ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Intracom Vs Ideal, τα σκληρά διλήμματα της Κίνας, οι επιτοκιακές ζημιές και η ΤτΕ

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές, αποφεύγει τις ζημιές, το crash test των αποτιμήσεων δύο private equity, η τελική ευθεία του deal Ελλάκτωρ - Motor Oil και «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την κινεζική ηγεσία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να υποστεί ακόμα και ζημιές, καθώς μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να πληρώσει τόκο στις εμπορικές τράπεζες για καταθέσεις ύψους 5 τρισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυτές δημιουργήθηκαν μέσω των μαζικών αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω προγραμμάτων όπως το Public Sector Purchase Programme, πρόγραμμα περισσότερο γνωστό με το ακρωνύμιο PSPP. Οι τόκοι που θα κληθούν να καταβάλουν πολλές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης όχι μόνο θα εξανεμίσουν τα κέρδη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε ζημιές. Αυτή η διαπίστωση όμως δεν ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία είναι μία από τις ελάχιστες κεντρικές τράπεζες που θα… ξεγλιστρήσουν από την κατάσταση αυτή. Η δομή του ισολογισμού της ΤτΕ και η διάρθρωση ενεργητικού – υποχρεώσεων λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά κάνει το γεγονός ότι η ΤτΕ, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν προχώρησε σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP, όταν αυτά είχαν πολύ χαμηλά επιτόκια.

-- Πρόκειται για δύο ιστορικές εισηγμένες εταιρείες, με μακρά διαδρομή στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά προσανατολισμό και έχουν μετεξελιχθεί σε private equity fund. Αναφερόμαστε στην κραταιά πάλαι ποτέ Intracom (μέσω της θυγατρικής της Intracom Ventures) και την Ideal Holdings η οποία θα αλλάξει επωνυμία μέχρι το τέλος του έτους.

-- Και κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες των δυο εισηγμένων εγχώριων private equity funds και εντοπίζεται μια τεράστια διαφορά: οι αποτιμήσεις τους. Με την Intracom να βρίσκεται με ένα θεόρατο discount σε σχέση με την Ideal.

-- Αυτή τη στιγμή η Intracom διαθέτει ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ, έχει στο χαρτοφυλάκιό της την Intracom Defence (ΙDΕ) η οποία αποτιμάται μεταξύ 60 – 80 εκατ. ευρώ, την Intradevelopment, εταιρία ανάπτυξης ακινήτων που κατέχει το 34% της Κέκροψ, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η απόσχιση των ακινήτων της Intracom, αποτίμησης 63 εκατ. ευρώ, με την εισφορά τους σε 100% θυγατρική της. Αθροίζοντας μετρητά (250 εκατ.), την IDE (70 εκατ. ευρώ), τα ακίνητα (63 εκατ. ευρώ) και τα λοιπά (Intradevelopment) η αξία της περιουσίας της Intracom προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑ διαμορφώνεται στα 135 εκατ. ευρώ.

-- Η Ideal Holdings από την άλλη, έχοντας σημαντικές επενδύσεις σε βιομηχανίες (Astir Vitogiannis και Coleus Packaging) και εταιρείες πληροφορικής (ΒΥΤΕ, ADACOM & Netbull κ.α.) αναμένει την εφετινή χρονιά για τις εταιρείες της να πετύχουν κύκλο εργασιών κοντά στα 150 εκατ. ευρώ και EBITDA 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον διαθέτει ρευστότητα 35 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Ideal Holdings διαμορφώνεται στα 145 εκατ. ευρώ.

-- Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Intracom, που το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου αποτελείται από μετρητά, διαπραγματεύεται με μεγάλο discount σε σχέση με την Ideal. Πού οφείλεται αυτό; Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Στην Intracom δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μετρητά αποτελούν δέλεαρ, όμως οι επενδυτές περιμένουν να δουν αποτελέσματα και επενδύσεις που θα δημιουργούν αξία και αποδόσεις –κάτι που στην περίπτωση της Ideal έχουν δει: η εταιρεία έκανε deliver τις αποδόσεις που είχε υποσχεθεί και μάλιστα ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί στους μετόχους, εξού ίσως και το premium στην αποτίμηση.

-- Επιπρόσθετα η αγορά δεν έχει καταλάβει ακριβώς τους στόχους και τις επιδιώξεις του Σωκράτη Κόκκαλη. Σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία, με μεγάλες προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια και με την Ελλάδα να έχει καταστεί επενδυτικός προορισμός, ο όμιλος Κόκκαλη αποεπενδύει συστηματικά (Intrasoft, Intrakat κ.α.) κάτι που δεν κάνεις αν βλέπεις καλύτερες ημέρες. Η αγορά περιμένει να δει ποια θα είναι η επενδυτική στρατηγική της νέας Intracom, από πού θα έρθουν αποδόσεις και θα βγουν λεφτά, και ποιο θα είναι το επιτελείο που θα πλαισιώνει τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο.

-- Και αυτό, οι διοικήσεις, ίσως είναι το σημαντικότερο σημείο που δικαιολογεί τη διαφορά στις αποτιμήσεις των δυο εταιριών: στην μια αναλαμβάνει τα ηνία η δεύτερη γενιά με την αγορά να περιμένει δείγματα γραφής του Κωνστ. Κόκκαλη, ενώ στην Ideal τα ηνία βρίσκονται στα χέρια του μπαρουτοκαπνισμένου Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει με την Ideal μεγάλες συναλλαγές και έχει επιτύχει υψηλές αποδόσεις.

-- Στην τελική ευθεία εισέρχεται το μεγαλύτερο έως τώρα deal στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα. Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ και την εισφορά του σε 100% θυγατρική με την επωνυμία ΑΝΕΜΟΣ RES.  Η Ελλάκτωρ και η ΜΟRE (θυγατρική της Motor Oil) θα συστήσουν εταιρεία στην οποία η MORE θα κατέχει το 75% και η Ελλάκτωρ το 25%. Η ΜORE θα καλύψει τη συμμετοχή της με μετρητά και η Ελλάκτωρ εισφέροντας το 14% της ΑΝΕΜΟΣ RES.  To Joint Venture αυτό θα εξαγοράσει το υπόλοιπο 86% της ΑΝΕΜΟΣ RES από την Ελλάκτωρ και στη συνέχεια θα την απορροφήσει. Η εξαγορά θα γίνει με τη σύναψη δανεισμού και το προϊόν της πώλησης θα κατευθυνθεί για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Ελλάκτωρ.

-- Η ΑΝΕΜΟΣ RES έχει προς κάλυψη μετοχικό κεφάλαιο 771 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 835 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος και CEO ορίστηκε ο Ευθύμιος Μπουλούτας. Στην νέα εταιρεία που θα εξαγοράσει την ΑΝΕΜΟΣ RES η ΜΟRE θα έχει τέσσερα μέλη στο ΔΣ και η Ελλάκτωρ δύο. Η MORE έχει πρώτο δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση που αποφασίσει να πωλήσει το ποσοστό της (25%) η Ελλάκτωρ. Σήμερα, ο τομέας ανανεώσιμων πηγών της Ελλάκτωρ έχει εγκατεστημένη ισχύ 493 MW και στο pipeline έργα 1.600 MW.

-- Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου αποτελούν στρατηγικές επιλογές του ομίλου της Motor Oil. Ο όμιλος διαθέτει σε λειτουργία 280MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας –τα 220MW τα είχε αποκτήσει από τη Fortress - ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Επίσης στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων λειτουργούν δύο μονάδες παραγωγής υδρογόνου.

-- Ποιος να το περίμενε ότι επενδυτές και κεφαλαιούχοι σε ΗΠΑ, Ευρώπη και αλλού να προσεύχονται νυχθημερόν για το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ, καθώς τυχών αποσταθεροποίησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος την Κίνα και σε νέες μεγάλες περιπέτειες την υφήλιο. Η πιο προφανής επιλογή για την κινεζική ηγεσία, μετά το τσουνάμι των κοινωνικών αντιδράσεων, είναι η εγκατάλειψη της πολιτική «zero Covid», που δεν είναι βιώσιμη. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά και η κατάσταση θυμίζει λίγο τη γνωστή ρήση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Διότι αν η κινεζική ηγεσία δεν υποκύψει στην χαλάρωση των μέτρων υπάρχει κίνδυνος οι κοινωνικές αντιδράσεις να ενταθούν, οι διαδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν και το καθεστώς να αμφισβητηθεί από τα εκατομμύρια των αγανακτησμένων (εδώ μιλάμε για κανονικούς αγανακτισμένους και όχι την αλά ελληνικά κινηματική αγανάκτηση). Από την άλλη πλευρά, αν το κινεζικό καθεστώς τερματίσει την πολιτική μηδενικής ανοχής για τον covid κινδυνεύει με ένα τσουνάμι κρουσμάτων και νεκρών, καθώς τα προηγούμενα χρόνια με τα δρακόντεια lockdown ως βασικό μέσο αντιμετώπισης του ιού δεν υπήρξε εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ είναι βέβαιο ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο (και μάλιστα πολύ λιγότερο) αποτελεσματικά σε σχέση με τα δυτικά καθώς δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. Με λίγα λόγια, είτε έτσι (δρακόντεια μέτρα και κοινωνικές εξεγέρσεις) είτε αλλιώς (χαλάρωση μέτρων και έξαρση επιδημίας και κρουσμάτων) τα πράγματα για την Κίνα, την οικονομία, το εμπόριο και τα χρηματιστήρια δεν θα είναι καθόλου εύκολα.

-- Παρεμπιπτόντως, εκκωφαντική είναι η σιωπή, για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ, της εγχώριας αριστεράς και των λοιπών «προοδευτικών» δυνάμεων στα γεγονότα στην Κίνα και το Ιράν. Οι εδώ αιώνιοι έφηβοι της επανάστασης και της ανυπακοής, που είναι πάντα με τον άνθρωπο, σφυρίζουν αδιάφορα στην γνήσια λαϊκή ανυπακοή των Κινέζων και των Ιρανών απέναντι στα αντιδημοκρατικά – αυταρχικά καθεστώτα που τους κυβερνούν. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς εντυπωσιακή τη στάση αυτή, αλλά δεν είναι, διότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από τους Έλληνες της ευρύτερης αριστεράς βλέπουν έναν και μόνο έναν εχθρό: τον καπιταλισμό. Και έτσι μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η ακατανίκητη έλξη που τους ασκεί ο εισβολέας Πουτιν και το καθεστώς του: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι άβολες επισημάνσεις Στουρνάρα, οι υπογραφές για τη Δομική και το Qatargate

Η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ στην κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών, «πέφτουν» οι υπογραφές για την Δομική Κρήτης, η κρίσιμη συνέλευση για τη «νέα» Intracom, οι εξελίξεις στην Attica Bank, το Qatargate και τα απερίσκεπτα tweets.
Trapeza thw Elladow, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετεγγραφή της ΤτΕ, η αργοπορία του CVC, η «κατακόκκινη» ΑΔΜΗΕ και το bitcoin

Ο πρώην διευθ. σύμβουλος της Εθν. Ασφαλιστικής στην ΤτΕ, οι ψίθυροι για το CVC, ο Χρ. Μεγάλου περιγράφει τη νέα ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς, οι χαμένοι του bitcoin, η πιθανή έξοδος του AΔΜΗΕ από τον δείκτη των blue chips, οι υψηλές επιδόσεις της Ideal, το γάλα και το πετρέλαιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η περίεργη έκτακτη ΓΣ της ΕΧΕ, η διάψευση από τη Fed, η νέα Ideal και ο κορονοϊός

Γιατί προκαλούν ερωτηματικά οι βιαστικές κινήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για αλλαγή ΔΣ, πώς απογοήτευσε τις αγορές η Fed, Στουρνάρας - Καραβίας με Covid, πώς σχεδιάζει η Ideal να ανταμείψει τους μετόχους της και τα πρώτα συμπεράσματα απο το καλάθι.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παρακολουθήσεις, η αισιοδοξία Στουρνάρα για τον πληθωρισμό και η νέα Intrakom

Οι εντεινόμενες εσωκομματικές πιέσεις στον Κ. Μητσοτάκη, η εκτίμηση Στουρνάρα για τον πληθωρισμό, τα μηνύματα της ολλανδικής επένδυσης στην Alpha, το αίτημα της Attica για τo capital plan και η τοποθέτηση Ζαββού στην Αναπτυξιακή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.