ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο Μητσοτάκης και η Νεφέλη Μέγκ, το ρεκόρ επενδύσεων και οι αργίες στις αγορές

Πώς ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις στη συνέντευξη με τη νεαρή ποντκάστερ, πού οφείλεται το ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, η κυριακάτικη τρικυμία για το κόμμα Κασιδιάρη και η κυβερνητική συλλογιστική για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι περισσότεροι από όσους είδαν ή διάβασαν την περιβόητη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νεαρή μπλόγκερ Νεφέλη Μεγκ συμφωνούν ότι ήταν μια από τις καλύτερες και ουσιαστικότερες πολιτικές συνεντεύξεις που έχουμε δει εδώ και χρόνια. Ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα, απαντώντας ουσιαστικά, χωρίς ξύλινο λόγο και χωρίς πολιτικές αοριστολογίες υπενθυμίζοντας αυτό που ξέρουν καλά όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του: ότι πρόκειται για έναν μοντέρνο πολιτικό, με ευρύτητα πνεύματος και γνώσεων, που γνωρίζει σε βάθος τα θέματα. Τούτον δοθέντων, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτός ο Μητσοτάκης... κρύβεται. Γιατί κινείται τόσο αμυντικά στις κανονικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και στα mainstream μέσα ενημέρωσης και γιατί οι συνεργάτες του επιβάλλουν ένα τόσο αποστειρωμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο. Ακόμα χειρότερα, γιατί μερικές φορές, σε άβολες ερωτήσεις, ο ίδιος αντιδρά με αδικαιολόγητα επιθετικό τρόπο σαν άνθρωπος που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του; Το πιθανότερο είναι, όπως συμβαίνει συνήθως, η αυλή που σχηματίζεται γύρω από τον πρωθυπουργό να τον παρασύρει σε λάθος επιλογές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι την πρώτη διετία της κυβέρνησης, και με ώθηση από τις επιτυχίες στη διαχείριση των κρίσεων στον Έβρο και την πανδημία, αναπτύχθηκε μια αλαζονεία, μια αίσθηση παντοδυναμίας και μια αίσθηση ανωτερότητας, φαινόμενα που πέραν του ότι οδηγούν σε πλήρη αποκοπή από την πραγματικότητα είναι και εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας ελπίσουμε ότι η επιστροφή του Μητσοτάκη, όπως τον είδαμε μέσα από τη συνέντευξη στην ποντκάστερ, να μην είναι προσωρινή.

-- Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης ήταν η έκδηλη αμηχανία του πρωθυπουργού όταν η μπλόγκερ τον εγκάλεσε –και μάλιστα αρκετές φορές- γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς με προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες ώστε να μην ταλαιπωρούνται τόσο πολύ οι πολίτες. «Δεν το έχουμε πετύχει στον βαθμό που θα θέλαμε», σημείωσε για να λάβει την απάντηση από τη Νεφέλη Μεγκ ότι αυτό δεν με καλύπτει. Και πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός στην αιτίαση του γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο; Προτείνοντας στη μπλόγκερ «να φωνάξεις την επόμενη φορά εδώ αυτούς οι οποίοι απεργούν, να τους ρωτήσεις γιατί απεργούν, να αντιληφθούν και αυτοί ενδεχομένως ότι μία απεργία ταλαιπωρεί όλη την πόλη της Αθήνας». Ίσως αυτό να «ήσαν μια κάποια λύσις» όπως θα έλεγε και ο ποιητής, αλλά δεν είναι απάντηση πρωθυπουργού. 

-- Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλά να πει στην ερώτηση για την υπερφορολόγηση της εργασίας (44% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ), όπως και για το κατά πόσο οι φόροι αυτοί είναι πραγματικά ανταποδοτικοί. Γενικώς συμφώνησε με την κριτική αλλά κατά τα άλλα περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές. Θα περίμενε κάνεις να ακούσει περισσότερα και πιο συγκεκριμένα από έναν πολιτικό που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και διεκδικεί τώρα την ψήφο μας και μια δεύτερη θητεία.

-- Περάσαμε πολλά μέσα στο 2022 και ίσως πέρασε απαρατήρητη μια εξέλιξη που έχει μεγάλη σημασία για τις προοπτικές της οικονομίας: την περασμένη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «κατά το 2022 οι ΞΑΕ ενισχύθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας 2002-22 (6,4 δισεκ. ευρώ ή 3,1% του ΑΕΠ). Οι εισροές αφορούν πρωτίστως επενδύσεις σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και σε μετοχές από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δευτερευόντως σε ακίνητα».

-- Πώς φτάσαμε, όμως, σε αυτό το ρεκόρ; Οι εισροές οφείλονται, κατά κύριο λόγο, σε δύο κατηγορίες συναλλαγών: ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών) και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Σημαντικές εισροές καταγράφηκαν και για  ιδιωτικές αγοραπωλησίες κατοικιών. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των ΞΑΕ είναι η Ιταλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ελβετία. Ανεξάρτητα, πάντως, από το πού πήγαν τα κεφάλαια και από πού προήλθαν, ένα είναι το γεγονός: αυτοί που τα έφεραν εμπιστεύονται τα χρήματά τους στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν δεδομένο για πολλά χρόνια.

-- Η ελληνική αγορά κατοικιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 χαρακτηρίστηκε από υπερβάλλουσα ζήτηση και ανοδικές τιμές. Η  ζήτηση στην ελληνική αγορά κατοικίας υπερβαίνει την προσφορά και προέρχεται τόσο από Έλληνες για ιδιόχρηση όσο και από και ξένους και Ελληνες επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα της Cerved Property Services (CPS), λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων και των αποδόσεων των κατοικιών, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη υπεραξία, τα οικιστικά ακίνητα έχουν καταστεί πλέον επενδυτικά προϊόντα. Ο ρυθμός απορρόφησης κατοικιών από το 2017 και μετά είναι πολύ ταχύτερος από τον ρυθμό εισόδου νέων ακινήτων στην αγορά. Το διαθέσιμο προς πώληση απόθεμα δεν έχει αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς, αν και θα περίμενε κανείς επιβράδυνση της ανοδικής τάσης λόγω των γεωοικονομικών συνθηκών.

-- Καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση των τιμών αποτέλεσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων. Οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν υψηλές αποδόσεις στην Ελλάδα λόγω των χαμηλότερων τιμών των κατοικιών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και για περιοχές που θεωρούνται πιο ακριβές, όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα ή τα δημοφιλή ελληνικά νησιά, οι τιμές είναι χαμηλότερες από άλλους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Αθήνα διατηρεί συγκριτικά χαμηλές τιμές κατοικιών και οι επενδυτές βλέπουν την αγορά της ως ευκαιρία, δεδομένου ότι εδώ εξασφαλίζουν αποδόσεις της τάξεως του 5%, όταν στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ξεπερνούν το 3%. Όσον αφορά τις τάσεις των τιμών, το 55% των συμμετεχόντων σε έρευνα CPS περιμένουν να δουν σταθεροποίηση των τιμών το 2023. Αντιθέτως, το 37% προσδοκά αύξηση και μόλις το 8% μείωση.

-- Χωρίς Χρηματιστήριο, αλλά και διεθνείς αγορές, και σήμερα λόγω της αργίας των Καθολικών. Την τρέχουσα εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Πάσχα, το ΧΑ θα υπολειτουργήσει, καθώς εκτός από σήμερα, κλειστό θα παραμείνει και την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου.

-- Μια μικρή τρικυμία προκάλεσε κυριακάτικα η επίθεση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι με την τροπολογία Βορίδη «εισάγεται πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου». Ωστόσο η δημόσια παρέμβαση του κ. Τζνερίκου όχι μόνο δεν βρήκε υποστηρικτές αλλά αποδοκιμάστηκε ανοιχτά από καθηγητές νομικής και συνταγματολόγους. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του έκανε λόγο για «αδιανόητο θεσμικά δημόσιο διάλογό του με τον υπουργό Εσωτερικών» και τόνισε ότι καθίστανται αναγκαίες «άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη».

-- Κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στη συλλογιστική του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Μέχρι πρόσφατα, δινόταν η εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθεί η προκήρυξη εκλογών με ενισχυμένη αναλογική για να διεκδικήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Σε δύο συνεντεύξεις του, τις τελευταίες ημέρες (στον ΣΚΑΪ και podcast «Μπούκλα 99»), ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις επιταγές του Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την έναρξη συνομιλιών για μια κυβέρνηση συνεργασίας. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να πω ακόμα τώρα τι θα κάνω με αυτή την εντολή γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, όμως, είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

-- Η θεσμική στροφή του πρωθυπουργού αφήνει μια μικρή χαραμάδα στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, ωστόσο παραμένει ένα σενάριο με πολύ μικρές πιθανότητες. Παράλληλα, μεταδίδει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός σέβεται τα προβλεπόμενα, αποκρούοντας έτσι και τις αιτιάσεις περί αλαζονείας. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές Tik Tok, το νέο πατατράκ με Κατρούγκαλο και οι αυξήσεις στα ΕΛΠΕ

Η προεκλογική εκστρατεία για "like" και καρδούλες με απόντες τους ψηφοφόρους, η επική γκάφα Κατρούγκαλου, οι υπερδιπλάσιες αμοιβές στα στελέχη της Hellenic Energy και ο έρωτας της Easy Jet με το ελληνικό καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ρομποτάκια του ντιμπέιτ, αίτημα για… ΑΤΑ σε Λαγκάρντ και τα δάνεια σε ελβετικό

Τρακαρισμένοι αρχηγοί σε ανούσιους μονολόγους, οι δυσάρεστες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι μάλλον υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΕΚΤ, ο νέος CEO της Fourlis, η ανακαίνιση και το… τρενάκι για τις μετακινήσεις επιχειρηματία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τελευταία Σοβιετική «Δημοκρατία», η ψυχρολουσία της ΕΛΒΟ και οι ασφάλειες

Η περιγραφή του ΟΣΕ ως «το τελευταίο κατάλοιπο ενός κρατικού σοβιετικού συστήματος» που ταιριάζει γάντι και για τη χώρα, πού οφείλεται η υπανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, η ψυχρολουσία με την ΕΛΒΟ, οι τιμές των καυσίμων και πώς ποινή 400 χρόνων «εξοφλείται» με 6,5 χρονάκια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην ΤτΕ περνά η κρίση στην Attica, τα αμήχανα εγκαίνια στην Κοζάνη και ο τουρισμός

Ο ρεαλισμός και η ευελιξία Μητσοτάκη, ο Γιάννης Παπαθανασίου «σύμβολο» της μετάβασης της χώρας στο αύριο, τα μαλλιοτραβήγματα στην Attica Bank που προκάλεσαν την επέμβαση της ΤτΕ, το πλεονέκτημα που δίνει ο τουρισμός και η έξοδος από εποπτεία.