαφών αυτών στη Ρωσία δημιουργεί ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου και της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του μεγάλου deal, η Attica Bank, η Intralot στο Οχάιο και τα επιδόματα

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με JP Morgan παρά τις αντιστάσεις του Χ. Καρώνη, η κόπωση με την Ellington, το deal της Intralot που δεν συγκίνησε την αγορά, η παράδοξη μείωση των κρατικών επιδομάτων και ο τουρισμός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά της Moody’s, ο Αλ. Τσίπρας και η Εθνική και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Τα παθήματα της Moody's από το παρελθόν που οδηγούν σε υπερβολικά προσεκτικές κινήσεις για την Ελλάδα, τα οράματα Τσίπρα για κρατική Εθνική Τράπεζα, οι φήμες για κλείσιμο του deal στην ΤΕΝΕΡΓ και η ώρα των προσφορών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύσκεψη για Μαντωνανάκη, η πίεση στη ΔΕΗ και η ανυπόμονη «μαρίδα» της Intralot

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης για την τεράστια αποζημίωση από το Δημόσιο στην Αττικός Ήλιος, η συνεχιζόμενη «αρρυθμία» της μετοχής της ΔΕΗ, οι μικροί επενδυτές που βγαίνουν από την Intralot και το «βαρίδι» για τη μετοχή της Jumbo.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί «σέρνεται» η μετοχή της ΔΕΗ, το μπλέξιμο στην Ένωση Τραπεζών και τα διυλιστήρια

Τα μαλλιοτραβήγματα της Viva Bank με τις παραδοσιακές τράπεζες, τι λέει η Glass Lewis για την ΑΜΚ της Alpha Bank, πώς Co2 και πετρέλαιο κόβουν την φόρα της ΔΕΗ, γιατί κερδίζουν έδαφος Motor Oil και ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γ. Στουρνάρας «διαφημίζει» τράπεζα, η φορολόγηση των επαγγελματιών και η Viva

Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ βγήκε από τα ρούχα του για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, οι ασυνήθιστοι έπαινοί του σε τράπεζα, τρένα χωρίς σύμβαση, αγοράζουν διαμερίσματα ξένοι στο Ελληνικό και οι διπλοί πανηγυρισμοί στη διένεξη για τη Viva.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χωνεύοντας» το Metlen, το «μασάζ» Μανουσάκη στους Κύπριους και η JPMorgan

Η συγκίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας και η υπόσχεση για νέες κορυφές, η νέα αποστολή Μ. Μανουσάκη στην Κύπρο και η έξοδος Γεωργακόπουλου από την JPMorgan υπό τη σκιά του deal με τη Viva.