ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το κρατικό φιλί στην ΕΤΕ, η ορμή προς τις 1.000 μονάδες και το λάθος της Τρ. Ελλάδος

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Μπορεί να ενισχύονται οι προσδοκίες για αίσιο τέλος στο ευαίσθητο θέμα των εγγυήσεων που ζητά ο SSM από την κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή» ως μηδενικού κινδύνου, ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. 
 • Και όσο και αν η κοινή λογική φωνάζει ότι χωρίς το zero risk weight ο Ηρακλής «πεθαίνει», λογική που κατανοούν πολλοί στην ΕΚΤ, ωστόσο οι αποφάσεις στον SSM δεν είναι αποτέλεσμα τόσο κοινής λογικής όσο κανόνων και διαδικασιών. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα απέχει πολύ, ακόμα, από το investment grade ώστε να απολαμβάνει προνόμια, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, χώρας investmet grade. Επιχείρημα που έχει πολλούς υποστηρικτές στην ΕΚΤ. Το ποιο στρατόπεδο θα επικρατήσει στο debate αυτό είναι κάτι που θα δούμε το επόμενο διάστημα.
 • Η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε αναλυτική τεχνική επιχειρηματολογία για τους λόγους που οι τίτλοι του Ηρακλή πρέπει να γίνουν δεκτοί ως μηδενικού κινδύνου.  
 • Το ζήτημα του RWA τέθηκε εμφατικά από τους επικεφαλής των τραπεζών στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Χωρίς πολλά λόγια οι τραπεζίτες τόνισαν ότι δίχως το zero, δεν υπάρχει σχέδιο Ηρακλής. Προφανώς για να μεταφέρουν οι δανειστές την πίεση στον SSM.
 • Τι άλλο συζήτησαν; Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο με τους ξένους να γκρινιάζουν γιατί δεν λύνεται το θέμα (δηλαδή το Δημόσιο να καλύψει τα δάνεια που έχει εγγυηθεί...) και τις τράπεζες να απαντούν ότι πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με το Δημόσιο (στην πραγματικότητα το Δημόσιο παίζει καθυστέρηση...).
 • Είναι λιγάκι κωμικό: Το Ελληνικό Δημόσιο να ζητά από την ΕΚΤ να δεχθεί ως μηδενικού κινδύνου τίτλους που θα εγγυηθεί και την ίδια στιγμή να μην καλύπτει δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ τα οποία έχει εγγυηθεί στις τράπεζες οι οποίες εποπτεύονται από την ΕΚΤ.  
 • Τέλος, τράπεζες - δανειστές συζήτησαν και το θέμα του πτωχευτικού, όπου και εκεί οι δανειστές έχουν πολλά παράπονα καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο κρίσιμο αυτό μέτωπο. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουμε την κλασική ελληνική συνταγή: ο χρόνος θα κυλήσει, δεν θα γίνει σχεδόν τίποτα από αυτά που πρέπει να γίνουν, το καθεστώς της προστασίας θα τερματιστεί, θα αρχίσουν πλειστηριασμοί, θα ξεσπάσουν αντιδράσεις και η κυβέρνηση θα τρέχει να «σώσει» την κατάσταση.
 • Μεγάλη κεφαλαιακή ανάσα για την Εθνική Τράπεζα τα έκτακτα κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολόγων. Ανάσα απολύτως απαραίτητη προκειμένου η ΕΤΕ να μπορέσει να κλείσει τις «τρύπες» από την συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής» (δίχως αυτή την κεφαλαιακή ένεση δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο), την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ΛΕΠΕΤΕ κ.α. Σημειώνω μόνο ότι πρόκειται για μια συναλλαγή εκτός αγοράς, μια συναλλαγή με την κυβέρνηση που επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε: ότι η τράπεζα έχει μια προνομιακή σχέση και μεταχείριση από το κράτος. Άλλωστε και ο κ. Σταικούρας χθες δικαιολογώντας την κίνηση για την ανταλλαγή σημείωσε ότι το κράτος κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% του συνόλου των μετοχών της ΕΤΕ. Για την ιστορία ο Titlos, κληρονομιά του οποίου αποτελούν τα ομόλογα που ανταλλάχθηκαν, εξαιρέθηκε από το PSI το οποίο διέλυσε τις τράπεζες το 2012.   
 • Τα δυο αδέρφια - μέτοχοι του Ομίλου Καράτζη, είχαν διαφορές σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής. Οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν και χωρίς φωνές και επεισόδια αποφάσισαν να προχωρήσουν ανεξάρτητα. Με σεβασμό στην εταιρία, τους εργαζόμενους, τους μετόχους μειοψηφίας και τις αρχές, χωρίς διαρροές και μαλλιοτραβήγματα μέσα σε μια ημέρα έγινε η συναλλαγή για την εξαγορά των μετοχών της αδελφής που αποχώρησε, δημοσιεύτηκε η αποτίμηση ανεξάρτητης εταιρίας και υποβλήθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας σε τιμή υψηλότερη της χρηματιστηριακής.
 • Όλα ωραία και πολιτισμένα, σε πλήρη αντίθεση με τον ντροπιαστικό ευτελισμό της Creta Farms.  
 • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ. Διότι μπορεί χθες οι αγοραστές να επικράτησαν, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έναντι των πωλητών όμως η ανάκαμψη της αγοράς στηρίχθηκε στην γενικότερη αντίδραση των διεθνών αγορών με την υποχώρηση της πρωινής ανησυχίας για το νέο ιό στην Κίνα. Ωστόσο τα νέα από τις ΗΠΑ δεν ήταν καλά. Η Wall Street τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες εν μέσω ανησυχιών για το κρούσμα κοροναϊού στο Σιάτλ.
 • Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές, συν τα γεωπολιτικά που μας απασχολούν τελευταία πολύ, θα ανακόψουν την ορμή των αγοραστών οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν και την όρεξη και την δύναμη να οδηγήσουν γρήγορα τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων.  
 • Για τη σοβαρότητα με την οποία κάνει τη δουλειά του το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Όμως, στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε ένα αρκετά σοβαρό λάθος (ορθότερα: μια σοβαρή παράλειψη), που προκάλεσε πολλές παρεξηγήσεις.
 • Έγραψαν στη σχετική ανακοίνωση για το ποσό των 25,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε τοποθετήσεις κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού και δόθηκε η εντύπωση ότι ξαφνικά έφυγε από τη χώρα, μέσα σε λίγους μήνες, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ.
 • Τελικά, όπως έγραψε το Business Daily χθες, η «τεράστια επένδυση σε ομόλογα εξωτερικού» δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια στατιστική ανωμαλία. Λόγω του deal της Πειραιώς με την Intrum καταγράφηκε ως τοποθέτηση κατοίκων σε ξένους τίτλους σταθερού εισοδήματος η μετακίνηση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων από τη μια εταιρεία στην άλλη. Θα μπορούσαν οι συνήθως επιμελείς συντάκτες των ανακοινώσεων της ΤτΕ να εξηγήσουν πού ακριβώς οφείλεται αυτή η εγγραφή του θηριώδους ποσού των 25,8 δισ., ώστε να αποφευχθεί όλη αυτή η σύγχυση. 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.