ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννα Αγγελοπούλου
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Η χορηγία με τα λεφτά των άλλων, η «αδικία» στη μετοχή της Eurobank και ο ΑΔΜΗΕ

Το παρασκήνιο της μεγάλης δωρεάς από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 στο ΕΣΥ, η «κρυμμένη» δύναμη της μετοχής της Eurobank, ο άνθρωπος του υπουργού στον ΑΔΜΗΕ και η αγωνία Βακάκη για το Πάσχα.
  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα τετ α τετ (σπάνιο προνόμιο στην εποχή της πανδημίας) είχε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, με αφορμή τη δωρεά 18 φορητών κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας στο Δημόσιο.
  • Πού βρήκε τα χρήματα για μια τόσο εντυπωσιακή χορηγία η Επιτροπή; Μα φυσικά από τους χορηγούς της που δεν είναι άλλοι από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς).
  • Οι χορηγοί (τράπεζες) της μεγάλης Χορηγίας του Ελλάδα 2021 διάβασαν από τις εφημερίδες τα περί της δωρεάς των 18 μονάδων εντατικής θεραπείας με μια κάποια ανακούφιση, φαντάζομαι, για το που πήγαν τελικά τα λεφτάκια τους.
  • Διότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιστολή της Επιτροπής που ζητούσε 4,5 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα είχε προκαλέσει μια σκοτοδίνη στους τραπεζίτες, για να υπάρξει τελικά ένας συμβιβασμός στο 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα (ποσό που πολλοί υποστηρίζουν ότι τελικά θα είναι αισθητά μεγαλύτερο). Μάλιστα τότε οι τράπεζες, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να απορρίψουν εντελώς το αίτημα του Ελλάδα 2021 προχωρώντας παράλληλα σε δωρεές προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Αστυνομία κ.α.
  • Έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank, με ένα άλμα σχεδόν κατά 10% (9,58%), που την έφερε στα 0,661 ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της HSBC, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να κινηθεί υψηλότερα η μετοχή. Ο οίκος ανεβάζει την τιμή στόχο κατά 25%, από τα 0,60 στα 0,75 ευρώ, διαπιστώνοντας ότι η δυναμική που ανέπτυξαν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο η προ προβλέψεων κερδοφορία και η ποιότητα του ενεργητικού ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Όπως λέει η HSBC, η απόδοση κεφαλαίου (ROTE - Return on Tangible Equity) το 2021 αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει το 7%, κάτι που ως τώρα δεν είχε αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής, η οποία διαπραγματευόταν μέχρι και πριν τη χθεσινή ανοδική κίνηση με σχέση τιμής προς λογιστική αξία μόλις 0,4 φορές, με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη του 2021 και με discount 45% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν, η χθεσινή εκτίναξη της μετοχής ήταν μια διόρθωση αδικίας στην αποτίμηση της μετοχής από την αγορά.
  • Αλλαγές είχαμε στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Ο Χρήστος Αγιακλόγλου παραιτήθηκε, ύστερα από μια σύντομη θητεία προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Με συνοπτικές διαδικασίες, η Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ ΑΕ, που κρατά για λογαριασμό του Δημοσίου την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης, προώθησε ως αντικαταστάτη τον κ. Διαμαντή Βαχτσιαβάνο, ένα στέλεχος με μακρά θητεία στη ΔΕΗ, που υπήρξε και πολιτευτής της ΝΔ στην Κοζάνη. Τα τελευταία χρόνια, είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Ενέργειας στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Όπως και ο προκάτοχός του, ο κ. Βαχτσιαβάνος θα είναι «αφεντικό» στον ΑΔΜΗΕ, ως πρόεδρος και μοναδικό εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
  • Με κέρδη που ξεπέρασαν το 5% έκλεισε τη συνεδρίαση χθες η μετοχή της Jumbo. Οι επενδυτές φαίνεται ότι προτιμούν να δουν τις προοπτικές και την αξία της εταιρείας, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν βραχυπρόθεσμα τα περιοριστικά μέτρα. Η διοίκηση Βακάκη, από την πλευρά της, παρότι πρόσφατα δήλωνε ότι «στηρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη» την κυβέρνηση, εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση ενημέρωσης για τον μηνιαίο τζίρο, όπου χτύπησε όχι ένα, αλλά δύο «καμπανάκια»: η αποκριάτικη περίοδο χάνεται, λόγω των περιοριστικών μέτρων που κρατούν κλειστά 31 από τα 52 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη πρόκληση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι να ελεγχθεί η πανδημία για να μην χαθεί η περίοδος του Πάσχα για μία ακόμη χρονιά. Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα, ενώ σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι ανοικτά και στην Κύπρο άνοιξαν από τις 8 Φεβρουαρίου. Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση, ο αναγνώστης σχηματίζει την εντύπωση ότι ο Απ. Βακάκης με το ζόρι κρατιέται να μην… βάλει τις φωνές στην κυβέρνηση που, κατά τα άλλα, «στηρίζει χωρίς καμία επιφύλαξη».

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το premium της Eurobank και η επεκτατική κίνηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πώς η αποφασιστική μείωση των «κόκκινων» δανείων έδωσε ισχυρά στηρίγματα στη μετοχή της Eurobank, γιατί οι ανταγωνιστές ανησυχούν για την είσοδο του γίγαντα της μπύρας στα αλκοολούχα.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ESG με κριτήρια... απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και το ύστατο αντίο στον Γ. Αρώνη

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις εκλογές και τις γονικές παροχές, το Χρυσό της Solidus και η κοινωνική ευθύνη με όρους... διαφήμισης, η αντίδραση του Δήμου Σαλαμίνας στην υποθαλάσσια ζεύξη και η… υποψηφιότητα Καραγιάννη στην Θεσσαλονίκη.