ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

ΤτΕ: Δεύτερη χρονιά για το διεπιστημονικό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης ερευνητών, οι οποίοι, ενώ προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συγκλίνουν στο ενδιαφέρον τους για την οικονομική ιστορία.

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται φέτος το Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας (ΔΙΕΣΟΙ), που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Την επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου έχουν ο Ανδρέας Κακριδής (Πάντειο Πανεπιστήμιο και Τράπεζα της Ελλάδος) και ο Παντελής Καμμάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης ερευνητών, οι οποίοι, ενώ προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συγκλίνουν στο ενδιαφέρον τους για την οικονομική ιστορία. Οι φετινές συναντήσεις ξεκινούν την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024 και το πλήρες πρόγραμμα των ομιλιών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας. Οι ομιλίες είναι ανοιχτές και δεν απευθύνονται μόνο στις επιστημονικές κοινότητες των τριών ιδρυμάτων, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την οικονομική ιστορία.

  •  Δέκα νέοι και διακεκριμένοι  ερευνητές απέναντι σε βαθύτερα ερωτήματα.
  •  Πόσο ίση (ή άνιση) ήταν η κατανομή του πλούτου στην Ελλάδα του 19ου αιώνα; 
  •  Πόση σημασία έχει ο αριθμός των υποχρεωτικών ετών εκπαίδευσης στον προσδιορισμό της διάρκειας των σπουδών; 
  •  Πόσο μπορεί το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση να επηρεάσουν τις πολιτικές προτιμήσεις των ανθρώπων; 
  •  Τι εξηγεί την επιβίωση ορισμένων θεσμών έναντι άλλων; 
  •  Πόσο επιζήμιοι είναι για την έρευνα τυχόν περιορισμοί πρόσβασης στην υφιστάμενη βιβλιογραφία; 

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα βαθύτερα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνονται οι ερευνητές που συμμετέχουν στον φετινό κύκλο ομιλιών, που φιλοξενεί δέκα νέους και διακεκριμένους  ερευνητές – Έλληνες και ξένους – οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας ερευνητικής τους δραστηριότητας. Ορισμένοι, αξιοποιούν νέα αρχεία και πηγές για να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, από τη δομή της γαιοκτησίας ως τα αίτια της θνησιμότητας τον 19ο αιώνα. Άλλοι αξιοποιούν κομβικά ιστορικά γεγονότα ως «φυσικά πειράματα»: Τι επιπτώσεις είχε η απόφαση της δικτατορίας των συνταγματαρχών να μειώσει τα έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης στις επιλογές των μαθητών της περιόδου; Πώς επηρεάστηκε η ερευνητική δραστηριότητα στην Ιταλία το 1867, όταν η απαλλοτρίωση των μοναστικών περιουσιών προκάλεσε τη μεταφορά εκατοντάδων χειρόγραφων από τα μοναστήρια σε ανοιχτές βιβλιοθήκες; Άλλοι πάλι επιστρέφουν σε παλιά ερωτήματα με νέα στοιχεία και – ενίοτε προκλητικές – απαντήσεις: για τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών του μεσοπολέμου ή τον βαθμό στον οποίο η τήρηση του κανόνα του χρυσού στη Βρετανία του 19ου αιώνα στηρίχθηκε στην ιδιοτέλεια των ίδιων των Βρετανών πολιτικών, που είχαν επενδύσει σε ανάλογα χρεόγραφα. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3 στην Αθήνα, πάντοτε ημέρα Τρίτη στις 17.00. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ESG

ΤτΕ: Εθνικός συντονιστής της παγκόσμιας εκστρατείας «Global Money Week»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ που αφορά την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Η εκστρατεία αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των νέων για βασικές οικονομικές έννοιες.
businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ESG

ΤτΕ: Αναμνηστικό νόμισμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κων. Καραθεοδωρή

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που διακρίνονται για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος προς την πατρίδα τους, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ESG

Γ. Στουρνάρας: Επιτακτική ανάγκη για ταχεία μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές, διεθνώς, συνεχίζουν να ενσωματώνουν περαιτέρω θέματα βιωσιμότητας στις λειτουργίες τους.