ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης, η προφητεία για το δολάριο, η διανομή από ΕΛΠΕ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γιατί οι ισχυρές επιχειρήσεις βλέπουν με άλλο μάτι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρόβλεψη ενός «γκουρού» για το δολάριο, το γρήγορο μέρισμα από ΕΛΠΕ και τα «ματς» σε διοικητικό συμβούλιο μεγάλου εισηγμένου ομίλου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης εξαρχής ήταν μια εξαιρετικά σπουδαία επιτυχία για τη χώρα και τη δύσκολη προσπάθειά της για την κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κοινού που δημιουργήθηκε τη δεκαετία της μεγάλης κρίσης. Ωστόσο, αρκετές μεγάλες εταιρίες το έβλεπαν με μια κάποια απόσταση, κάπως αφ’ υψηλού. Το πρόβλημα δεν είναι η ρευστότητα, τόνιζαν, ρευστότητα υπάρχει άπλετη. Ούτε τα επιτόκια, που βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγοι μήνες ώστε όλα αυτά να αλλάξουν δραστικά. Δεν είναι μόνο η μεγάλη και απότομη αύξηση των επιτοκίων αλλά και η σημαντική επιδείνωση του cost of risk που αλλάζουν εντελώς την αριθμητική των δανειοδοτήσεων, καθιστώντας ακόμα πιο ελκυστικούς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Το χαμηλό κόστος χρήματος του Ταμείου Ανάπτυξης αρχίζουν και καρπώνονται οι ελληνικές εταιρείες που καταθέτουν αξιόπιστα επενδυτικά πλάνα και μέσα από αυτά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Όπως ανακοινώθηκε, η Sunlight προχωρεί σε επένδυση 175 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στην Ξάνθη. Ως εξαγωγική επιχείρηση, η εταιρεία θα λάβει δάνειο 87,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, 52,5 εκατ. ευρώ θα δανείσουν στην εταιρεία από κοινού Πειραιώς και Eurobank και το 20% της επένδυσης, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Το επιτόκιο του δανείου από το Ταμείο Ανάπτυξης είναι χαμηλό, κάτω από το 1% και αυτό έχει σχέση με την επιδότηση επιτοκίου που ισχύει για τη συγκεκριμένη περιφέρεια όπου γίνεται η επένδυση. Το επιτόκιο των τραπεζών, όπως μαθαίνει η στήλη, κινείται σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο, σύμφωνα με την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. Καθόλου άσχημα...  

-- Σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την πρόοδο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στην οποία θα μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης και φυσικά ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

-- Οι τελευταίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου μεγάλου εισηγμένου ομίλου έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως λένε στην αγορά, μακάρι να ήμουν μια ...καρέκλα στην αίθουσα να ακούσω τι γίνεται. Τα νεοφερμένα πρόσωπα που στελέχωσαν το υφιστάμενο Δ.Σ. προερχόμενα από άλλον όμιλο επειδή τα αφεντικά συνεταιρίστηκαν δεν κάθονται ήσυχα. Ζητούν συνεχώς ενημερώσεις και εξηγήσεις για δαπάνες κ.α. Ακούγεται εύλογο, αλλά όπως μαθαίνει η στήλη ο τρόπος που αυτό γίνεται έχει ξενίσει και προβληματίσει τα υπόλοιπα στελέχη του Δ.Σ.. Επειδή όμως δεν υπάρχει γυρισμός, η στήλη προτείνει να κάνουν υπομονή. Τα τρία πρώτα χρόνια είναι δύσκολα...

-- Η αχαλίνωτη άνοδος του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και είκοσι χρόνια έχει λειτουργήσει σαν βόμβα στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Είναι πρόωρο, βεβαίως, να μιλήσει κανείς για το τέλος αυτού του ανοδικού κύκλου του αμερικανικού νομίσματος, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες ενδείξεις που επισημαίνονται από όσους παρακολουθούν στενά την αγορά συναλλάγματος. Την Τρίτη, ο Δείκτης Δολαρίου (Dollar Index), ο οποίος αποτυπώνει την ισοτιμία του δολαρίου με τα κυριότερα διεθνή νομίσματα, έπιασε την υψηλότερη τιμή αυτού του ανοδικού κύκλου, 114,6, με σημείο αφετηρίας λίγο κάτω από το 90, στις αρχές Μαΐου του 2021. Σε αυτό το σημείο, η άνοδος του δολαρίου σε αυτό τον κύκλο πλησίασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 28%. Χθες, Πέμπτη, ο Δείκτης Δολαρίου έδειξε σημάδια κόπωσης και υποχώρησε στο 112,2, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ.

-- Με αυτά τα δεδομένα, προς το παρόν το μόνο που διαφαίνεται, έστω και με μικρό βαθμό βεβαιότητας, είναι ότι φθάνουμε κοντά στο τέλος αυτής της «πτήσης» του δολαρίου. Ένας από τους πιο σεβαστούς «γκουρού» των αγορών, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σήμερα κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz, τόλμησε όμως να διατυπώσει δημόσια μια προφητεία για το δολάριο: είπε (στο Bloomberg) ότι ο ανοδικός του κύκλος κλείνει, καθώς σταδιακά εξασθενούν οι τρεις προωθητικές δυνάμεις που ώθησαν το δολάριο τόσο ψηλά. Όπως τόνισε ο Ελ Εριάν, η διαφορά των επιτοκίων του από τα άλλα νομίσματα μειώνεται, καθώς αυξάνουν τα επιτόκια οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ και η διαφορά ρυθμών ανάπτυξης των ΗΠΑ με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες επίσης μειώνεται. Όσο για το πλεονέκτημα του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου των διεθνών κεφαλαίων, αντικειμενικά δεν μπορεί να κρατήσει πολύ (κάποτε θα πάψει να βασιλεύει ο φόβος στις αγορές).

 -- Όσοι ενδιαφέρονται για τις αγορές, δεν μπορούν παρά να εύχονται να έχει δίκιο ο Ελ Εριάν: τίποτα καλό δεν θα προκύψει για μετοχές και ομόλογα, όσο τα διεθνή κεφάλαια συρρέουν στην ασφάλεια (και τα υψηλά επιτόκια) του δολαρίου.

-- Πικρή γεύση επιφύλαξε το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κερδίζοντας τις εντυπώσεις, καθώς η άνοδος σημειώθηκε κόντρα στο διεθνές κλίμα και τις νέες μεγάλες απώλειες των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Ορισμένοι απέδωσαν την ανθεκτικότητα της αγοράς στη μεγάλη επένδυση της Google στη χώρα μας που παρουσιάστηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού. Ωστόσο η αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο, καθώς η διεύρυνση των πιέσεων στις διεθνείς αγορές λύγισε τους αγοραστές με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 788,46 μονάδες με απώλειες -0,37%.

-- Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για τις γνωστές, αργόσυρτες και συχνά άκαρπες διαβουλεύσεις τους, με στόχο να αποφασίσουν αν και πώς θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή έκτακτη εισφορά επί των κερδών των διυλιστηρίων. Μέχρι να βγάλουν την άκρη, όμως, οι Ευρωπαίοι, αυτό που προέχει για τα ΕΛΠΕ, που αναβαπτίστηκαν ως HELLENiQ ENERGY Holdings, είναι να ανταμειφθούν καλά οι μέτοχοι. Έτσι, ανακοινώθηκε χθες η διανομή προμερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, για το τρέχον οικονομικό έτος. Δηλαδή συνολικά 122.254.074 ευρώ. Καθόλου άσχημα για τους μετόχους, καθώς μάλιστα αυτή η διανομή, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 6,25 ευρώ, αντιστοιχεί σε μια απόδοση 6,4%, απολύτως ικανοποιητική σε κανονικές συνθήκες. Αφού καλύφθηκαν, λοιπόν, οι μέτοχοι στα ΕΛΠΕ μπορούν να περιμένουν με λιγότερη αγωνία να... χτυπήσει την πόρτα η εφορία.

-- Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις 20 Οκτωβρίου με βασικά θέματα την αγορά ιδίων μετοχών και τη μετατροπή της διάρκειας της εταιρείας σε αορίστου χρόνου. Ως προς το δεύτερο θέμα, η αρχική διάρκεια ζωής της εταιρείας λήγει και ήταν επιτακτική η ανάγκη αυτό το τυπικό αλλά καθοριστικό θέμα να λυθεί με τη γενική συνέλευση. Εξού και το «αορίστου χρόνου», για να μην υπάρξει πάλι ανάγκη παράτασης στη διάρκεια ζωής της εταιρείας.

-- Εξορμούν στο εξωτερικό οι τράπεζες. Τον Σεπτέμβριο έγιναν παρουσιάσεις σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον, με τη συνδρομή των Goldman Sachs και BofA/Merrill Lynch αντίστοιχα, ενώ την επόμενη εβδομάδα σειρά παίρνει η Νέα Υόρκη σε παρουσίαση της Wood. Κατόπιν, στις 22 Νοεμβρίου υπάρχει το Eurobanking της BofA, ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα γίνει στο Λονδίνο το νέο, αναβαθμισμένο road show του Χρηματιστηρίου, με τη συμμετοχή και μη εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, το πρώτο που θα γίνει υπό τον νέο πρόεδρο του Χ.Α. Γιάννο Κοντόπουλο.

-- Άγαρμπο και καθόλου συνηθισμένο «άδειασμα», με πτώση σε ποσοστό 9,98% για τη μετοχή της ΕΥΑΘ χθες, την έφερε στην πρώτη θέση των απωλειών στο ΧΑ, κάτι που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Μάλιστα, η χθεσινή ήταν η 7η σερί πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή, ενώ τον Σεπτέμβριο υποχωρεί κατά 17,58%. Αιτία για το χθεσινό άδειασμα ήταν η κατακόρυφη μείωση καθαρών κερδών κατά -99,84% καθώς έπεσαν σε 9 χιλ. ευρώ από 5,935 εκατ. ευρώ το περυσινό εξάμηνο.

-- Όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν τη διατήρηση της κυριαρχίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, διευρύνοντας μάλιστα την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, σε δημοσκόπηση της Metron που παρουσιάστηκε στο Mega, καταγράφεται, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ να αποσπά το 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,4% και το ΠΑΣΟΚ το 15%. Όλα αυτά βέβαια ελάχιστα απασχολούν την αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρεί ότι όλα είναι ψέμματα ή φουσκωμένα και αγέρωχα βαδίζει προς την εκλογική της νίκη...

-- Αξίζει να σημειωθεί και ένα ακόμη στοιχείο από τις δημοσκοπήσεις, το οποίο αλιεύσαμε στις συχνές ερωτήσεις/απαντήσεις για την Ελλάδα, που δημοσίευσε χθες ο οίκος Moody's. Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, στη δημοσκόπηση της 19-21 Σεπτεμβρίου της Alco για το Open, η Νέα Δημοκρατία έχανε 2,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,4%. Δηλαδή, ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ είχε την ίδια περίπου φθορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Είτε το ερμηνεύσει κανείς ως εντυπωσιακό ρεκόρ της ΝΔ, που κυβέρνησε τρία χρόνια με ελάχιστη φθορά, ή ως μια... μνημειώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να ενισχύσει τη θέση του ύστερα από τρία χρόνια επιθέσεων στην κυβέρνηση, το στοιχείο αυτό δεν παύει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενόψει των εκλογών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «κομματικές» επαφές της BofA στην Αθήνα, η κωλοτούμπα Τρας και τα κέφια στο ΧΑ

Πώς ο Μ. Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ «κέρδισε» τα στελέχη της Bank of America, η... κωμική U-turn της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, το μετρό και η Εκκλησία, η μετρημένη έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η άνοδος στο ΧΑ και τα χρέη των ξενοδοχείων Κυπριώτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καταθέσεις - θαύμα, το μπέρδεμα στην Παγκρήτια και οι μετοχές των διυλιστηρίων

Η μεγάλη έκπληξη από την αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο, τα μπρος - πίσω Μπάκου και Καϋμενάκη για την αύξηση της Παγκρήτιας, η κρίσιμη ημέρα για ΕΛΠΕ και ΜΟΗ και η αιφνιδιαστική επίθεση στους short από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
Euros, Money, xrhmata,
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύο δείκτες για 4 τράπεζες, το Ταμείο Ανάκαμψης σε slow motion και η ισχύς του ΟΠΑΠ

Πώς το ελληνικό χρηματιστήριο κατέληξε να έχει δύο ίδιους τραπεζικούς δείκτες, οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης που επιβάλλει η ελληνική γραφειοκρατία, τα μηνύματα από την άνοδο του ΟΠΑΠ, η νέα καθυστέρηση για τη ΛΑΡΚΟ και οι αναπάντητες κλήσεις στα ΕΛΤΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".