ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intrakat
Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Στα σκοτάδια των υποκλοπών, ερωτηματικά για Παγκρήτια και η «σούπερ ESG» FTX

Οι υποκλοπές και ο κίνδυνος μόλυνσης οικονομίας - ΧΑ, η ανορθόδοξη ανατροπή συμφωνιών της Παγκρήτιας, πώς η χρεοκοπημένη FTX είχε καλύτερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil και τι είπε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τους μισθούς.

Στις σκοτεινές διαδρομές του λαβύρινθου των υποκλοπών εισέρχεται ολοένα και πιο βαθιά η πολιτική ζωή και η επικαιρότητα καλύπτοντας τα πάντα. Η φήμη της κυβέρνησης πλήττεται, έγραφε προχθές ο Economist και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η υπόθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την υπόθεση ανέλαβε πλέον η Δικαιοσύνη, αλλά κάπως αργά. Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έχει ξεσπάσει εδώ και πολλούς μήνες και όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε μάλλον να το υποβαθμίσει, ελπίζοντας ότι με τη «θυσία» του Γρ. Δημητριάδη και του τέως αρχηγού της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων. το θέμα θα ξεχαστεί. Όμως, δεν συνέβη αυτό. Από τα πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν διαδρομές, περίεργες σχέσεις και δίκτυα, δουλειές ειδικού τύπου και άλλες προεκτάσεις που δημιουργούν  ερωτηματικά.

-- Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του για την υπόθεση έκανε λόγο για εκβιασμούς και χαρακτήρισε ως απίστευτο ψέμμα σχετικό δημοσίευμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα με την οποία θα αντικρούσει τους νέους ισχυρισμούς και όλα αυτά τα σενάρια που θυμίζουν κατασκοπική ταινία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

-- Eίναι δουλειά της Δικαιοσύνης πλέον να διερευνήσει γρήγορα το τι έχει γίνει και κατά πόσο είναι αληθινά όσα υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα. Υπογραμμίζουμε μόνο ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ αν η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της, όπως έπρεπε, με το ξέσπασμα της υπόθεσης.

 -- Άγνωστο είναι το τι επακολουθεί και τι θα αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες. Δεδομένου όμως ότι και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι γίνονταν παρακολουθήσεις (τις οποίες όμως δεν γνώριζε) το πιθανότερο είναι το σίριαλ των παρακολουθήσεων να έχει αρκετά ακόμα επεισόδια. Και μπορεί μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να μην τσαλακώθηκαν δημοσκοπικά από το θέμα, άλλα όπως μεταφέρουν δημοσκόποι ήδη καταγράφεται σταθερή και αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης. Οι εκλογές δεν είναι μακριά, η αυτοδυναμία ήταν εξ αρχής δύσκολο στοίχημα και πλέον η υπόθεση των υποκλοπών πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

-- Και είναι θέμα χρόνου όλη αυτή η νοσηρή ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό, εφόσον διατηρηθεί, να μολύνει σταδιακά την οικονομία και το χρηματιστήριο.

-- Το Σάββατο που πέρασε τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν πως σε συνάντηση που είχαν ο διευθ. σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος και ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Τhrinvest, του νέου μεγαλομετόχου της τράπεζας, αποφασίστηκε να επανεξεταστούν οι όροι συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων αλλά και η συμφωνία με την QQuant για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, ώστε να διασφαλιστούν κατά το μέγιστο τα συμφέροντα της Παγκρήτιας. Η στήλη έχει τρία ερωτήματα: α) Ο κ. Βαρθολομαίος δεν ήταν αυτός που υπέγραψε και τις δύο συμφωνίες; Πώς τότε ήταν καλές και πως τώρα συμφωνεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν; β) Ακούγεται λίγο περίεργο οι αποφάσεις επανεξέτασης των συμφωνιών να προκύπτουν από τη συνάντηση της διοίκησης με έναν μόνο μέτοχο. Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος με 32,5%, αλλά η Παγκρήτια δεν έχει και πολλούς άλλους μετόχους; Και πως είναι δυνατό για τόσο σοβαρά εταιρικά θέματα να γίνεται ενημέρωση με διαρροές; Μήπως βιάστηκαν, για άλλη μια φορά, κάποιοι από τη Thrinvest για τη διαρροή; γ) Τι γνώμη έχει για την παραπάνω εξέλιξη η Τράπεζα της Ελλάδος που ενθάρρυνε τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων; 

-- Η στήλη δεν γνωρίζει τις συμφωνίες. Αν όντως δεν ευνοούν την Παγκρήτια, ασφαλώς και έχουν το δικαίωμα οι νέοι μέτοχοι να τις αλλάξουν. Και σε αυτή την περίπτωση όμως τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν.

-- Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αναφέρει ότι οι προτεινόμενοι όροι της συγχώνευσης έχουν εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και επισημαίνει ότι η συμφωνία συγχώνευσης είναι δεσμευτική  με την προϋπόθεση: α) να υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας (κάτι που έγινε) και β) ότι τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων περί έγκρισης συγχώνευσης των δύο τραπεζών, της έγκρισης της ΤτΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφ’ όσον απαιτηθεί).

-- Όπως σε πολλά μεγάλα δράματα περιλαμβάνονται έντονα κωμικά στοιχεία, έτσι και η χρεοκοπημένη πια FTX Trading είχε υψηλότερη βαθμολογία ESG από την Exxon Mobil στην κατηγορία Ηγεσία και Διακυβέρνηση! Το νέο μεγάλο δράμα της μεγάλης αρπαχτής στα crypto και των ανεδαφικών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν από ενθουσιώδεις λάτρεις (στην καλύτερη περίπτωση) και λογιών λογιών απατεώνες ακούει στο όνομα FTX Trading, εταιρεία που θεωρούνταν από τις πλέον σοβαρές και αξιόπιστες του χώρου. Ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ένα παιδί – θαύμα μέχρι πριν λίγα 24ωρα, έχει καταφύγει στις Μπαχάμες και ήδη ανακρίνεται για εγκληματικές πράξεις.

-- Το σοκ για τους τολμηρούς -και μάλλον αφελείς- «παίκτες» που νόμιζαν ότι θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι με τα crypto είναι τεράστιο. Διαβάζοντας σχόλια στη σελίδα Twitter του Μπάνκμαν Φριντ βρίσκεται κανείς μπροστά σε πλήθος οργισμένων αναρτήσεων από ανθρώπους που λένε στον επικεφαλής της FTX ότι εξαιτίας του έχουν «κλειδωθεί» όλες οι οικονομίες τους και πιθανόν να χάσουν ένα μεγάλο μέρος ή και όλες. «Έχασα 200.000 δολ., ήταν όλα τα λεφτά μου. Σκότωσες πολλούς ανθρώπους», γράφει ένας «καμένος» επενδυτής, απαντώντας στις ανακοινώσεις του Μπάνκμαν Φριντ για την πτώχευση όλων των εταιρειών του. «Έχεις βλάψει περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλον στην οικονομική ιστορία», γράφει ένας άλλος «καμένος» επενδυτής. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κάποιοι «εραστές της ελευθερίας» των crypto ίσως αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι δεν βλάπτει και λίγη ρύθμιση και εποπτεία.

-- Η θυγατρική του Τιτάνα στις ΗΠΑ παραμένει μακράν η πιο αποδοτική του ομίλου, αφού και στο 9μηνο του 2022 συνεισέφερε το 58% του συνολικού τζίρου και το 55% των κερδών EBITDA. Τον Ιανουάριο του 2022 η διοίκηση του Τιτάνα είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή της θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου «πάγωσε» το σχεδιασμό. Οι αποτιμήσεις τότε για τις εταιρείες δομικών υλικών στις ΗΠΑ έφταναν και 15 φορές τα EBITDA. Σήμερα είναι λογικό να έχουν «ξεφουσκώσει», αλλά οι προοπτικές τόσο για τα δημόσια έργα, όσο και για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στη Φλόριντα είναι κάτι παραπάνω από θετικές και δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον για IPO να αναθερμανθεί. Πρόκειται για μια απόφαση που θα κληθεί να λάβει ο νέος πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Marcel Cobuz, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα. Με ετήσια EBITDA περί τα 160 -170 εκατ. ευρώ η θυγατρική μπορεί να πετύχει υψηλές αποτιμήσεις που να προσεγγίζουν ή να  ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, όταν η «μαμά» στο ΧΑ έχει κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.

-- O Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει δεν μασάει τα λόγια του. Ο επιχειρηματίας μίλησε στο συνέδριο CEO Initiative που διοργάνωσε το Fortune Greece και υποστήριξε πως οι μισθοί  θα πρέπει να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα και να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό. «Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν γιατί ο κόσμος πρέπει να ζήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξήγησε μάλιστα και τους δύο λόγους για τους οποίους οι εργοδότες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις αυξήσεις. Ο πρώτος λόγος, όπως επισήμανε, είναι ότι σήμερα ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιος άρα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές, άρα πρέπει να έχουν χρήματα για να καταναλώσουν. «Εάν δεν έχουν χρήματα σε ποιους θα πουλάμε τα προϊόντα μας;» αναρωτήθηκε. Το ερώτημα που τίθεται είναι: αφού από το νέο έτος οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις 7,5%-8% δεν θα είναι δίκαιο να λάβουν αυξήσεις και αυτοί που πληρώνουν τις εισφορές;

-- Μεγάλα όνειρα κάνουν πολλοί Έλληνες, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη την Πελοπόννησο, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «ζεστό» το θέμα στην ατζέντα της ειδησεογραφίας. Αρχίσαμε να μετράμε πόσα χρόνια θα καλύπτεται η εθνική κατανάλωση από τα κοιτάσματα αερίου που θα βρεθούν, πόσα χρόνια θα καλύπτονται οι ανάγκες της Ευρώπης, πόσο από το εθνικό χρέος θα πληρώσουμε με τα έσοδα και άλλα πολλά. Κακό δεν είναι να ονειρεύεσαι. Όμως όσοι γνωρίζουν από τέτοιες έρευνες για υδρογονάνθρακες λένε ότι καλό είναι να μη λες πολλά μέχρι να τελειώσουν οι γεωτρήσεις. Μόνο τότε μπορεί κανείς να μιλήσει με σοβαρότητα για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων. Οπότε, ας μην βιαστούμε να κυκλοφορούμε με πούρα Τεξανών πετρελαιάδων πριν «μιλήσουν» τα γεωτρύπανα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κικίλιας στο Μαξίμου, μειώσεις τουριστών και το προσκλητήριο σε ευεργέτες

Το κάλεσμα Χατζηδάκη σε ισχυρές επιχειρήσεις να εισφέρουν στον προϋπολογισμό, τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια, οι χώρες με μειωμένη κίνηση τουριστών στην Ελλάδα και η ψυχραιμία ενός... βρεγμένου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες του 2020, η επιστροφή της Παυλίδης σε Παυλίδη και η επέλαση του IRIS

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα, τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης, το άλμα των συναλλαγών IRIS κόντρα στις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η φορολογική συνεισφορά της Παπαστράτος και η εισαγγελική συνέντευξη.