ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Diavitis
Φωτο: Shutterstock

Καρκίνος του μαστού και σακχαρώδης διαβήτης: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Στις 25 Οκτωβρίου και 14 Νοεμβρίου οι παγκόσμιες ημέρες που έχουν αφιερωθεί στην πρόληψη των δύο αυτών νόσων. Κίνητρο από την Εθνική Τράπεζα για διαγνωστικές εξετάσεις.

Από τα αρχαία χρόνια αναγνωριζόταν η σημασία της πρόληψης, που μπορεί να σώσει ζωές.: η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, κατά τον Ιπποκράτη. Δύο ημέρες του έτους έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του σακχαρώδη διαβήτη, δύο σοβαρών ασθενειών που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η 25η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα που έχει αφιερωθεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες. Η 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του διαβήτη, της μεταβολικής νόσου που θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Καθένας οφείλει στον εαυτό του να ενημερωθεί σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει έγκαιρα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του.

Ειδικότερα, τουλάχιστον μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εμμηνόπαυση σε νεαρότερη ηλικία, καθώς και πιθανές αλλοιώσεις των ιστών του μαστού.

Στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Εμβόλιο δεν υπάρχει, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Η στρατηγική πρόληψης που έχει καθιερώσει τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο, που μπορεί να εντοπίσει τη νόσο σε πρώιμα στάδια, δίνει ένα σημαντικό εφόδιο στις γυναίκες ώστε να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του μαστού έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ήδη, οι διαγνώσεις είναι πλέον πιο συχνές, μειώνοντας σημαντικά τη θνητότητα της νόσου και δίνοντας την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Από την άλλη, ο σακχαρώδης διαβήτης αναγνωρίζεται τις περισσότερες φορές, χρόνια μετά την εμφάνισή του στον οργανισμό, έπειτα από κάποια επιπλοκή, γι’ αυτό και οι γιατροί συστήνουν να πραγματοποιούνται τακτικά οι εξετάσεις για τις τιμές του σακχάρου.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει γίνει διάγνωση της νόσου. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης και η κληρονομικότητα. Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη διατρέχουν οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή οι πάσχουσες από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπέρταση, ή όσες έχουν ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Άτομα που έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και οι γυναίκες που κατά την κύηση εμφάνισαν διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του σακχάρου τους τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, καθώς οι επιπτώσεις τους διαβήτη γίνονται πολύ πιο έντονες μετά την ηλικία των 45 ετών.

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την πρόληψη αυτών των δύο σοβαρών νόσων, με έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις, η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα Βιότυπος προσφέρουν ένα σημαντικό κίνητρο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more και τα Ιατρικά Διαγωνιστικά Κέντρα Βιότυπος προσφέρουν στα μέλη του προγράμματος τη δυνατότητα να κερδίσουν το 10% της αξίας των εξετάσεων σε go4more πόντους. Περισσότερα: https://www.nbg.gr/el/go4more/prosfores

Υπενθυμίζεται ότι το go4more, είναι το πρώτο πρόγραμμα συνολικής επιβράβευσης στην ελληνική αγορά, που επιβραβεύει τα μέλη του  όχι μόνο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, αλλά για τη συνολική τους σχέση με την τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Εθνική: Υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και η επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών.