ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Stringer/ SOOC

Η αντεπίθεση Πειραιώς για MIG, ο Τσίπρας και οι πλειστηριασμοί

«Ματώνει» η Πειραιώς για τον έλεγχο της MIG, η επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στις αντιμνημονιακές ημέρες μέσω πλειστηριασμών, οι servicers και ο εξωδικαστικός και η σύγκρουση στην Ευρώπη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πρόσφατα γράφαμε πως η περίπτωση της MIG και του Μάριου Ηλιόπουλου θα είναι το αλατοπίπερο στο πλούσιο γεύμα που προσφέρει το ΧΑ με τις εντυπωσιακές του επιδόσεις. Και, πράγματι, η περίπτωση MIG έχει προσφέρει άφθονο πιπέρι και αλάτι.Χθες η μετοχή έκλεισε στο limit up στα 0,2170 ευρώ, πολύ πάνω από τα 0,1668 ευρώ που προσφέρει η Πειραιώς με τη δημόσια πρόταση που έχει υποβάλει. Άλλαξαν χέρια 11,6 εκατ. μετοχές ή το 1,2% της εταιρείας. Eκ των αγοραστών ήταν τελικά  η Πειραιώς που φοβήθηκε τον Μάριο Ηλιόπουλο και αγόρασε σε ανώτατη τιμή στα 0,2170 ευρώ και ως εκ τούτου αναπροσαρμόζει προς τα πάνω την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 0,2170 ευρώ. Ειδικότερα, η Πειραιώς απέκτησε 6,4 εκατ. μετοχές της MIG και πλέον ελέγχει το 53,5% της MIG.

-- Η αποτίμηση της MIG έφτασε στη στρατόσφαιρα τα 204 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς «ματώνει» οικονομικά για να  εξουδετερώσει τον Μάριο Ηλιόπουλο Υπενθυμίζεται πως  στη συνέλευση της MIG που θα γίνει στις 3 Μαρτίου επειδή συμμετέχουν οι μέτοχοι τη record date, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, η πρόταση για τη μεταβίβαση της συμμετοχής της Attica που έχει η MIG προς τη Strix θα εγκριθεί με τα αρχικά ποσοστά της Πειραιώς.


-- Ανεβάζει στο τέρμα την ένταση για τους πλειστηριασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αδιαφορώντας για τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Έρχονται, λέει, χιλιάδες πλειστηριασμοί μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, χάνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και, με αντιμνημονιακό οίστρο, υπόσχεται την κατάργηση των πλειστηριασμών (με ένα νόμο). Θα πει κανείς: εδώ οι άνθρωποι φαντασιώνονται (όχι μόνο τώρα, εδώ και δεκαετίες) ότι η χούντα δεν έχει τελειώσει και ότι αυτοί θα επαναφέρουν τη δημοκρατία στον τόπο, στους πλειστηριασμούς θα υπάρξει ψυχραιμία;

-- Επί της ουσίας τώρα, όλες αυτές οι φωνές και υπερβολές δεν ασκούν την παραμικρή επίδραση στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι, όχι πριν πολύ καιρό, οι ίδιοι υπόσχονταν Σεισάχθειες, οριζόντια κουρέματα και άλλα ωραία που καμία σχέση δεν είχαν με όσα ακολούθησαν. 

-- Με τη λογική «κάλλιο πέντε και στο χέρι» κινήθηκαν τα funds των «κόκκινων» δανείων και οι servicers στη συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για ένα σημαντικό θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οποίο θα λυθεί με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο νομοσχέδιο που έφτασε χθες βράδυ στη Βουλή και ρυθμίζει την εξαγορά ακινήτων του Δημοσίου από καταπατητές. Ζήτησαν να μειωθεί η χρονική διάρκεια των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, που φθάνει τα 25 χρόνια για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και τα 35 για τα δάνεια με εξασφαλίσεις. Για να μπορέσουν οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη με ρυθμίσεις μικρότερου χρονικού ορίζοντα, τα funds αποδέχονται να προσαρμόζονται ανάλογα τα «κουρέματα», ώστε νέες ρυθμίσεις σε μικρότερη χρονική διάρκεια να είναι βιώσιμες. Με λίγα λόγια, τα funds θα πάρουν λιγότερα, αλλά συντομότερα. Το μόνο που μένει να μάθουμε από την τροπολογία του υπ. Οικονομικών είναι πόσο ακριβώς θα μειωθεί ο μέγιστος χρόνος των ρυθμίσεων. Αλλά, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα είναι καλύτερο για όλους, πιστωτές και οφειλέτες.

-- Πολύ δύσκολος φαίνεται ότι θα είναι ο… τοκετός για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πάρουν τη θέση του παλιού Συμφώνου Σταθερότητας. Στο χθεσινό Ecofin, η σχετική συζήτηση επί των προτάσεων που έχει καταθέσει η Κομισιόν από τον Δεκέμβριο πήρε τον γνωστό χαρακτήρα Βαβέλ, όπως συνηθίζεται όταν αρχίζουν τόσο δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπου κάθε χώρα προσέγγιζε τους δημοσιονομικούς κανόνες από τη δική της οπτική γωνία. Η προεδρεύουσα, Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά μέχρι να βρεθεί μια συμφωνία για να προχωρήσουμε». Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν ανησυχεί πολύ για την έκβαση των συζητήσεων, αφού θεωρείται βέβαιο ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες, θα καταργηθεί σίγουρα ο παλιός, αχώνευτος (γερμανικός…) κανόνας για τη μείωση του χρέους, που επέβαλε στα κράτη με υψηλό χρέος να το μειώνουν κάθε χρόνο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% της υπέρβασης από τον στόχο του 60%. Για μια χώρα με χρέος 170% του ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα, η εφαρμογή αυτού του κανόνα θα οδηγούσε σε εξοντωτική λιτότητα, αλλά πλέον όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταργηθεί.

-- Ο δημόσιος τομέας είναι εκείνος που «κουβαλάει» το κόστος της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως, ενώ μόλις το 2,2% προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες. Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε χθες και, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει πως ειδικά στην Ελλάδα η έλλειψη πόρων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ολοκλήρωση υλοποίησης σχετικών καινοτόμων λύσεων. Μάλιστα, ειδικά για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στη χώρα, το ΙΟΒΕ προτείνει τη σύσταση ειδικού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί δράσεις και έργα βελτίωσης της ανθεκτικότητας που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη μετά από ένα καταστροφικό γεγονός. Υπογραμμίζει, ωστόσο, και την ανάγκη για αύξηση της χρήσης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων βιωσιμότητας, όπως τα πράσινα ομόλογα και τα δάνεια με ρήτρες αειφορίας και κάνει ειδική μνεία στον επανασχεδιασμό του δείκτη ATHEX ESG ώστε να περιλαμβάνει και τη διάσταση της προσαρμογής ή η δημιουργία ενός δεύτερου δείκτη που θα περιλαμβάνει εισηγμένες εταιρείες που εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια προσαρμογής. Τέλος, προτείνει και την εξέταση ενός θεσμικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα ασφάλισης για τον κλιματικό κίνδυνο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σκηνικό αναβάθμισης, ο υβριδικός πόλεμος κατά Αλ. Πατέλη και η «νέα» MIG

Πώς η ευχάριστη έκπληξη για το πλεόνασμα μπορεί να συμπληρώσει το παζλ για επενδυτική βαθμίδα, ο ΣΥΡΙΖΑίος που προσπάθησε να κλονίσει τον Αλέξη Πατέλη, η νέα αναβολή στον διαγωνισμό για την Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα και η επιστροφή της MIG στις ρίζες της.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση Vs τραπεζών, τα παράλογα περί πλειστηριασμών, η MIG και οι εκλογές

Η lose-lose situation κυβέρνησης – τραπεζών, η οργισμένη παραπληροφόρηση για τους πλειστηριασμούς και τους servicers, η συνέλευση της MIG και η επόμενη κίνηση Ηλιόπουλου, η αναβάθμιση, ο σεισμός στην Τουρκία και οι εκλογές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πονοκέφαλοι του Μ. Τσαμάζ, ανακούφιση για servicers, ΣΥΡΙΖΑ και απλή αναλογική

Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, η ικανοποίηση των servicers για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλέτο του ΒΟΑΚ και οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα εμφυλιοπολεμικά του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο αποκαλυπτικός Γ. Τσίπρας, το τέλος εποχής MIG και τα χαμόγελα στην Τρ. Πειραιώς

Η επόμενη ημέρα της MIG μετά τη συμφωνία με την Strix, η μεγάλη μείωση των NPEs της Τρ. Πειραιώς, οι καραμπόλες στην Oliver Wyman, το χρυσό αγόρι των crypto στη φυλακή, το επικό τρολάρισμα στον Χρ. Σταϊκούρα και η τεμπελιά του Γ. Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Τσίπρας πάει για… νίκη, μια κινηματογραφική επένδυση και το νερό του Π. Τσάκου

Το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία και η σωτηρία της κοινωνίας από τη Δεξιά, η επένδυση του καπετάν Παν. Τσάκου, το σκάνδαλο με τα φάρμακα, η δημόσια πρόταση της Strix Holdings και η εταιρεία κινηματογραφικών ταινιών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.