Φωτο: Shutterstock

H Eurobank παίρνει το όπλο της, τα ακίνητα κάνουν limit - up και το μυστήριο των 25,8 δισ.

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Η Eurobank πήρε το όπλο της. Μετά τις μετοχικές ανακατατάξεις των προηγούμενων ημερών, με τις μετακινήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών της τράπεζας, χθες η μετοχή με +2,67% ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν και οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων. Η τράπεζα είναι πολλά, πάρα πολλά, βήματα μπροστά στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αγορά το πιστώνει. Σημειώνεται ότι ήδη στελέχη της Eurobank έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες συναντήσεις στον ΟΔΔΗΧ για την προετοιμασία της αίτησης για την ένταξη στο σχέδιο Ηρακλής, ενώ πιθανότατα εντός της εβδομάδας το project Cairo θα λάβει το απαιτούμενο rating. Πλέον η Eurobank είναι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, έχοντας ασφαλώς επωφεληθεί και από την ενσωμάτωση της Grivallia.
  • Super - Jumbo, θύμισε χθες η μετοχή της Jumbo. Η ισχυρή άνοδος έκανε πολλούς να ψάχνουν το κλασικό «αν υπάρχει κάτι». Ίσως ορισμένοι ελπίζουν ότι στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων μπορεί να υπάρχουν καλά νέα στην κατεύθυνση της πιο επιθετικής πολιτικής διανομής κερδών, κάτι για το οποίο ακούν ισχυρότατες πιέσεις στη διοίκηση της τράπεζας διάφοροι θεσμικοί επενδυτές. Άλλωστε, με τα λεφτά που έχει στο ταμείο η εταιρεία μπορεί εύκολα να κάνει... χρυσούς τους μετόχους.  
  • Στη Μεγαλόπολη για «μασάζ» στην τοπική κοινωνία ενόψει απολιγνιτοποίησης θα βρεθεί σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κουβέντα για την απολιγνιτοποίηση ανοίγει χωρίς μεγάλες αναταράξεις προς το παρόν, ωστόσο ξέρουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Η πράσινη επανάσταση δεν θα έχει δώρα για όλους και η προσαρμογή στην μετά το λιγνίτη εποχή δεν θα είναι ένας αμέριμνος περίπατος. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εργαζομένων στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία είναι άνω των 55 ετών.
  • Το ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα δεν αποτελεί είδηση εδώ και πολύ καιρό. Λίγοι αμφιβάλλουν ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί, ενώ χθες το Business Daily δημοσίευσε ανάλυση για το τέλος της εποχής υποτίμησης των ακινήτων. Αυτή είναι η γενική τάση, αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες το έχουν παρακάνει και αντιμετωπίζουν τα ακίνητα σαν μετοχές που πρέπει να κλείνουν καθημερινά σε... limit up. 
  • Όπως μου μεταφέρει μεσίτης με πολλά χρόνια εμπειρίας στην αγορά, ιδιοκτήτης είχε ορίσει, πριν τα Χριστούγεννα, την τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος 75 τμ, που βρίσκεται στα όρια περιφερειακού Λυκαβηττού προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις 275.000 ευρώ. Ωστόσο αμέσως μετά τα Χριστούγεννα σε επικοινωνία που είχε ο ιδιοκτήτης με τον μεσίτη τον ενημέρωσε ότι η τιμή αυξάνεται στις 300.000 ευρώ!.
  • Περιστατικό δεύτερο. Πριν δύο εβδομάδες, ο ίδιος μεσίτης, έδειξε σε ενδιαφερόμενο ένα ισόγειο προς ενοικίαση για επαγγελματική στέγη, με τιμή 1.200 ευρώ το μήνα. Ο ενδιαφερόμενος αφού είδε διάφορα άλλα ακίνητα επανήλθε για το ισόγειο για να πληροφορηθεί ότι ο ιδιοκτήτης είχε αλλάξει γνώμη και πλέον η τιμή ενοικίασης είναι 1.600 ευρώ το μήνα!
  • Μια ματιά στις αγγελίες γνωστών ιστοσελίδων μεσιτικών γραφείων δείχνει ότι τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ο κανόνας. Ακίνητα που είχαν μια «Χ» τιμή τον Δεκέμβριο εμφανίζονται με μια αυξημένη τιμή από 10% μέχρι και 20% σήμερα. Φαίνεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να «ρεφάρουν» όσα έχασαν στην κρίση.
  • Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η ΛΑΡΚΟ πουλά σιδηρονικέλιο με ζημιά κοντά στα 8.000 δολάρια ανά τόνο (!). Ωστόσο άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα της εταιρίες επιμένουν ότι η διοίκηση της εταιρίας, όντας σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αναγκάζεται να πουλά σε τιμές πολύ κατώτερες από αυτές της αγοράς, ώστε να εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για μισθούς και τη στοιχειώδη λειτουργία της. Οι πηγές μου επιμένουν ότι γίνονται «έκπτωσεις» κοντά στα 2.000 δολάρια ανά τόνο, σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές του νικελίου που βρίσκονται στα 13.700 δολάρια.
  • Δεν ξέρω αν είναι έτσι, ωστόσο το ερχόμενο Σάββατο οι συνδικαλιστές της κρατικής εταιρείας έχουν προγραμματίσει διαδήλωση στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση, που είχαν δηλώσει πως βιάζονται για την εξυγίανση της εταιρείας, κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
  • Πόσα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού αγόρασαν πέρυσι οι κάτοικοι τούτης της χώρας, βρίσκοντας ευκαιρία με την πλήρη άρση των capital controls; Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 25,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού». Πρόκειται για ένα ποσό στη σφαίρα του... ασύλληπτου, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι εμφανίζονται να έφυγαν στο εξωτερικό τόσα λεφτά, αλλά οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν, δεν μειώθηκαν. Πού βρέθηκαν, λοιπόν, όλα αυτά τα χρήματα για να τοποθετηθούν σε ομόλογα και έντοκα εξωτερικού; Μυστήριο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ