ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Intralot, οι τράπεζες και η ρωσική «υπερδύναμη»

Πώς η μετοχή της Intralot έχει παγιδευτεί σε όλο και πιο στενό εύρος διακύμανσης, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, η αποκαθήλωση της Ρωσίας, οι τραγελαφικές καταστάσεις στο μετρό και οι κορβέτες.

Ευθεία γραμμή θυμίζει το διάγραμμα της Intralot από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα, με τη μετοχή να σημειώνει πολύ μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 0,60 ευρώ. Μετά από ένα ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, η μετοχή έχει σταθεροποιηθεί πέριξ των 0,60 ευρώ, 1 με 2 λεπτά πάνω – κάτω.  Είναι αξιοσημείωτο ότι το εύρος της διακύμανσης μειώνεται από μήνα σε μήνα: τον Σεπτέμβριο η μετοχή πραγματοποίησε συναλλαγές μεταξύ 0,58 και 0,6450 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις), τον Οκτώβριο πραγματοποίησε συναλλαγές μεταξύ 0,62 ευρώ και 0,585 ευρώ, ενώ στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Νοεμβρίου έχει κινηθεί μεταξύ 0,61 ευρώ και 0,5950 ευρώ. Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι συναλλαγές. Το συν πλην 1 σεντ θυμίζει λίγο το μαρτύριο της σταγόνας, και μάλιστα σε μια συγκυρία που το ΧΑ έχει ζωηρέψει, εξουθενώνοντας ψυχολογικά την μαρίδα, η οποία ήλπιζε να δει φως μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο του αμερικανικού fund Standard General.

-- Το μαρτύριο της σταγόνας προϋποθέτει την πλήρη ακινητοποίηση του βασανιζόμενου, κάτι που στην περίπτωση της Intralot επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Η μετοχή της Intralot διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς η εταιρία εμφάνιζε αρνητικά ιδία κεφάλαια. Μάλιστα η ΑΜΚ έγινε ακριβώς γι’ αυτό, για να θεραπευτεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, κάτι που επιτεύχθηκε με την αύξηση. Ωστόσο, η μετοχή παραμένει σε επιτήρηση, καθώς παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ έχει πιστοποιηθεί ο νόμος απαιτεί να δημοσιευτεί ετήσιος ισολογισμός, προκειμένου να καταγραφεί στις ετήσιες καταστάσεις η κεφαλαιακή κατάσταση και να αρθεί το καθεστώς επιτήρησης.

-- Θυμίζει κωμωδία των Μόντι Πάιθον. Οι εργαζόμενοι του Μετρό Αθηνών και των Λεωφορείων αρχικά είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας για χθες Τετάρτη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα λειτουργούσε 9.30 μέχρι 15.00, ενώ τα λεωφορεία θα λειτουργούσαν 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ. Ωστόσο, οι διοικήσεις του μετρό και των αστικών λεωφορείων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις στάσεις εργασίας καταχρηστικές και παράνομες, με το δικαστήριο να δικαιώνει τις διοικήσεις, κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική τη συμμετοχή των εργαζομένων του μετρό και των λεωφορείων στην απεργία. Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς κήρυξαν νέα απεργία, αυτή τη φορά 24ωρη, με τελικό αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εντελώς μετρό και λεωφορεία χθες…

-- Ήτανε μια φορά και έναν καιρό μια υπερδύναμη που την έλεγαν Ρωσία, μέχρι που αποφάσισε ένα πρωί να πάει σε πόλεμο και έκτοτε θριαμβεύει... υποχωρώντας. Η Ρωσία κατέχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο (κληρονομιά της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης) γεγονός που την καθιστά αδιαμφισβήτητα στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Παρά τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που εισπράττει εδώ και δεκαετίες από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Ρωσία δεν παράγει ούτε τσιπάκια, ούτε τίποτα άλλο υψηλής τεχνολογίας. Όλα εισαγόμενα. Ακόμα και τα drones που χρησιμοποιεί η περήφανη Ρωσία κατά της Ουκρανίας τα αγοράζει από τους Ιρανούς. Βλέπεται οι κλεπτοκρατίες μπορεί να πουλάνε στα λόγια μεγαλεία, οράματα και μεγάλες ιδέες, ωστόσο η κινητήρια δύναμή τους εδράζεται σε ένα και μόνο στόχο: την προσωπική κονόμα. Και στον τομέα αυτό η Ρωσική ελίτ (ελίτ τρόπος του λέγειν…) είναι πραγματικά ασυναγώνιστη.

-- Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank (+3,48%) και την Τράπεζα Πειραιώς (+1,48%) να ξεχωρίζουν, ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες ένα ακόμα βήμα προς τις 900 μονάδες. Αν και ο δείκτης κινήθηκε στο «κόκκινο» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, και με τις ξένες αγορές επίσης υπό πίεση, τελικά έκλεισε με κέρδη +0,48%, λίγο πάνω από το όριο των 890 μονάδων στις 891,8 μονάδες. Τα αποτελέσματα της Alpha (+0,84%) επιβεβαίωσαν τη δυναμική του κλάδου, καθησυχάζοντας παράλληλα όσους ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων στα NPEs. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης των μετοχών του κλάδου από τη Moody’s ενώ χθες η HSBC προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις δυο κορυφαίες της επιλογές: την Eurobank (στα 1,75 ευρώ από 1,65 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (2,75 ευρώ από 2,66 ευρώ). Σημειώνεται ότι ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει την φετινή χρονιά κέρδη άνω του +10%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο 0% και τις ξένες αγορές να παραμένουν… κατακόκκινες.

-- Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

-- Συνεχίζεται η λειτουργική αναδιάρθρωση της Ιntrakat που άρχισε μετά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης. Έχουν προσληφθεί νέοι μηχανικοί, νέοι υπεύθυνοι έργων, νέος Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, ενώ πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε νέο επικεφαλής ασφαλείας. Πρόκειται, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, για έναν απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας. Παράλληλα, η Intrakat βρίσκεται σε συζητήσεις με την Intracom για να αγοράσει έκταση και κτίριο στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ώστε πλέον  να είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο μέρος.

-- Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό από την κυβέρνηση, μια προμήθεια εξαιρετικά σημαντική και για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες και αποφάσισε την ενεργοποίηση του προγράμματος των κορβετών, με την οποία ζητά να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. Η γαλλική Naval Group, η ιταλική Fincantieri, που έχει αναλάβει και το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και η ολλανδική Damen θα «κονταροχτυπηθούν» για το ποια θα δώσει την καλύτερη και πιο οικονομική προσφορά, καθώς τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν …σπατάλες. Δέλεαρ για τις δύο προτάσεις Ιταλών και Γάλλων η κατασκευή κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία (Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά, αντίστοιχα). Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μάλιστα οι κορβέτες δεν είναι απλώς ένα έργο, αλλά ένα έργο κλειδί για τη βιωσιμότητά τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σιχτίρισμα στην Intralot, το «τρέξιμο» στην ΤΕΝΕΡΓ, ο Σκρέκας και οι βιομήχανοι

Τα μπρος πίσω της Intralot και η βουτιά της μετοχής, τα παράπονα των βιομηχάνων στον ΥΠΕΝ, η κινητικότητα στην Τέρνα Ενεργειακή για το deal, το δυναμικό μπάσιμο της Intrakat για την Αττική Οδό, το bitcoin και γιατί δεν ψηφίζουν οι απόδημοι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Viva, η «αδιάβαστη» Intralot, το διαζύγιο και το ράλι στη Wall

Τι αποτίμηση ζητά από την JP Morgan ο Χ. Καρώνης, η εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών, η «βουτιά» της Intralot, οι κινήσεις της Eurobank, δικηγόροι για το διαζύγιο Παγκρήτιας - Χανίων και το ΤΧΣ... βιώσιμο με σφραγίδα συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μέρισμα των τραπεζών, ΧΑ και Τουρκία, το επόμενο βήμα Σουρέτη και η στερλίνα

Ο προβληματισμός του SSM για τα μερίσματα, τα επόμενα επαγγελματικά βήματα του Π. Σουρέτη, πώς η στερλίνα έγινε λίρα... Τουρκίας, η αξιοσημείωτη αντοχή του ΧΑ στα ελληνοτουρκικά, τα ρεκόρ του τουρισμού, η Intralot και το δολάριο και η χαμηλή πτήση της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ποσοστά… Κούβας στην Πειραιώς, η ΑΜΚ της Inralot και οι εξελίξεις στην Attica

Η ψήφος εμπιστοσύνης της ΓΣ των μετόχων στη διοίκηση Μεγάλου, η πλήρης κάλυψη στην αύξηση της Intralot, η σύγκλιση απόψεων των μετόχων της Attica Bank, το Χρηματιστήριο και οι ανησυχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο περιορισμός των «Ελλήνων» στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, τι μετράνε στη Eurobank και το ΧΑ

Οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση του ΟΠΑΠ μετά την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης, η «πράσινη» απογραφή στη Eurobank, οι αποφάσεις για την αύξηση της Intralot, ο καταστροφικός Μάιος στο ΧΑ και οι αργές διαδικασίες εξυγίανσης επιχειρήσεων.