ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης. Πηγή: Alpha Bank

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.

Μεγάλη όρεξη για επενδύσεις, πίστη στο αναπτυξιακό «στοίχημα» της Ελλάδας και αυτοπεποίθηση του επιχειρηματικού κόσμου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της διεθνούς συγκυρίας ήταν τα τρία βασικά συμπεράσματα από τις επαφές του επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, με επιχειρηματίες στις περιοχές που επισκέφτηκε. Τις τελευταίες ημέρες επιτελείο της τράπεζας διένυσε πολλά χιλιόμετρα και επισκέφτηκε την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και νωρίτερα τη Ρόδο, όπου είχαν επαφές και συναντήσεις με πελάτες και φορείς. Το επιτελείο της Alpha Bank από τις επαφές διαπίστωσε την πολύ μεγάλη όρεξη για επενδύσεις, ειδικά από εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το αναπτυξιακό στοίχημα της Ελλάδας θα «βγει» και παρά τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς οικονομίες θεωρούν ότι η ευκαιρία που έχουν εμπρός τους είναι σημαντικό να μην χαθεί, ενώ το ρίσκο της απραξίας έως ότου τα πράγματα ηρεμήσουν και η ορατότητα αποκατασταθεί θα είναι μεγάλο και μη αναστρέψιμο. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει ότι η αναταραχή στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι μεγάλη, αλλά είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ακόμα και αν τα επόμενα 2-3 τρίμηνα η αναταραχή διατηρηθεί. Με άλλα λόγια, έχουν κάνει τα κουμάντα τους, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα ο πόλεμος και η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία θα κοπάσουν και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάπτυξη, ειδικά στην Ελλάδα, την οποία μόνον όσοι είναι ήδη τοποθετημένοι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν. Σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση είναι η άμεση διαθεσιμότητα επενδυτικών πόρων, οι οποίοι μάλιστα προσφέρονται με εξαιρετικούς όρους τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και με άλλα εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ που σύντομα θα λανσαριστεί.

-- Τον τελευταίο χρόνο, μετά τη σταδιακή χαλάρωση από το μέτωπο της πανδημίας, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Β. Ψάλτης, έχει «οργώσει» την Ελλάδα ακούγοντας και συζητώντας με ανθρώπους της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς και τοπικούς φορείς..

-- Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την περίοδο 2022-2025. Με τη νέα επιχειρησιακή η τράπεζα καθαρίζει τον ορίζοντα σε ένα κρίσιμο μέτωπο, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει σημαντικές προσθήκες με σημαντικότερη την ένταξη όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank σε Επαγγελματικό Ταμείο (μέχρι τώρα συμμετείχαν μόνο όσοι δήλωναν και πλήρωναν τη συμμετοχή τους στο ΤΕΑ). Επιπλέον, με τη νέα Συλλογική τερματίζεται μια στρεβλή πρακτική που είχε αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, που έμοιαζε με επιδοματική πολιτική όπου ο κάθε διευθυντής προσπαθούσε να αποσπάσει το καλύτερο για τον τομέα του και καθιερώνεται μια πολιτική ισοτιμίας. Τέλος, η σύμβαση προβλέπει ένα εφάπαξ βοήθημα στους εργαζομένους όπως έχουν πράξει και οι άλλες τράπεζες. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στους εργαζόμενους με τακτικές μηνιαίες αποδοχές έως και 3.000 ευρώ και διαμορφώνεται κλιμακωτά από 300 ευρώ έως 800 ευρώ, αναλόγως των αποδοχών, ενώ φτάνει τα 2.000 ευρώ για τις ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκές οικογένειες, εργαζόμενους με αναπηρίες κ.α.), ποσά που είναι τα υψηλότερα μεταξύ των τραπεζών.

-- Το αποτέλεσμα της έφεσης που έχει κατατεθεί κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απέρριψε το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας για να τεθεί η Χαλυβουργική σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αναμένουν στη διοίκηση της τράπεζας. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 344 εκατ. ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων. Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.

-- Εδώ μάλλον ισχύει το απόφθεγμα: αν χρωστάς 100.000 ευρώ στην τράπεζα, το πρόβλημα το έχεις εσύ, ενώ αν χρωστάς 344 εκατ. ευρώ το πρόβλημα το έχει η τράπεζα.

-- Όπως και να το δει κανείς είναι κατόρθωμα. Με την εγχώρια οικονομία το 2022 να τρέχει με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη, για το 2023 να εκτιμάται ότι θα είναι από τις λίγες που θα διασωθούν από το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να έχεις κλειδωμένα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για το δημόσιο χρέος σε μια συγκυρία μεγάλες αύξησης επιτοκίων, ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, να έχεις εξασφαλισμένους επενδυτικούς πόρους επίσης με εξαιρετικούς όρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και όμως η δεκαετία σου να διαπραγματεύεται κοντά στο 5%, υψηλότερα από το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας (4,8%), χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, είναι κατόρθωμα. Σημειώνουμε ότι το δεκαετές της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 3,45%.

-- Πρόκειται για μέγα κατόρθωμα, για την επίτευξη του οποίου απαιτήθηκε πολύ χρόνος και συνεισέφεραν πολλοί. Είναι αυτό που λέγανε οι παλαιότεροι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που κάνει τη διαφορά υπέρ της Ιταλίας είναι ότι δεν έχει χάσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, την οποία η Ελλάδα έχασε με τη μεγάλη κρίση και ακόμη προσπαθεί να ανακτήσει.

-- Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η μεγάλη αναταραχή στις αγορές έχει οδηγήσει σε μια κάπως αυτόματη απόσυρση κεφαλαίων. Πάντως υπάρχουν και χειρότερα: το δεκαετές του Ηνωμένου Βασιλείου…

-- Αυτή είναι η ομορφιά των αγορών. Εκεί που δεν κινούνταν τίποτα και η εικόνα του ΧΑ προκαλούσε κατάθλιψη ακόμα και στους πιο αισιόδοξους ήρθε το χθεσινό +1,06% να ανάψει, κάπως, τα αίματα. Εκτός της ανόδου, και μάλιστα σε μια άνευρη ημέρα για τις διεθνείς αγορές, αυτό που εξέπληξε ευχάριστα ήταν ο όγκος συναλλαγών και ειδικά οι αυξημένες συναλλαγές μετοχών όπως Mytilineos, Eurobank, Jumbo κ.α. ενώ σημαντικά αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές στις τράπεζες. Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις για το 10ετές (για τη δυναμική της οικονομίας, τα κλειδωμένα επιτόκια κλπ) δικαιολογούν και με το παραπάνω καλύτερες τιμές και αποδόσεις στο ΧΑ, κάτι όμως που δεν έχουμε δει λόγω της βύθισης των ξένων αγορών. Δεν είναι εύκολο να κινηθούμε κόντρα στο ρεύμα. Ωστόσο, όταν η ορατότητα αποκατασταθεί και βρεθεί ένα νέο επίπεδο ισορροπίας στα ξένα χρηματιστήρια (που μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών) είναι εύλογο να δούμε ένα εγχώριο ράλι με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές.

-- Βραχυπρόθεσμα, πάντως, τον τόνο θα τον δίνουν τα ξένα χρηματιστήρια. Σήμερα τα νέα για την εξέλιξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι αυτά που θα δώσουν κατεύθυνση στις αγορές.

-- Δεν  φαίνεται συγκινεί τη μετοχή της Intrakat, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η κινητικότητα των τελευταίων ημερών σε επιχειρηματικό επίπεδο με την εξαγορά εταιρίας ΑΠΕ και ξενοδοχείου στη Μύκονο. Χθες, η μετοχή της εταιρείας, κόντρα μάλιστα στην ισχυρή άνοδο στο ΧΑ, έκλεισε με νέες απώλειες -1,12%, στα 1,5840 ευρώ, τιμή που αποτελεί νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

-- Μπορεί η ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής κινούνται με… ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς ουσιαστικές λύσεις μετά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Παρά τις ζυμώσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι αντιστάσεις της Γερμανίας τελικά δεν κάμφθηκαν και έτσι έπεσαν στο κενό οι προτάσεις για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο γενικά –όπως ήθελαν 16 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– ή για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με το ιβηρικό μοντέλο. Λευκός καπνός φάνηκε μόνο για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, μόνο που αυτές θα αρχίσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το καλοκαίρι του 2023 και δεν θα βοηθήσουν πολύ τους καταναλωτές που ετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Για τον χειμώνα, τα μόνα εργαλεία που συμφωνήθηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν είναι η μείωση της κατανάλωσης και η δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμών για τις τιμές του φυσικού αερίου, που θα συμπεριλαμβάνει και τις τιμές του LNG. Το ευρωπαϊκό δόγμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι συνοψίζεται στο «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστροφή του γερόλυκου, η αδιαφορία Σκρέκα για τη βιομηχανία και ο ΟΤΕ

Η επάνοδος Δ. Κούτρα και γιατί η Ελλάκτωρ επιλέγει μια πιο χαμηλή προσφορά, το ΥΠΕΝ και η εξόντωση της βιομηχανίας, γιατί η Fitch δεν ανησυχεί για τον πολιτικό κίνδυνο, το investor call της Τρ. Πειραιώς και η μετοχή του ΟΤΕ.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
georgiadis, lianemporio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κόντρα Άδωνι - Λιανού, η Alpha και τα επιτόκια και η έξυπνη κίνηση της Cenergy

Πώς το καλάθι του νοικοκυριού διχάζει υπ. Ανάπτυξης και Επ. Ανταγωνισμού, το ομόλογο της Alpha και η ανοδική κίνηση στα επιτόκια, ο νέος εχθρός των αγορών, το νέο εργοστάσιο της Cenergy και το σχέδιο «Ήλιος» σε replay.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση της ΤτΕ με την PQH, η Alpha και τα μαθήματα του Νότου στη Γερμανία

Γιατί η PQH απέρριψε τις προσφορές για την Αριάδνη και η στάση της ΤτΕ, οι λόγοι της πτώσης της μετοχής της Alpha και η είσοδος νέων επενδυτών και το «μάθημα» της Ισπανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στους ενεργειακά σπάταλους Γερμανούς.