ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Eurobank: Νέο στεγαστικό για τρίτεκνους στην ανατολική ακριτική Ελλάδα

Η χρηματοδότηση αφορά οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά, μόνιμους κατοίκους στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): Έβρου, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Ρόδου έως και το Καστελόριζο.

Νέο στεγαστικό δάνειο για αγορά, ανέγερση, επισκευή/ανακαίνιση πρώτης κατοικίας, με σταθερό επιτόκιο 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου, χορηγεί η Eurobank σε οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά και διαμένουν μόνιμα στις ακριτικές περιοχές στις οποίες εστιάζει η ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, που υλοποιεί η Τράπεζα από το 2021, μέσω του Προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια. Την έναρξη διάθεσης του νέου, ιδιαίτερα προνομιακού προϊόντος, ανακοίνωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στην τοποθέτησή του σε συνέδριο με θέμα ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ 2024 – ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δεδομένο πως, ειδικά για μια πολυμελή οικογένεια, το κόστος στέγασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, δρώντας επιβαρυντικά και για το Δημογραφικό, η Eurobank ενισχύει περαιτέρω τις δράσεις που αναπτύσσει για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, διευκολύνοντας την αγορά, ανέγερση, επισκευή/ανακαίνιση ιδιόκτητης στέγης για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά και διαμένουν σε περιοχές της Ανατολικής ακριτικής Ελλάδας. Το νέο, ειδικά σχεδιασμένο, στεγαστικό δάνειο της Eurobank παρέχεται με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους:

  • Σταθερό επιτόκιο 1,00% για όλη τη διάρκεια του δανείου.
  • Διάρκεια έως 40 έτη.
  • Χρηματοδότηση έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για δανειολήπτες που δεν έχουν ήδη λάβει στεγαστικό δάνειο. Η χρηματοδότηση αφορά σε αγορά, ανέγερση, επισκευή/ανακαίνιση Α’ / Κύριας Κατοικίας για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά, μόνιμους κατοίκους στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) του Προγράμματος και συγκεκριμένα: Έβρου, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Ρόδου έως και το Καστελόριζο. Σε περιπτώσεις ανέγερσης και επισκευής/ανακαίνισης η χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει έως το 100% του κόστους εργασιών.
  • Οι δικαιούχοι θα επωφελούνται και από δωρεάν έξοδα τεχνικού και νομικού ελέγχου / έγκρισης δανείου.

Οι δημόσιες πολιτικές και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα αναλύθηκαν σε ενότητα συζήτησης μεταξύ της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κας Σοφίας Ζαχαράκη και του κ. Φ. Καραβία, με συντονιστή το δημοσιογράφο, κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Υπουργός επεσήμανε: «Το δημογραφικό αποτελεί μια εθνικών διαστάσεων πρόκληση. Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς, ολοκληρώνουμε μια ολιστική στρατηγική για την αντιμετώπισή του, μετά από έναν ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα, αξιολογώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και μελετώντας σε βάθος τα αίτια του φαινομένου. Η έρευνα για την υπογεννητικότητα που παρουσιάζεται σήμερα μας έχει δώσει σημαντικά στοιχεία κατανόησης των κοινωνικών αντιλήψεων και κατευθύνσεις προκειμένου οι πολιτικές μας να είναι αποτελεσματικές και ουσιαστικές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Η Ελλάδα αποκτά ολιστική πολιτική για το δημογραφικό κατανοώντας ευρύτερα τη σημασία του ως κοινωνική, οικονομική και εθνική προτεραιότητα, και η εξέλιξη αυτή αποτελεί κατάκτηση για τη χώρα. Η Eurobank συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του δημογραφικού αναπτύσσοντας, εδώ και τρία χρόνια, το Πρόγραμμα Μπροστά για την Οικογένεια. Σήμερα, διευρύνουμε τη δράση του Προγράμματος, υιοθετούμε στην πράξη τη νέα εξαγγελία του Πρωθυπουργού και ανακοινώνουμε την απόφασή μας να δανειοδοτούμε οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά, με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στην Ανατολική ακριτική Ελλάδα. Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο μόλις 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και τα 40 χρόνια, ώστε η μηνιαία δόση, περίπου 250 – 300 ευρώ για δάνειο 100.00 ευρώ, να είναι πραγματικά χαμηλή και σταθερή. Παράλληλα, με την απόκτηση του τρίτου παιδιού, επεκτείνουμε στους 12 από 9 μήνες την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες στην Τράπεζα, υπογραμμίζοντας και έτσι τη δέσμευσή μας στη διαχείριση αυτού του μεγάλου εθνικού προβλήματος.»

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών Δημοτικού της ομάδας ρομποτικής του ακριτικού νησιού του Αγίου Ευστρατίου, που συγκροτήθηκε από τον καθηγητή ρομποτικής, κ. Αντώνη Μακρή, στο πλαίσιο του προγράμματος της Eurobank Μπροστά για την Οικογένεια. Η ομάδα ρομποτικής συμμετείχε πρώτη φορά σε αγώνες και βραβεύθηκε, μεταξύ 11 χωρών, με το χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της Τοξοβολίας, στην 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που διεξήχθη στην Κρήτη. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για την υπογεννητικότητα - που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Eurobank -, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A., κ. Στράτος Φαναράς ανέφερε: «Η έρευνα καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει βαθιές ρίζες. Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι αν και η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό θεωρούνται μείζονες απειλές για τη χώρα μας, ωστόσο η απόκτηση παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους νεότερους ανθρώπους γιατί προτάσσουν την προσπάθεια τους για κοινωνική άνοδο και οικονομική άνεση. Βέβαια, η απόσταση ανάμεσα στον υπαρκτό και τον ιδεατό αριθμό παιδιών υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να ενισχυθεί η τεκνοποίηση. Αυτό προϋποθέτει όμως να αντιμετωπιστούν οι βασικότεροι αποτρεπτικοί λόγοι για την απόκτηση παιδιών, που αφορούν τόσο τις οικονομικές δυνατότητες του ζευγαριού όσο και τους μηχανισμούς υποστήριξης της Πολιτείας αλλά και την ανάγκη μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή.»

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημογραφία και τη Δημοκρατία, κα Ντουμπράβκα Σουίτσα, η οποία απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό, οι Υπουργοί, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Η Εθνική Πολιτική για το Δημογραφικό αναλύθηκε σε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής, κα Μαρίνα Στέφου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κα Αντιγόνη Λυμπεράκη και η Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κα Αλεξάνδρα Τραγάκη. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Φοίβος Καρζής.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Hungry Bins: Οι κάδοι από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και τη Eurobank

Οι συγκεκριμένοι κάδοι χάρη στις προδιαγραφές κατασκευής τους αποτελούν μια 24ωρη λύση για τους πολίτες προκειμένου να βρίσκoυν σημεία που μπορούν να απορρίψουν τις ηλεκτρικές συσκευές ακόμη πιο εύκολα.