ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με την πολιτική βία, η Credit Suisse και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Το νέο περιστατικό πολιτικής βίας με την επίθεση στο αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη, οι κερδοσκόποι και γιατί είναι αδιανόητη η καταστροφή της CS και η επένδυση της Unilever στην Ουκρανία.

Τελικά, σύντροφοι, ίσως δεν έχει και τόσο πλάκα, ειδικά αν βρίσκεται κανείς στη «λάθος» πλευρά. Χθες τραυματίστηκε ο αστυνομικός της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, από ομάδα κουκουλοφόρων που με βαριοπούλα προξένησαν ζημιές στο αυτοκίνητό της. Ο αστυνομικός περίμενε στο αυτοκίνητο την κ. Γεροβασίλη να επιστρέψει από τη διαδήλωση στην οποία συμμετείχε. Είχε προηγηθεί πριν κάποιες ημέρες, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για το δυστύχημα στα Τέμπη, επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα μεταξύ αυτών και στο όχημα με το οποίο μετακινείται ο Αλέξης Τσίπρας. Και ασφαλώς είχαμε και το σοβαρό επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του Γ. Βαρουφάκη. Και κάπου εδώ ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσουμε οριστικά με τις πλακίτσες και την ανοχή στη βία, προς την μία ή την άλλη πλευρά. Διότι μέχρι τώρα η αριστερά έδειχνε μεγάλη ανοχή στα παιδιά με τις μολότοφ, για μην πούμε ότι τα έβλεπε με συμπάθεια καθώς στόχευαν στην άλλη πλευρά.

-- Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας αστειευόταν με τις μολότοφ και αναρωτιόταν τι κακό έχουν οι μολότοφ. Και όταν του επισήμαιναν ότι οι μολότοφ καίνε κόσμο απαντούσε γελώντας ότι «εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;». Ήταν οι ωραίες εποχές της επανάστασης και των αγανακτισμένων στις πλατείες που γιαούρτωναν, προπηλάκιζαν και ενίοτε έδερναν πολιτικούς, όπως τον κ. Κ. Χατζηδάκη, και δημοσιογράφους. Βία που κάποιοι από την αριστερά έβλεπαν με κατανόηση και τη δικαιολογούσαν. Τώρα βέβαια τα λούζονται όλα αυτά από ακραίους περιθωριακούς αντισυστημικούς και ας ελπίσουμε ότι θα πάθημα θα γίνει μάθημα. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε οριστικά από τη βία.

-- Εύκολα μιλά κανείς για «κατάρρευση της Credit Suisse», αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι ελβετικές αρχές θα αφήσουν τόσο εύκολα τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να χαθεί. Όχι μόνο επειδή η Ελβετία έχει συνδέσει την ιστορία της με την τραπεζική και θα ήταν αδιανόητο να αφήσει μια ιστορική τράπεζα να σβήσει. Αλλά και επειδή ειδικά η Credit Suisse έχει συνδέσει την ιστορία της με την Ελβετία, περίπου όπως η Εθνική Τράπεζα με την Ελλάδα. Την ίδρυσε το 1856 ο Άλφρεντ Έσερ, μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, που θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες» του ελβετικού κράτους, αλλά και ένας από τους θεμελιωτές των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι μέσα σε λίγες ώρες η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας «βρήκε» 50 δισ. φράγκα για να δανείσει στην Credit Suisse. Ούτε ότι συγκλήθηκε διακομματική σύσκεψη για να συζητηθεί η τύχη της. Βέβαια, και η στήριξη ιστορικών τραπεζών έχει τα όριά της: το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας τάχθηκε εναντίον της παροχής εγγυήσεων από το κράτος για τη διάσωση. Έστω κι έτσι, όμως, κανείς δεν θα θελήσει να είναι αυτός που θα γράψει τη λέξη «τέλος» δίπλα στην επωνυμία της Credit Suisse.

-- Επιπλέον το δράμα που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την τύχη Ελβετικής τράπεζας έχει μια διάσταση που δεν έχει τονιστεί ιδιαίτερα: την κερδοσκοπία. Διότι μπορεί η Credit Suisse να αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, ωστόσο ο ισολογισμός της δεν ήταν αδύναμος: τόσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας ήταν και είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Φαίνεται ότι με αφορμή τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, τις ευρύτερες ανησυχίες στις αγορές και τις πολύμηνες αναταράξεις στην CS, κερδοσκοπικά κεφάλαια, κινητοποιώντας μεγάλους πόρους, προκάλεσαν μια τεράστια επίθεση κατά της Credit επιδιώκοντας να προκαλέσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

-- Στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομικής ειδησεογραφίας πέρασε τα τελευταία 24ωρα η Saudi National Bank. Η μεγαλύτερη και ημικρατική εμπορική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse με 9,9%, «άδειασε» την ελβετική τράπεζα την πιο κρίσιμη στιγμή, με την κατηγορηματική δήλωση του προέδρου της ότι δεν πρόκειται να εισφέρει άλλα κεφάλαια για να τη στηρίξει. Μια αρκετά περίεργη δήλωση που υπομόνευσε την CS και την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Αυτά στη διεθνή επικαιρότητα. Σημειώνεται ότι βασικός μέτοχος της Saudi National Bank είναι το Public Investment Fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φυσικά το deal δεν προχώρησε, για πολλούς λόγους.

-- Διπλή και τριπλή ανάγνωση χρειάζεται για να αποκωδικοποιηθεί η πρωτοβουλία της πολυεθνικής  Unilever να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ σε μια νέα μονάδα παραγωγής στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας. Η κατασκευή θα ξεκινήσει φέτος, με το εργοστάσιο να αναμένεται να ανοίξει το 2024. Το νέο εργοστάσιο θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας και θα κατασκευάζει προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν και αφρόλουτρων.  

-- Ο κόμβος αυτός θα τροφοδοτεί κυρίως την τοπική ουκρανική αγορά, αλλά έχει μελλοντικές δυνατότητες εξαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Unilever κλείνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στην Ουκρανία και η πρωτοβουλία αυτή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται και καμία πλευρά δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης. Η κίνηση αυτή ενέχει πράγματι ρίσκο, αφού δεν πρόκειται για την προσθήκη μιας γραμμής παραγωγής αλλά για τη δημιουργία νέας μονάδας. Μήπως τα στελέχη της εγγλέζικης πολυεθνικής ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; Μήπως ο πόλεμος θα τελειώσει πιο σύντομα από ό,τι φαίνεται; Πράγματι θα έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό της διοίκησης του πολυεθνικού ομίλου. Από την άλλη πλευρά μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Ουκρανία δεν θα χάσει άλλες περιοχές από αυτές που έχει απολέσει έως σήμερα και όταν αποκατασταθεί η ειρήνη θα παραμείνει μια μεγάλη καταναλωτική αγορά για προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα προϊόντα της Unilever.  Άλλωστε, με 60 δισ. ευρώ τζίρο το 2022 η Unilever  έχει την «πολυτέλεια» να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ για να έχει προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην επόμενη μέρα της ταλαιπωρημένης χώρας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

traino-sididromos-erga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική βία, τα καλά νέα για Ηρακλή, το δυστύχημα και η πανάκεια των διορισμών

Τα αυτονόητα μέτρα στήριξης των θυμάτων του δυστυχήματος και η πανάκεια των διορισμών, το πρωθυπουργικό «μέσο» για την επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων, η ανησυχία για την έξαρση της πολιτικής βίας και τα ανέλπιστα καλά νέα για τον Ηρακλή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έπαινοι Τσίπρα στον «διορατικό» Καραμανλή και οι καραμπόλες στην Αττική Οδό

Πώς ο Κ. Καραμανλής κέρδισε τον θαυμασμό του Αλ. Τσίπρα, πολιτική αντιπαράθεση και... υπερβολές, η αποχώρηση των Γάλλων από την Αττική Οδό, ο Δήμος Αθηναίων ξηλώνει τραπεζοκαθίσματα και η επικράτηση της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αγωνιώντας για τον Κ. Καραμανλή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα «ψεκασμένα» δισ.

Πως κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από τη χρεοκοπία, η επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση στην Τρ. Πειραιώς, πού έχει σκαλώσει το deal για την Άκτωρ, οι «περίεργοι» υπολογισμοί του ΔΣΑ και η κρίση Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντεπίθεση Πειραιώς για MIG, ο Τσίπρας και οι πλειστηριασμοί

«Ματώνει» η Πειραιώς για τον έλεγχο της MIG, η επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στις αντιμνημονιακές ημέρες μέσω πλειστηριασμών, οι servicers και ο εξωδικαστικός και η σύγκρουση στην Ευρώπη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πονοκέφαλοι του Μ. Τσαμάζ, ανακούφιση για servicers, ΣΥΡΙΖΑ και απλή αναλογική

Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, η ικανοποίηση των servicers για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλέτο του ΒΟΑΚ και οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα εμφυλιοπολεμικά του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πώληση της Άκτωρ, το… καψόνι στον Ι. Ρέτσο και η απόβαση στην Αλεξανδρούπολη

Οι φήμες για την πώληση του κατασκευαστικού σκέλους της Ελλάκτωρ, οι δύσκολες διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ο πρωθυπουργός και η διοίκηση της Eurobank στη Θράκη και το παράπονο του Ι. Ρέτσου για το υπ. Τουρισμού και τους πρώην προέδρους του ΣΕΤΕ.