ΓΔ: 1414.51 0.09% Τζίρος: 63.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Intralot, οι τράπεζες και η ρωσική «υπερδύναμη»

Πώς η μετοχή της Intralot έχει παγιδευτεί σε όλο και πιο στενό εύρος διακύμανσης, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, η αποκαθήλωση της Ρωσίας, οι τραγελαφικές καταστάσεις στο μετρό και οι κορβέτες.

Ευθεία γραμμή θυμίζει το διάγραμμα της Intralot από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα, με τη μετοχή να σημειώνει πολύ μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 0,60 ευρώ. Μετά από ένα ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, η μετοχή έχει σταθεροποιηθεί πέριξ των 0,60 ευρώ, 1 με 2 λεπτά πάνω – κάτω.  Είναι αξιοσημείωτο ότι το εύρος της διακύμανσης μειώνεται από μήνα σε μήνα: τον Σεπτέμβριο η μετοχή πραγματοποίησε συναλλαγές μεταξύ 0,58 και 0,6450 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις), τον Οκτώβριο πραγματοποίησε συναλλαγές μεταξύ 0,62 ευρώ και 0,585 ευρώ, ενώ στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Νοεμβρίου έχει κινηθεί μεταξύ 0,61 ευρώ και 0,5950 ευρώ. Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι συναλλαγές. Το συν πλην 1 σεντ θυμίζει λίγο το μαρτύριο της σταγόνας, και μάλιστα σε μια συγκυρία που το ΧΑ έχει ζωηρέψει, εξουθενώνοντας ψυχολογικά την μαρίδα, η οποία ήλπιζε να δει φως μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο του αμερικανικού fund Standard General.

-- Το μαρτύριο της σταγόνας προϋποθέτει την πλήρη ακινητοποίηση του βασανιζόμενου, κάτι που στην περίπτωση της Intralot επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Η μετοχή της Intralot διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς η εταιρία εμφάνιζε αρνητικά ιδία κεφάλαια. Μάλιστα η ΑΜΚ έγινε ακριβώς γι’ αυτό, για να θεραπευτεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, κάτι που επιτεύχθηκε με την αύξηση. Ωστόσο, η μετοχή παραμένει σε επιτήρηση, καθώς παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ έχει πιστοποιηθεί ο νόμος απαιτεί να δημοσιευτεί ετήσιος ισολογισμός, προκειμένου να καταγραφεί στις ετήσιες καταστάσεις η κεφαλαιακή κατάσταση και να αρθεί το καθεστώς επιτήρησης.

-- Θυμίζει κωμωδία των Μόντι Πάιθον. Οι εργαζόμενοι του Μετρό Αθηνών και των Λεωφορείων αρχικά είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας για χθες Τετάρτη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα λειτουργούσε 9.30 μέχρι 15.00, ενώ τα λεωφορεία θα λειτουργούσαν 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ. Ωστόσο, οι διοικήσεις του μετρό και των αστικών λεωφορείων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις στάσεις εργασίας καταχρηστικές και παράνομες, με το δικαστήριο να δικαιώνει τις διοικήσεις, κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική τη συμμετοχή των εργαζομένων του μετρό και των λεωφορείων στην απεργία. Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς κήρυξαν νέα απεργία, αυτή τη φορά 24ωρη, με τελικό αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εντελώς μετρό και λεωφορεία χθες…

-- Ήτανε μια φορά και έναν καιρό μια υπερδύναμη που την έλεγαν Ρωσία, μέχρι που αποφάσισε ένα πρωί να πάει σε πόλεμο και έκτοτε θριαμβεύει... υποχωρώντας. Η Ρωσία κατέχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο (κληρονομιά της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης) γεγονός που την καθιστά αδιαμφισβήτητα στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Παρά τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που εισπράττει εδώ και δεκαετίες από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Ρωσία δεν παράγει ούτε τσιπάκια, ούτε τίποτα άλλο υψηλής τεχνολογίας. Όλα εισαγόμενα. Ακόμα και τα drones που χρησιμοποιεί η περήφανη Ρωσία κατά της Ουκρανίας τα αγοράζει από τους Ιρανούς. Βλέπεται οι κλεπτοκρατίες μπορεί να πουλάνε στα λόγια μεγαλεία, οράματα και μεγάλες ιδέες, ωστόσο η κινητήρια δύναμή τους εδράζεται σε ένα και μόνο στόχο: την προσωπική κονόμα. Και στον τομέα αυτό η Ρωσική ελίτ (ελίτ τρόπος του λέγειν…) είναι πραγματικά ασυναγώνιστη.

-- Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank (+3,48%) και την Τράπεζα Πειραιώς (+1,48%) να ξεχωρίζουν, ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες ένα ακόμα βήμα προς τις 900 μονάδες. Αν και ο δείκτης κινήθηκε στο «κόκκινο» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, και με τις ξένες αγορές επίσης υπό πίεση, τελικά έκλεισε με κέρδη +0,48%, λίγο πάνω από το όριο των 890 μονάδων στις 891,8 μονάδες. Τα αποτελέσματα της Alpha (+0,84%) επιβεβαίωσαν τη δυναμική του κλάδου, καθησυχάζοντας παράλληλα όσους ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων στα NPEs. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης των μετοχών του κλάδου από τη Moody’s ενώ χθες η HSBC προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις δυο κορυφαίες της επιλογές: την Eurobank (στα 1,75 ευρώ από 1,65 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (2,75 ευρώ από 2,66 ευρώ). Σημειώνεται ότι ο δείκτης των τραπεζών αποκομίζει την φετινή χρονιά κέρδη άνω του +10%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο 0% και τις ξένες αγορές να παραμένουν… κατακόκκινες.

-- Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

-- Συνεχίζεται η λειτουργική αναδιάρθρωση της Ιntrakat που άρχισε μετά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης. Έχουν προσληφθεί νέοι μηχανικοί, νέοι υπεύθυνοι έργων, νέος Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, ενώ πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε νέο επικεφαλής ασφαλείας. Πρόκειται, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, για έναν απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας. Παράλληλα, η Intrakat βρίσκεται σε συζητήσεις με την Intracom για να αγοράσει έκταση και κτίριο στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ώστε πλέον  να είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο μέρος.

-- Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό από την κυβέρνηση, μια προμήθεια εξαιρετικά σημαντική και για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες και αποφάσισε την ενεργοποίηση του προγράμματος των κορβετών, με την οποία ζητά να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. Η γαλλική Naval Group, η ιταλική Fincantieri, που έχει αναλάβει και το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και η ολλανδική Damen θα «κονταροχτυπηθούν» για το ποια θα δώσει την καλύτερη και πιο οικονομική προσφορά, καθώς τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν …σπατάλες. Δέλεαρ για τις δύο προτάσεις Ιταλών και Γάλλων η κατασκευή κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία (Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά, αντίστοιχα). Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μάλιστα οι κορβέτες δεν είναι απλώς ένα έργο, αλλά ένα έργο κλειδί για τη βιωσιμότητά τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βασικό σενάριο για Πειραιώς, ιππικό της ΕΥΔΑΠ στη Ζάκυνθο και ζόρια στο RRF

Το σύνολο των μετοχών της Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση, η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ στο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης στην Ζάκυνθο, η προσφυγή για την Αττική Οδό, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι εκπτώσεις του ΟΤΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντάιμον και ο Καρώνης, οι υπερωρίες στην Τρ. Πειραιώς και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Το μπλέξιμο της JPMorgan με την Viva, οι πυρετώδης προετοιμασίες στην Πειραιώς για το placement, οι γκρίνιες στη ΝΔ για τον ανασχηματισμό, τα άμεσα αποτελέσματα στην ασφάλεια, η πλατφόρμα για ξαπλώστρες και οι φήμες για Intralot.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.