ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το Gov.gr wallet και οι τράπεζες, η νέα εθελουσία της Πειραιώς και η Ελλάκτωρ

Γιατί οι τράπεζες ζητούν δίμηνη παράταση για το Gov.gr wallet, έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, οι έξι για τον Φορέα Ακινήτων, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάκτωρ και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Cenergy.

Με την άρνηση των υποκαταστημάτων τραπεζών αλλά και παρόχων τηλεπικοινωνιακών να δεχθούν ως έγκυρη την ταυτότητα μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής  (Gov.gr wallet) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί πολίτες, κάτι που δημιουργεί εκνευρισμούς και εντάσεις. Διότι πως να μην εκνευρίζεται η άλλη ή ο άλλος όταν πηγαίνουν στην τράπεζα να κάνουν τη δουλειά τους και όταν δείχνουν την ταυτότητα μέσω της εφαρμογής τους λένε ότι χρειάζονται την κανονική ή άλλο επίσημο έγγραφο; Τι νόημα έχει η ψηφιακή μορφή της ταυτότητας αν δεν μπορείς να την χρησιμοποιεί κανείς σε βασικές συναλλαγές; Για να είμαστε δίκαιοι όσοι εκνευρίζονται κακώς εκνευρίζονται καθώς δεν είναι σωστά ενημερωμένοι: ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα ότι από 1η Οκτωβρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή για τέτοιες συναλλαγές. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι ούτε από την 1η Οκτωβρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή στις τράπεζες. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί μια ασφαλής διαδικασία ταυτοποίησης, η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνει με το κινητό των τραπεζοϋπαλλήλων. Το υπουργείο έχει παραδώσει από αρχές Αυγούστου την εφαρμογή «ηλεκτρονικής αναγνώρισης» και οι τράπεζες δουλεύουν για την πλήρη λειτουργία της, ωστόσο απαιτείται περισσότερος χρόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ζητήσει από το υπουργείο, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δίμηνη παράταση για την ενεργοποίηση της εφαρμογής. Δηλαδή, αντί για 1η Οκτωβρίου το Gov.gr wallet να γίνεται δεκτό από την 1η Δεκεμβρίου.

-- Δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα ασφάλειας, των αυστηρών εποπτικών και κανονιστικών απαιτήσεων στις οποίες πρέπει να υπακούουν οι τράπεζες, αλλά και της πολύ καλής συνεργασίας υπουργείου – τραπεζών, το πιθανότερο είναι να δοθεί η δίμηνη παράταση. Ζητώντας παράλληλα από τις τράπεζες να επιταχύνουν όσο αυτό είναι δυνατό ώστε η εφαρμογή του Gov.gr wallet να ξεκινήσει νωρίτερα από την 1η Δεκεμβρίου.

-- Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων που θα εφαρμόσει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, όπως και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Στόχος του προγράμματος είναι η εθελοντική αποχώρηση εργαζομένων στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την μείωση του αριθμού εργαζομένων στον όμιλο.

-- Προχωρά ο διαγωνισμός για τον νέο Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, στον οποίο θα περνούν τα σπίτια των ευάλωτων δανειοληπτών, ώστε να τους τα νοικιάζει εκ νέου και να αποφεύγουν την οδυνηρή εμπειρία της έξωσης. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έλαβε έξι φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όμως προς το παρόν δεν έχει αποκαλύψει ποιοι κατέθεσαν φακέλους, επειδή εκκρεμεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους. Πλήρης εικόνα για τους ενδιαφερόμενους φαίνεται ότι θα δοθεί στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, όταν θα ολοκληρωθεί η προεπιλογή υποψηφίων μετά την εξέταση δικαιολογητικών και όσοι μείνουν στην κούρσα κληθούν να υποβάλουν προσφορές. Ο αριθμός των έξι ενδιαφερομένων είναι σίγουρα εντυπωσιακός, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε αρχικά σχέδια και αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχουν προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα το εγχείρημα και να κρίνουν αν θα εκδηλώσουν τελικά ενδιαφέρον.

-- Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του νέου Φορέα «σέρνεται» εδώ και πολύ καιρό και έχει αποτελέσει αιτία προστριβών με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Στις αρχές Οκτωβρίου, θα γίνει έλεγχος από τους Θεσμούς για το αν η κυβέρνηση προχωρά τον διαγωνισμό και υπήρχε ο κίνδυνος, αν καταγραφόταν νέα καθυστέρηση, να «παγώσει» η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ελάφρυνσης του χρέους. Να δούμε, λοιπόν, αν μέχρι να έλθουν οι ελεγκτές στην Αθήνα θα έχει προλάβει το ΥΠΟΙΚ να καταρτίσει τη short list των υποψηφίων που θα έχουν δικαίωμα υποβολής προσφοράς, ώστε να δείξει μια εικόνα επαρκούς ωρίμασης του διαγωνισμού.

-- Έληξε χθες η περίοδος αποδοχής για τους ομολογιούχους της Ελλάκτωρ στην πρόταση της διοίκησης για επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ λήξης 2024 με επιτόκιο 6,34%. Η πρόταση προέβλεπε και παράταση της περιόδου αποδοχής πέραν της 21ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν χρειάστηκε. Αύριο Παρασκευή με επίσημη ανακοίνωση η Ελλάκτωρ θα πληροφορήσει την αγορά για τα αποτελέσματα της πρότασης επαναγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κάτοχοι των ομολογιών ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της διοίκησης, η οποία προέβλεπε τιμή εξαγοράς 1.010 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, καθώς και την καταβολή μη πληρωμένων τόκων.

-- Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η πρόταση μπορεί να ήρθε ως επακόλουθο της δημόσιας πρότασης της Reggeborgh που άλλαξε τις μετοχικές ισορροπίες στον όμιλο, αλλά ήρθε σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα και ιδίως στα εταιρικά ομόλογα οι αποδόσεις της τάξης του 6,34% πλέον θεωρούνται ...χαμηλές. Όπως εξηγούν, αν η πρόταση είχε γίνει πριν τρεις μήνες δεν θα είχε επιτυχία. Τώρα όμως οι ομολογιούχοι προτιμούν να λάβουν τα μετρητά και να τοποθετηθούν αλλού προσβλέποντας σε ακόμη καλύτερες αποδόσεις. Επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η συναλλαγή για την εξαγορά των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil θα συναφθεί μια ενδιάμεση χρηματοδότηση (bridge finance) για να αποκτηθούν  οι ομολογίες από την Ελλάκτωρ.

-- Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος πλήρωνε σε ετήσια βάση για το ομόλογο τόκους 43 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές για την εξαγορά των ομολογιών θα αρχίσουν άμεσα, την άλλη εβδομάδα.

-- Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα της Cenergy για το πρώτο εξάμηνο, τα οποία, παρά την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά επίπεδα, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών. Η επιτάχυνση των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία με την μαζική «στροφή» στην ηλεκτροκίνηση και την ανακύκλωσης επηρεάζουν πολύ θετικά την εταιρία και υπερκαλύπτουν τις επιπτώσεις της διεθνούς γεωπολιτικής αναταραχής και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ακόμα και το φάσμα της ύφεσης σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν φαίνεται να την επηρεάζει πολύ καθώς ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων της εταιρίας είναι ανελαστικό ενώ επιπλέον διαθέτει ένα μεγάλο πελατολόγιο, και πραγματοποιεί μεγάλο όγκο πωλήσεων, σε χώρες εκτός Ευρώπης, έχοντας μεγάλα έργα στην Νότιο Αμερική, στην Αυστραλία, στο Ισραήλ κ.α. Ακόμα και στο κομμάτι της ενέργειας, που τόσο πονά τη βιομηχανία, η Cenergy υποφέρει λιγότερο καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

-- Ένας είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος που δημιουργεί στον όμιλο η διεθνής αναταραχή: η επένδυση στις ΗΠΑ. Η συνεργασία με τους Δανούς για τη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ σχεδιάστηκε με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου σε πολύ διαφορετικά επίπεδα από τα τρέχοντα. Η μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου έχει ανατρέψει την αριθμητική της επένδυσης και θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

-- Ανεβάζουν την πίεση προς την κυβέρνηση οι πάροχοι ρεύματος, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό», φοβούμενοι ένα νέο κύκλο απλήρωτων λογαριασμών με καταναλωτές που θα πηγαίνουν από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους «φέσια». Το ΥΠΕΝ φαίνεται να μην συμμερίζεται την ανησυχία τους στις συζητήσεις που γίνονται εδώ και καιρό, καθώς επιμένει στο σχέδιό του, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν κάθε μήνα τον πάροχο που επιθυμούν, χωρίς έξτρα χρεώσεις και ανεξάρτητα από το αν αφήνουν πίσω τους οφειλή στον προηγούμενο πάροχο. Οι εταιρείες, πάντως, επιμένουν ότι κάτι πρέπει να γίνει και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι σαν «Τειρεσία» για τις οφειλές λογαριασμών ρεύματος, ώστε να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο και να μπορούν να μη δέχονται καταναλωτές με απλήρωτα χρέη. Καλή είναι αυτή η προσπάθεια, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι κάτι θα αλλάξει γρήγορα: όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για το ρεύμα, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, η κυβέρνηση δύσκολα θα αλλάξει τη νομοθεσία για να σταματήσει τον «ενεργειακό τουρισμό». Ο νέος «Τειρεσίας» μάλλον θα πρέπει να περιμένει.

-- Σε μεταγραφικό μπαράζ έχει αποδυθεί η United Group από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Nova στην Ελλάδα. Έχει ήδη μαζέψει πολλά και σημαντικά στελέχη από τον ανταγωνισμό, θέλοντας να δημιουργήσει τη δική της dream team και να καλύψει το έλλειμμα τεχνογνωσίας που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Τελευταία προσθήκη αποτελεί ο κ. Κίκε Βίβας, ο οποίος, λίγους μήνες μετά τη μετακίνησή του από την Ισπανία στη Vodafone Ελλάδος, αποτελεί πλέον τον νέο αντιπρόεδρο Μάρκετινγκ της United Group. Στα δυο χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η United Group έχει καταφέρει να «κλέψει» από τον ΟΤΕ τον Αλέξανδρο Μπρεγιάννη, για τον τομέα των έργων τεχνολογίας, τη Μαρία Στεργίου από την Intralot, που έχει αναλάβει πλέον καθήκοντα B2B Executive Director, τον Γιώργο Λάμπρου που ήρθε από τη Vodafone για να αναλάβει τη θέση του Chief Financial Officer και τον Μανώλη Γρηγοράκη, ως Chief Technology Officer, προερχόμενο από τη Victus, ενώ έχει περάσει και εκείνος περισσότερα από 11 χρόνια στην ομάδα της Vodafone.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κεντρικός σχεδιασμός Κουτσούμπα, τι δεν είπαν Μεγάλου – Ψάλτης και τα αναψυκτικά

Πώς ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός θα λύσει όλα τα προβλήματα, η απουσία αναφορών σε Ουκρανία - ενεργειακή κρίση, γιατί δεν πουλάνε μπύρες – αναψυκτικά, η Ελλάκτωρ και η Αττική Οδός.
Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.