ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ένα ακόμη βήμα από την Coca Cola προς το μέλλον χωρίς απορρίμματα

Το πρόγραμμα Zero Waste Future για υπεύθυνη ανακύκλωση εντός των πόλεων επεκτείνεται στην Αθήνα από την πλατεία Μαβίλη έως το τέλος της οδού Πανόρμου με συμμετοχή έως 150 επιχειρήσεων εστίασης.

Σε έναν ακόμη προορισμό της Αθήνας ταξιδεύει το πρωτοποριακό πρόγραμμα Zero Waste Future της Coca Cola, προωθώντας τις αρχές της υπεύθυνης ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στον αστικό ιστό. Κατά την διάρκεια παρουσίασης χθες του προγράμματος, η κα Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, υπογράμμισε ότι απώτερο σκοπό του αποτελεί η εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου και τελικώς η αλλαγή της συμπεριφοράς όλων μας, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας παγκοσμίως. 

Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε στην χώρα μας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, το 2018, σε συνέχεια της διακήρυξης το ίδιο έτος εκ μέρους του προέδρου και CEO της εταιρείας, James Quincey, ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη σαν να υπάρχει κι άλλος όταν αυτός εξαντληθεί». Στα πλαίσια δε της διοργάνωσης του Νταβός, ο ίδιος ξετύλιξε το παγκόσμιο όραμα της εταιρείας για «έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα» και η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future έγινε πράξη, μέσα από δράσεις που εμπλέκουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, τις δημοτικές αρχές αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα ήλθε η σειρά της περιοχής που αρχίζει από την πλατεία Μαβίλη και φθάνει έως το τέλος της οδού Πανόρμου να φιλοξενήσει το πρόγραμμα, με την συμμετοχή επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και του κοινού. Εκτιμάται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δύνανται να συμμετάσχουν μεταξύ 100 και 150 επιχειρήσεις καφεστίασης, οι οποίες θα λάβουν δωρεάν εκπαίδευση αλλά και εξοπλισμό, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες να ανακυκλώσουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα μέσω εκπτωτικών κουπονιών. 

Στην τοποθέτηση του κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Νίκος Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι το 2021 είναι έτος ανακύκλωσης για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, καθώς επετεύχθη ο τριπλασιασμός του ποσοστού των ανακυκλούμενων απορριμμάτων, σε σχέση με το 2019, σε 6% ή διαφορετικά 20.000 τόνους. Πλέον, ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 10% μέσα στο 2022. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο πρωτοποριακό έργο για την διαχείριση των βιοαποβλήτων που ξεκίνησε από πέρσι με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 700 επιχειρήσεων στην περιοχή του Κολωνακίου, καθώς και την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε ό,τι αφορά την κομποστοποίηση, η οποία πλέον αφορά σε 10 από τις συνολικά 17 λαϊκές αγορές της πόλης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, υπογράμμισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στον Δήμο Αθηναίων τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, αποτελώντας έτσι ένα παράδειγμα και για άλλους δήμους της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, καθώς κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο για τον πλανήτη. Ο κ. Κυρκίτσης επεσήμανε ότι μέσα από την συνεργασία με την Coca Cola, υλοποιείται από το 2019 το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω στην Παραλία» το οποίο -μέχρι στιγμής- αφορά σε 9 συνολικά παραλίες της χώρας μας και 27 beach bars.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έχουν τοποθετηθεί ορθοστάτες, γίνεται χωριστή συλλογή και των 4 υλικών απορριμμάτων (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και απορρίμματα), ενώ σε ξεχωριστή καμπάνα συλλέγεται το γυαλί. Παράλληλα, επισκέπτες, λουόμενοι και πελάτες των κοντινών καταστημάτων ενημερώνονται από ειδική ομάδα συνεργατών της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Εκτιμάται ότι συλλέχθηκαν περισσότερα από 150.000 τόνοι υλικών που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στην θάλασσα.

Συνολικά, η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Furure της Coca Cola έχει επιτύχει να συλλεγούν άνω των 1.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 400 επιχειρήσεων, σε 24 διαφορετικούς προορισμούς κι έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι. Πιο πρόσφατη δράση της ήταν και η συμμετοχή της στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Όπως σημείωσε η κα Τζελέπη μάλιστα, στην προηγούμενη διοργάνωση του 2019 αυξήθηκε κατά 55% ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκαν χάριν στην κοινωνική πλατφόρμα, συγκριτικά με το 2018. Πλέον μέσα στο 2022, το πρόγραμμα Zero Waste Future θα ταξιδέψει και σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης ενσωμάτωσης των αρχών της κυκλικότητας στην καθημερινότητά μας, μέσα από τις δράσεις παρέμβασης κι εκπαίδευσης και με απώτερο στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς. 

Να σημειωθεί ότι η Coca Cola έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους στην βάση του οράματος της για «Έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σχεδίαση συσκευασιών από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2030, καθώς και τη συλλογή και ανακύκλωση μίας πλαστικής φιάλης ή ενός αλουμινένιου κουτιού για κάθε ένα που πουλάει, επίσης έως το 2030. Μέσα στο 2021 δε, η Coca Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ με σκοπό την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας “KeepClip”, σε μία πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών αλλά και συνολικά στην χώρα μας, και ισοδυναμεί με μείωση σχεδόν 287 τόνων πλαστικού ετησίως. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG
ESG

Καλύτερη συμμόρφωση των μη εισηγμένων εταιρειών στα κριτήρια ESG

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, το 81% των εταιρειών εκδίδουν ετησίως Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας. Το 54% των μη εισηγμένων εταιρειών δημοσίευσαν απολογισμό για τα έτη 2019-2020 και το 22% είναι μικρομεσαίες.
ESG

Συμμαχία επιχειρηματικών κολοσσών για μείωση ρύπων της ναυτιλίας

Κορυφαίες επιχειρήσεις του παγκόσμιου εμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μειωθεί ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές, με στόχο τη χρήση πλοίων με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2040.