Φώτο: Shutterstock

Το Bingo της Alpha Bank, ο ενάρετος κύκλος του Χρ. Σταϊκούρα και το σχόλιο – νυστέρι του Γιούνκερ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Η Alpha Bank μπορούσε εδώ και πολλούς μήνες να προχωρήσει στην άντληση, μέσω έκδοσης Tier2, 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν βιαζόταν. Το ζητούμενο για την τράπεζα δεν ήταν μια επιτυχής έκδοση αλλά μια επιτυχής έκδοση με όσο το δυνατό χαμηλότερο επιτόκιο.
 • Η διοίκηση της τράπεζας είχε θέσει δυο προϋποθέσεις στην κατεύθυνση αυτή: την αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία και την έκδοση 15ετίας από την Ελληνική Δημοκρατία. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή  δεν άλλαξε μόνο την προοπτική (outlook) του ελληνικού χρέους (κάτι που περίμενε η αγορά), αλλά ανέβασε τη βαθμολογία κατά μια βαθμίδα, στο BB, δηλαδή δύο θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) του τριπλού "B" (κάτι που δεν περίμενε η αγορά). Η ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση από την Fitch ανοίγει το δρόμο για την έκδοση 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνει άμεσα.
 • Έτσι οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η Alpha Bank εκπληρώνονται με τον καλύτερο τρόπο και ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση του Tier2, αμέσως μετά την Δημοκρατία.  
 • Γιατί τόσο βάρος στην τιμολόγηση; Για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον η διοίκηση της τράπεζας θέλει να αναθερμάνει τη σχέση της με την επενδυτική κοινότητα, σε ότι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, σε υγιείς βάσεις μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, και δεύτερον διότι η έκδοση του Tier2 αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για να ξαναχτίσει την καμπύλη επιτοκίων της.
 • Δεν ήταν μόνο η προφητεία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη διάρκεια του επίσημου γεύματος που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο εκδήλωσης του Economist, περί αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, που έκανε αίσθηση αλλά και η ευχή του για το 2020!
 • Σε ερώτηση του διευθυντή του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν προς τον Έλληνα υπουργό για το τι προσδοκά από το 2020 ο υπουργός ευχήθηκε έναν ενάρετο κύκλο! Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ευχήθηκε το 2020 ο Χρήστος Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) να χρηματοδοτεί τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση (διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), να φτιάχνει δρόμους, ώστε να κινούνται τα αυτοκίνητα και να αγοράζουν βενζίνη από τον Ανδρέα Σιάμισιη (διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια) και όλοι μαζί να προσφέρουν έσοδα στο Δημόσιο!
 • Όπως μου μεταφέρουν η εκδήλωση που διήρκεσε συνολικά περισσότερες από πέντε ώρες κατάφερε να κρατήσει στις θέσεις τους το σύνολο σχεδόν των παρευρισκόμενων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και συνέδρια.
 • Ομιλητές, προσκεκλημένοι Έλληνες και ξένοι, είχαν άφθονο χρόνο στην αρχή της εκδήλωσης να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και εκτιμήσεις για την πορεία και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνον, καθώς το cocktail reception κράτησε περισσότερο από μια ώρα, με το ουίσκι να σερβίρεται με πάγο ή χωρίς από τις 5:30 το απόγευμα για να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Άλλωστε, όπως έλεγε παλιός διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία, οι μεγαλύτερες συμφωνίες σε διπλωματικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει από welcome cocktail αλλά και συναντήσεις σε κηδείες!
 • «Ο Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο (σ.σ. το πρώτο εξάμηνο του 2015). Νομίζω δεν πρέπει να πέρασα πάνω από δέκα λεπτά μαζί του. Αυτός ο χρόνος ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία», τόνισε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» χθες, ένα καλοζυγισμένο σχόλιο για τον πρώην έλληνα υπουργό Οικονομικών.
 • ​​​​Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δεν γίνονται, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο ίδιος μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είχε προχωρήσει στην στρατιωτική θωράκιση πολλών νησιών του Αιγαίου δίχως βαρύγδουπες δηλώσεις και πρωτοσέλιδα στον τύπο.
 • Τα παραπάνω μου ήρθαν στο νου διαβάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».
 • Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος που οδηγεί στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα είναι πραγματική διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης, εάν καταφέρει να εγκριθεί από το Eurogroup αυτό το πολύ σημαντικό μέτρο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Πόσο δύσκολο είναι να «ανάψουν πράσινο» οι Ευρωπαίοι το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές της συνέντευξης του Γάλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, στην «Καθημερινή». Όταν καλείται να σχολιάσει το στόχο της κυβέρνησης για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο Γάλλος υπουργός, παρότι η χώρα του είναι σαφώς πιο θετική σε αυτό το αίτημα από την Γερμανία, καταφέρνει να δείξει δεξιότητες... Λιονέλ Μέσι. Δίνει μια αρκετά διεξοδική απάντηση, αλλά μέσα από αυτή την απάντηση καταφέρνει να «ντριπλάρει» το ερώτημα και να το αφήσει αναπάντητο. Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μια αρκετά δύσκολη, όσο και αβέβαιη διαπραγματευτική προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ