ΓΔ: 901.95 -0.02% Τζίρος: 21.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το ξύπνημα της Βιοχάλκο και η ακατανόητη επιμονή των short επενδυτών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε δυναμικά χθες, όπως αναμενόταν μετά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, και έκανε κίνηση προς νέα υψηλά 52 εβδομάδων, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς είναι βέβαιο ότι πολλοί, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας, δεν θέλουν να τους βρει με «χαρτιά» στα χέρια το Σαββατοκύριακο. Λογικό είναι. Ωστόσο η κίνησή τους εμπεριέχει έναν βαθμό κινδύνου: να το μετανιώσουν (που πούλησαν...) τη Δευτέρα!  
  • Ενθουσιάστηκαν με τον ΟΠΑΠ, και δεν το έκρυψαν, οι επενδυτές μετά το έκτακτο μέρισμα του 1 ευρώ που αποφάσισε η διοίκηση και το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο του αναμενόμενου. Η μετοχή έκλεισε χθες με άλμα +4,17%, σημειώνοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων.
  • Εξαιρετική η συμπεριφορά της Βιοχάλκο (+2,75%) χθες και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα υψηλά 52 εβδομάδων (4,4 ευρώ) από τα οποία είχε απομακρυνθεί.
  • Εδώ και τέσσερις μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου, η μετοχή της Μυτιληναίος κινείται μονότονα στη ζώνη μεταξύ 9,5 και 10 ευρώ. Μόνο μια φορά, στα τέλη Νοεμβρίου, κατάφερε να ξεπεράσει το 10 χωρίς ωστόσο να μπορέσει να το κρατήσει. Χθες κινήθηκε υποτονικά (+0,51%) και πολλοί αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα βάλει τέλος σε αυτή την πολύμηνη συσσώρευση.  
  • Τι γίνεται με τους short; «Τρέχει» η Πειραιώς, τρέχει η ΔΕΗ, «τρέχουν» και οι μετοχές των άλλων τραπεζών και πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι short επιμένουν στις short θέσεις, αφού γράφουν τόσο μεγάλες ζημιές. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα, ωστόσο, όλο και περισσότεροι αμφιβάλουν αν οι όποιες ανοιχτές θέσεις παραμένουν ως «στοίχημα» ότι κάτι θα στραβώσει στην Ελλάδα ή τις τράπεζες.
  • Θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να μην αποτελούν μεμονωμένες θέσεις στην Ελλάδα αλλά να αποτελούν μέρος μιας γενικότερης επενδυτικής στρατηγικής όπως για παράδειγμα να είναι long στις ιταλικές τράπεζες και short στις ελληνικές τράπεζες, οπότε το τι ακριβώς συμβαίνει, αν χάνουν ή αν κερδίζουν λίγοι το γνωρίζουν.
  • Ακόμα και η Lansdowne που διατηρεί σημαντικές ανοιχτές θέσεις στην Πειραιώς, την ΔΕΗ, την Alpha και την Eurobank (από τις οποίες σίγουρα γράφει ζημιές) διατηρεί long θέσεις στην μετοχή της Μυτιληναίος, της Motor Oil, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, θέσεις που δημιουργήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές.
  • Συνεχίζονται τα πήγαινε – έλα για τις 24 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Χθες στελέχη της τράπεζας βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου έχει ζητήσει και άλλες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις. Τώρα τι λύσεις μπορούν να βρεθούν για ανθρώπους που απέρριψαν τα διόλου ευκαταφρόνητα κίνητρα για την μετακίνησή τους στην Intrum, καθώς και άλλες θέσεις (όχι ιδιαίτερα βολικές είναι αλήθεια…) που τους πρότεινε η τράπεζα, απαιτώντας να μείνουν αμετακίνητοι, είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.  
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.